A katolikus egyházfő latin-amerikai körútja során a mexikói-amerikai határra látogatott el, hogy közösen imádkozzanak az otthonukat elhagyni kényszerülő emberekért. Ferenc pápa a határon a menekült- és bevándorlóellenes kijelentéseiről ismert Donald Trupnak is üzent, miszerint nem keresztény az, aki falakat épít a határokon.

Migránssimogatáson a pápa (a kép egy római befogadóállomáson készült)
Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns közelmúltban tett nyilatkozata szerint Ferenc pápa az elmúlt időszakban túlságosan sokat politizál, valamint nem érti meg az amerikaiak problémáját a bevándorlókkal kapcsolatban. A katolikus egyházfő a hívekkel tartott közös imádságot követően a mexikói határon egy Trumpra vonatkozó kérdésre válaszolva üzente, hogy aki nem hidakat, hanem kerítéseket épít a határon, az nem keresztény ember - írja az AP.
A republikánus jelölt egy hatalmas falrendszer építését ígérte meg Texastól Kaliforniáig, illetve 11 millió ember kitoloncolását hajtaná végre esetleges elnöksége során. Ezt egyébként vetélytársa, Ted Cruz is megígérte. Trump gyors nyilatkozatban reagált a pápa szavaira, szerinte "szégyenletes", ha az egyházi vezető megkérdőjelezi bárki hitét.
Az amerikai pápai nyilatkozata egyúttal ráirányíthatja a figyelmet Európára is, ahol számos országban reagáltak kerítésépítéssel a kormányok a határsértők áradatára. Az egyik legismertebb példa a magyar kerítés rövid időn belüli felhúzása volt 2015 augusztusában a jelenlegi szerb határon - bár a teljes munkák csak később fejeződtek be, illetve a horvát határszakaszra is kiterjesztették. A bolgár kormány mellett határzárat alakított ki rövidebb szakaszokon az osztrák és a szlovén állam is, valamint hazánk segítséget nyújt Macedónia számára egy határ menti szögesdrótakadály kiépítésében.
Hogy hirtelen Magyarország népéről, Szent István és Mária országáról is kiderült-e, hogy nem keresztény, legközelebb a hazánkban rendezendő eucharisztikus világkongresszuson lehet majd tőle megkérdezni...
(AP - HVG nyomán)
Frissítés: "bárhol legyenek is ezek a falak" - tehát nem csak Trumpra vonatkozott
Az MTI híre:
Ferenc pápa szerint az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump nem keresztény, mert nem hidat akar építeni, hanem falat akar emelni az amerikai-mexikói határon.
Az egyházfő, aki egyben a Vatikán államfője, Mexikóból hazafelé tartva, a pápai repülőgépen nyilatkozott.
Ferenc pápa - miközben hangsúlyozta: nem akar tanácsot adni az amerikai katolikusoknak, hogy kire voksoljanak az őszi elnökválasztáson - újságírókkal beszélgetve fejtette ki véleményét Donald Trump bevándorlással kapcsolatos nézeteiről és állásfoglalásairól.
Az az ember, aki nem hidak, hanem csakis falak építésében gondolkodik - bárhol legyenek is ezek a falak - nem keresztény.
Ez nincs benne az evangéliumban" - fogalmazott Ferenc pápa. Arra a kérdésre, hogy "jó katolikus szavazhat-e erre az emberre", a pápa így felelt: "Nem kívánok ebbe belefolyni. Csak azt mondom, hogy ez az ember - ha tényleg ilyesmit mondott - nem keresztény. De meg kell vizsgálni, hogy valóban ezt és így mondta-e, s ez ügyben tartsuk fenn a kételkedés jogát".
Mexikói látogatása utolsó napján Ferenc pápa a mexikói-amerikai határon mutatott be misét, s prédikációjában felemelte szavát azon bevándorlási politika ellen, amely illegális bevándorlásra kényszerít embereket, kábítószer-kereskedő és embercsempész bandák karjaiba lökve őket.
A pápa az újságírókkal beszélgetve reagált Donald Trumpnak arra a múlt heti kijelentésére is, amely szerint politizáló egyházfő volna, aki ráadásul nem is érti, milyen veszélyekkel járnak a nyitott határok. "Istennek hála, hogy politizálónak nevezett, hiszen már Arisztotelész úgy fogalmazott, hogy az emberi lény 'politikai állat'. Ily módon hát emberi lény vagyok" - fogalmazott.
Donald Trump reagálásában szégyenteljesnek nevezte az egyházfő szavait.
"Amikor egy vallási vezető kétségbe vonja valaki hitét, az szégyenteljes. Büszke vagyok arra, hogy keresztény vagyok, és elnökként nem engedem majd meg, hogy a kereszténységet állandóan támadják, gyengítsék, ellentétben azzal, amit a jelenlegi elnökünk tesz. Egyetlen vezető - köztük egyetlen vallási vezető - sem lenne jogosult kétségbe vonni más vallását vagy hitét" - hangoztatta Trump egy dél-karolinai találkozón felolvasott nyilatkozatában.
Korábban írtuk: