Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnökéhez "közel állók első köre" is érintett az offshore-botrányban - írta kedden a Le Monde című francia napilap honlapja a kiszivárgott panamai dokumentumokra hivatkozva.
A lap szerint "egy szofisztikált offshore-rendszer épült ki" a francia pártvezető körül, mégpedig Hongkong, Szingapúr, a Brit Virgin-szigetek és Panama között, amelyet arra használtak fel, hogy "franciaországi pénzeket vigyenek ki fedőcégek és hamis számlák segítségével, a francia pénzmosás elleni szervek megkerülésének szándékával".
A Le Monde a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától kiszivárogtatott, és számos nyugati sajtóorgánum bevonásával nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján Nicolas Crochet francia könyvvizsgáló és Frédéric Chatillon üzletembert emelte ki. Utóbbi a Riwal nevű kommunikációs ügynökség vezetője, amely a Nemzeti Front jelöltjeinek végez szolgáltatásokat.
Az üzletember már a cikk megjelenése előtt, hétfő este jelezte a sajtónak, hogy az újságírók rendelkezésére bocsátja a dokumentumokat, amelyek szerinte a tranzakciók teljes törvényességét bizonyítják. A Nemzeti Front külön közleményben jelezte, hogy nem érintett a botrányban.
A Le Monde azt állítja, hogy 2012-ben, az elnökválasztást követően Frédéric Chatillon a könyvvizsgáló segítségével a Riwal számlájáról 316 ezer eurót vitt ki Franciaországból. Ekkor épült ki a bonyolult pénzügyi rendszer egy Hongkongban bejegyzett Time Dragon nevű fedőcég megvásárlásával, amelynek anyavállalatát a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda jegyezte be a Brit Virgin-szigeteken.
A hálózatban szerepet kapott a könyvvizsgáló testvérének tulajdonában álló hongkongi vállalkozás is, az Ever Harvest Garments, amely a lap szerint hamis számlákat állított ki Marine Le Pen mozgalmának a 2012-es választásokra létrehozott internetes oldalak kifizetésére, valamint egyéb pénzügyi mozgások fedezésére.
(MTI)