Életének 86. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre.

A Nobel-díjas írót 2016. március 31-én, hajnali 4 órakor budapesti otthonában érte a halál - tájékoztatta csütörtökön a Magvető Könyvkiadó az MTI-t.
(MTI)
Frissítések: egymást érik a részvétnyilvánítások és méltatások egy olyan zsidó halála miatt, aki egész életében hazánkat és nemzetünket gyalázta:
 
"Ez a sors én vagyok, gondoltam. El merészeltem-e képzelni valaha is az életét? Ehhez túl gyáva vagyok. Egy bizonyos é...
Közzétette: Balog Zoltán – 2016. március 31.
"A magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte"
Tarlós István főpolgármester közleménye:
Fájdalommal vettem tudomásul Kertész Imre halálhírét. A Nobel-díjas magyar író halálával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Kertész Imrét, aki 2002-ben lett Budapest díszpolgára, a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.
SOÁ - így, csupa nagybetűvel (és teljesen helytelenül)
Kertész Imre tovább él a következő generációk számára is maradandó és nagyszerű műveiben. Ezek a humanizmus és az egyetemes erkölcs alapkérdéseihez adnak fogódzót őszinte szembenézéssel, az emberi természetről kialakított mély filozófiai tudással. Alapművével, a Sorstalansággal a SOÁ borzalmainak elviselhetetlenségét tette új perspektívából érthetővé milliók számára. Szívből gyászolom a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb képviselőjét - Tóbiás József. (Eláruljuk, mivel szinte senki sem tudja: jelenleg ő az MSZP elnöke.)
Óóóriási veszteség
Az Együtt politikai közössége részvétét nyilvánítja Kertész Imre halála miatt, családtagjainak sok erőt kívánunk a tragédia elviseléséhez!
Kertész Imrével a kortárs európai és magyar irodalom egyik legnagyobb alakja távozott közülünk, halálával az egyetemes és a magyar kultúrát óriási veszteség érte. Kertész Imre művészetével megújította a jelenkori regény műfaját, és óriási dicsőséget szerzett a magyar nemzet számára azzal, hogy kiérdemelte a Nobel-díjat.
Ennél azonban többet is tett: hozzájárult a huszadik század egyik legnagyobb sorstragédiája, a holokauszt feldolgozásához, a vészkorszak utáni újrakezdéshez, ahhoz, hogy az európaiak újra békében éljenek egymással, és többé ne forduljanak egymás ellen. A békét és a megbocsátást hirdette, amelyek az emberi nem talán legfontosabb értékei.
Olyan művészi és emberi örökséget hagyott hátra, amely emlékét kitörölhetetlenné teszi nemcsak az irodalomtörténetből, de az egész nyugati civilizáció történelméből.
Nyugodjék békében!
 
Meghalt Kertész Imre Nobel-díjas magyar író, a legnagyobbak egyike. A kevesek által túlélhető, a betokosodott fájdalom é...
Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2016. március 31.
A Fidesz tiszteli a magyargyalázót - még ilyenkor is náciznak
A Fidesz parlamenti frakciója közölte, tisztelettel búcsúznak Kertész Imrétől és őszinte részvéttel osztoznak a család bánatában. "Kertész Imre az irodalmi Nobel-díj megszerzésével a legnagyobb nemzetközi sikert érte el a magyar irodalomban. Ahogy Magyarország 20. századi történelmét, úgy az ő életét és életművét is a két szélsőséges diktatúra, a náci és a kommunista diktatúra alakította. Műveivel, gondolataival sokaknak segített a diktatúrák elnyomását feldolgozni és másokkal azt megértetni" - írták.
A KDNP közleményben búcsúzott a Nobel-díjas Kertész Imrétől, "aki a legnagyobb nemzetközi elismeréssel öregbítette a magyar irodalom hírnevét. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családnak" - írták.
LMP: "a huszadik századi magyar irodalom egyik remekműve" az olvashatatlan Sorstalanság
Az LMP részvétét fejezi ki az életének 87. évében elhunyt Kertész Imre családjának és minden hozzátartozójának. "Korszakos magyar írónak" nevezték, aki, mint írták, "könyveivel nem csak megérdemelt nemzetközi sikereket ért el, hanem egy generáció számára vetett föl és válaszolt meg alapvető morális kérdéseket. Munkájával hozzájárult a jelenkori magyar történelem, különösképpen a két emberellenes diktatúra feldolgozásához és így megértéséhez. Gazdag életművén belül is a Sorstalanság című könyve méltán tekinthető a huszadik századi magyar irodalom egyik remekművének. Kertész Imre egész életében józan, végiggondolt és történelmi léptékű gondolatokkal járult hozzá a magyar köz- és irodalmi élethez. Betölthetetlen űrt hagyott maga után."
Koltai helyében mi inkább nem áradoznánk a filmjéről
"Hatalmas veszteség érte az irodalmat és Magyarországot. Nagyon nagy ember ment el" - méltatta a csütörtökön elhunyt irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét Koltai Lajos, a Sorstalanság című film rendezője az MTI-nek.
Zoom
"Teljesen lenyűgözött, hogy létezik ilyen magyar irodalom. A Sorstalanság volt az a regény, amelynél először éreztem, hogy nemcsak fényképezni szeretném, hanem megrendezni is" - fogalmazott Koltai Lajos.
Az operatőr-rendező felidézte, hogy amikor elmondta a véleményét Kertész Imrének a Sorstalanság első forgatókönyvéről, amelyet Spiró Györggyel együtt írt, Kertész nagy örömmel fogadta: "na végre érti valaki, amit írtam".
"Tudtuk, hogy nagy feladat ezt lefordítani a filmes nyelvre, de rögtön elhatároztuk, hogy ezt együtt fogjuk megtenni. Meggyőztem őt, hogy a fiú lelkéből akarok kiindulni, abból akarok kilátni, annyit, amennyit ő meg akar érteni ebből az elképesztő és lehetetlen világból, ami körülveszi" - mesélte a film születéséről.
Barátokként, "kölykös izgalommal" készítették elő a filmet, Kertész tíz oldalanként küldte át neki a forgatókönyvet, és "visszatette azokat az érzelmeket, amelyek előzőleg hiányoztak a könyvből", amelyek nélkül Koltai szerint ez a film nem létezik. "De megegyeztünk a legfontosabb dologban, hogy érzelmes lehet a film, szentimentális azonban nem" - emlékezett.
A forgatásra Kertész Imre csak egyszer látogatott el, mert "olyan mélyen érintette őt a helyszín, egy felépített koncentrációs tábor". "De állandóan ott volt mögöttem, ott volt a segítő keze, a forgatókönyvben az a támaszték, amelybe az elveszett pillanatokban bele tudtam kapaszkodni. Ez volt a jellemző a kapcsolatunkra is: kölcsönösen gyümölcsöző volt".
Koltai Lajos fantasztikus emberként beszélt Kertész Imréről, aki megajándékozta az írásával, a bizalmával és a barátságával. Mint mondta, a 2005-ben bemutatott film több vetítésére is elment az író, és mindig felfedezett benne valami olyan rejtett részletet, szépséget, amely megörvendeztette.
"Nagyon elmenőben volt már" - mondta szomorúan a rendező a 87. évében csütörtökön elhunyt Kertész Imréről.
(HVG - MTI nyomán)
Kapcsolódó: