A késői időpont ellenére is 30-40 ember gyűlt össze a lengyel köztársaság budapesti nagykövetsége előtt vasárnap este. A demonstrációnak kettős üzenete volt: egyrészt kiállás és szolidaritás a lengyel életvédők mellett, akik a lengyelországi abortusztörvény szigorítását kezdeményezték, másrészt pedig válasz az egy héttel korábbi vallásgyalázó liberális óbégatásra. A rendőrség a demonstráció jellegéhez és résztvevőinek számához képest nagy számban volt jelen, a követség épülete köré kordont is emeltek. A jelenlévők egy jó részét fiatalok adták, néhány apáca is eljött. Különféle transzparenseket is hoztak a szervezők.
Zoom
Zoom
"Veled vagyunk, Varsó!" - szögezte le beszéde elején egy fiatal felszólaló, így biztosítva lengyel barátainkat abban, hogy támogatjuk törekvésüket. A bevezető után A magzat fohásza című vers hangzott el. Ezután a szónok a katolikus álláspont ismertetése után kitért a jelenlegi korszellemre is: "Testvérek! Elegem van abból, hogy a normatív erkölcs már szégyen, elegem van, hogy mindenféle bélyegekkel illetnek. Ha kiállok amellett, ami normális, és nem azt éltetem, ami rombolja a közösséget, az országot, és Európát, akkor én vagyok a gaz, a beszűkült, a xenofób, hímsoviniszta, és még ezeket a bélyegeket lehet szép magyar nyelven a végtelenségig sorolni." A beszéd végén szóba került, hogy szerdán szintén a követség előtt lesz egy demonstráció, ugyanazon apropóból. Így aki tegnap nem tudott eljönni, részt vehet azon.
Zoom
A beszéd után a résztvevők gyertyát gyújtottak az ártatlanul meggyilkoltakért, és elimádkozták a rózsafüzért, zárásként pedig ősi himnuszunkat, a Boldogasszony Anyánkat énekelték el. A demonstráció méltósággal zajlott le, amivel megmutattuk, hogy a keresztény alapokon nyugvó életvédelem a helyes út, a halál kultúrájával szemben - írják a szervezők.
(Kitartás.net nyomán)