Hivatalos személy elleni erőszak miatt, gyorsított eljárásban kilenc migránst ítélt el szerdán első fokon a Kiskunhalasi Járásbíróság - tájékoztatta a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az MTI-t.
Sárközy Szabolcs közleményében az áll, hogy a két tárgyaláson született ítéletben nyolcan kaptak egy év hat hónap és két év közötti letöltendő börtönbüntetést, és mindannyiukat három évre kiutasították Magyarország területéről.
Egy embert csak kiutasítottak három évre. Fellebbezések miatt az ítéletek nem jogerősek.
Csütörtökön ebben az ügyben újabb hat ember áll bíróság elé.
Az ügyészség azzal vádolja a tizenöt vádlottat, hogy január 15-én Kiskunhalason, a Menekültügyi Őrizetes Befogadó Központban ellenszegültek a biztonsági őrök és a rendőrök jogszerű intézkedésének.
Az ügyészség hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kiskunhalasi befogadóközpont egyik szobájában szóváltás, majd verekedés alakult ki két iraki őrizetes között az internethasználat miatt.
A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd a helyszínre hívott rendőrökkel dulakodni kezdett az egyik férfi.
A rendőrök intézkedésén felháborodva az őrzött területen maradt emberek közül legalább tizenöten - köztük a többi gyanúsított - az elkülönítő helyiség előtti elválasztó kerítésnél gyülekeztek, és tiltakoztak a jogszerű intézkedés ellen.
A kerítést elkezdték rugdosni és rángatni, ezért az egyik fegyveres biztonsági őr könnygázt használt.
A csoport tagjai ezután kavicsokkal és kövekkel elkezdték dobálni a rendőröket és a fegyveres biztonsági őröket.
Mivel két szociális munkás a közösségi helyiség konténerében rekedt, a készenléti rendőrök egy csoportja visszament az őrzött területre és kihozta őket. Az őrizetesek eközben elkezdték megbontani a drótot, és egy vaskeretet átdobtak a kerítésen.
Agresszív magatartásukkal azután hagytak fel, hogy a készenléti rendőrök beavatkoztak.
(MTI)
Frissítés: Zlatniczky Tamás ügyvéd: "alaptörvény biztosítja az állampolgároknak a szabad véleménynyilvánítást, és megítélésem szerint ezt nem lépték túl az elkövetők" - akikről ő ezek szerint úgy gondolja, hogy magyar állampolgárok...