László Attila, a MÖM országos vezetője írja:
Az elmúlt hétvégén kaptuk az információt, miszerint Orosházán a Garzonbérlők házában újabb atrocitások történnek.
Mint ismeretes a MÖM-hírszolgálat jóvoltából a megyei és országos hírcsatornák is beszámoltak az ott élő állampolgárok félelemmel teli mindennapjairól. Majd azonnali előrelépést jelentett, hogy a nyilvánosság erejének köszönhetően a helyi rendőrség egy nagyobb fokozatra kapcsolt és mindennapossá vált a környéken a jelenlétük. Persze ennek nem mindenki örült felhőtlenül.
Innen folytatódik tovább a szálló és az ott lakók története.
Zoom
Mozgalmunk az eset feltárása óta forródróton tartja a kapcsolatot a ház lakóival, aminek következtében első kézből értesülünk az ottani állapotokról és kísérjük figyelemmel a felgyorsult eseményeket.
A biztosítékot az csapta ki nálunk, mikor a házban élő látássérült Hack Jánost úgy vágta tarkón egy a lépcsőházból kifelé tartó idegen, hogy János térdre esett és a vakvezető kutyája fordult be elé keresztbe, hogy védje gazdája esését. Az esetet követően Benkő Attila orosházi kapcsolattartónk sietett a helyszínre, majd erősítette meg számunkra is az információt. Ennek hatására döntöttünk úgy, hogy a hét elején látogatást teszünk a házban, amely a tegnap a kora esti órákban meg is történt.
A házhoz természetesen egy lakó meghívására érkeztünk vendégségbe több hullámban, a MÖM dél-békési és békéscsabai tagjai.
Ennek következtében rövid időn belül a látogatásunk tiszteletére a helyszínre érkező rendőrökkel együtt, gyakorlatilag bevettük a ház előtti parkolót, majd a későbbiekben megtöltöttük a lépcsőházat is. A kötelező körök lefutása után (igazoltatás, rendőri intézkedés, jelenlét körülményeinek tisztázása) tudtunk találkozni a lakókkal is.
Mint megtudtuk amióta „felkapott lett” a bérház, és elindult az élhetővé válásának a nehézkes, de reményekkel teli folyamata, azóta megkezdődött az ott élő békés lakók fenyegetése is. Ebbe beletartozott már a János elleni atrocitás, de a sorozatos névtelen kaputelefonon történő fenyegetések is. Mint a lakók elmondták, ebben mindig szerepel a „ti fogtok innen eltakarodni, nem pedig mi” kijelentés is. Vagyis a harc most már konkrétan folyik a tisztességes lakók és bűnöző elemek között a Garzonbérlők házáért.
Természetesen nem kérdés, hogy a harc végén ki lesz győztes! Mivel a lakók nem ijedtek meg az első támadási hullámtól, és nagyon helyesen alkalmazzák az állampolgári joggyakorlást, így a győzelem zászlaját hamarosan ők emelhetik magasba. De mint esetünk is alátámasztja, napjainkban a nyugodt életért alaposan meg kell küzdeni.
Zoom
Ennek függvényében, valamint a megbeszéltek értelmében, ha kell naponta többször kihívják a rendőrséget, továbbá ezzel párhuzamosan aláírás gyűjtést folytattak le, amiben kérik a város vezetőitől az éjszakai portaszolgálat visszaállítását. Ebben dr. Szabó Ervin önkormányzati képviselő (Jobbik) is a segítségükre van, és az idei első képviselő testületi ülésen, egy interpellációt nyújt be az ott lakók nyugalma érdekében. Ebben megoldási javaslatokat ajánlva a város vezetőinek.
Az ügydöntő és a békés lakók számára régóta várt lépést egyébként az önkormányzatnak kell majd megtennie ebben az esetben. A félelmünk csupán annyi, hogy a több mint egy éve a kérdés iránt immunis városvezetők hajlandóak e végre tenni is valamit. Nehéz dolguk egyébként nem lesz, csak el kell fogadniuk, valamint alkalmazniuk kell dr. Szabó Ervin megoldási javaslatait.
Addig pedig marad az állampolgári joggyakorlás lehetősége. Ennek következtében a rendőrség az elmúlt egy hétben több esetben intézkedett az "olajos szálló" lakóinak és Benkő Attilának köszönhetően, egy esetben pedig kábítószer használatához kapcsolódó bűncselekmény miatt, vettek őrizetbe négy embert a lépcsőházból.
Búcsúzóul azoknak a lakóknak, akik bátor kiállásukkal kiérdemelték bizalmunkat, átadtuk a „Magyar Önvédelmi Mozgalom által védett terület” feliratú matricáinkat, amely azóta már kiragasztottak a lakásuk ajtajára.
Valamint a továbbiakban a mozgalom dél-békési tagjai is folyamatos látogatói lesznek az épületnek, élvezve az ott lakok vendégszeretetét. Ez tartani fog egészen addig ameddig, megnyugtató megoldás nem születik a Garzonbérlők háza lakóinak, nyugalma érdekében.