Nagy vihart kavart a magyar kamionos Calais-nél készített videója: a "Magyar" Helsinki Bizottság szerint "akár gyűlölet-bűncselekmény is lehet a magyar sofőr tette, ha azért akart elütni valakit, mert menekült". A videón látható vadak pedig láthatóan ártatlan, üldözött, meggyötört menekültek...
A Vezess.hu a videóval kapcsolatban megszólaltatta Árvay Tivadart, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivőjét, aki azt mondta, régóta vannak információik arról, hogy kritikus körülmények jellemzik Calais környékét, az Angliába igyekvő bevándorlók felmásznak a szerelvényekre, feltörik a járművek ajtaját, letépik a záró plombát, behajtják a tükröket, vagy éppen palackokkal, kövekkel dobálják a kamionokat, hogy lassításra, megállásra kényszerítsék őket.
Árvay szerint számos alkalommal fizikailag is bántalmaztak magyar gépkocsivezetőt, miközben próbálta megvédeni a járművét. Azt mondta, "egy konkrét támadás elhárításához szükséges és arányos mértékben a gépkocsivezető akár erőszakot is alkalmazhat - ez a jogos védelem".
A lapnak nyilatkozott Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa is, aki azt mondta: a videón szereplő sofőr magatartása "lehet gyűlölet-bűncselekmény, a közösség tagja elleni erőszak kísérletét is felvethetik, ha azért akar valakit elütni, mert ő menekült vagy migráns, akit az elkövető gyűlöl".
Zoom
Iván Júlia szerint a közösség tagja elleni erőszaknál "nem számít, hogy az áldozat provokál-e", maximum a bizonyításnál okoz majd nehézséget, hogy a bűncselekményt vegyes motívummal követték el (vagyonvédelem és gyűlölet egyszerre). A magyar eljárási szabályok szerint hivatalból kellene ilyenkor eljárást indítani - tette hozzá, viszont a francia rendőrség Calais-nél is túlterhelt, "nem ezzel foglalkoznak".
(HVG nyomán)