Megrendülve gyászoljuk Porubszky Istvánt, ismert nevén Potyka bácsit. A méltán híres ’56-os szabadságharcos 85 évesen távozott közülünk. Őszinte részvétünket fejezzük ki Potyka bácsi családja, barátai, tisztelői felé! Nyugodjék békében! - olvasható a Jobbik közleményében.

Potyka bácsi egy festménye mellett
Porubszky István a szabadságharc alatt a szovjet megszállás elleni kispesti felkelők, az úgynevezett K-csoport parancsnoka volt.
A szabadságharc kitörésekor a Hungária Jacquard Szövőgyár művezető-helyettese volt. Október 23-án megtagadta a munkát, és a kispesti Tanácsháza előtt gyülekező tüntetőkhöz csatlakozott, akik a helyi "forradalmi bizottság" tagjává választották.
Első fegyveres akciója alkalmával társaival, köztük tisztiiskolásokkal elvágták a szovjet hírszerzés Soroksári úti kommunikációs vonalát. Fegyvereiket a kispesti rendőrségtől szerezték. Később nagy harc árán kiszorították a szovjeteket a kispesti gránitgyárból. Többször keveredtek harcba a Kispesten keresztül a városközpont felé igyekvő szovjet erőkkel, köztük páncélosokkal.

Porubszky István a Rongyos Gárdára emlékezik
A november 4-ei szovjet támadásnak a gyengén felfegyverzett kispesti csoportok nem tudtak ellenállni. Potyka bácsi a harcban először fej-, majd combsérülést szerzett. Miután ellátták a sebeit, november közepéig másokkal együtt tovább harcolt. November 28-án kényszerült elhagyni az országot.
A 2000-es évek végén a Magyar Gárda tagjaként a közösség ikonikus alakja lett.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: