A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a négy cigánynak – köztük egy fiatalkorúnak – az előzetes letartóztatását, akik az elmúlt héten csütörtökön késő este a Miskolci Rendőrkapitányság jogszerűen intézkedő járőreire támadtak Ongán.
Zoom
Illusztráció
Az ügyészségi nyomozás eddigi eredménye alapján a következő történt csütörtök este Ongán. Egy névnapi összejövetelen az elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol miatt a "buli" eldurvult. A társaság egyik fele – köztük azok is, akik később a rendőrökre támadtak – láncos botokkal felfegyverkezve saját rokonaikra támadtak azok lakásán. A riasztása nyomán a bűncselekmény elkövetőinek felkutatása, illetve elfogása céljából kiérkező rendőröket rendkívül ellenséges hangulat fogadta, a helyszínen összegyűlt tömegből többen szidalmazták, megöléssel fenyegették őket. A rendbontásban részt vevő család tagjai – apa és fia, valamint az apa élettársa és testvére – nem elégedtek meg ennyivel, ők négyen ütlegelni, lökdösni, az egyenruhájuknál fogva rángatni kezdték a rendőröket, köztük egy rendőrnőt, akinek a haját is tépték és a nyakát szorongatták.
Az intézkedő rendőrök közül hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek, kettejük szolgálati egyenruhája megrongálódott. A kialakult helyzet komolyságára jellemző, hogy a rendőrségnek csak mintegy harminc fős erősítés helyszínre irányításával (nem pedig például sortűzzel) sikerült a közrendet helyreállítani.
Az ügyészség az elkövetők mindegyikét csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, ezen túlmenően az apának könnyű testi sértés vétségéért is felelnie kell - írja a Boon.
A Jobbik közleménye: Ki védi meg a törvénytisztelő többséget Ongán?
Onga közbiztonsági helyzetét jól tükrözi, hogy a napokban két család tettlegességig fajult vitáját csak mintegy 30 fős erősítéssel tudta a rendőrség megfékezni úgy, hogy közben több egyenruhás is sérüléseket szenvedett.
Mindez rávilágít arra, mi várhat a város lakosságára a jövőben, ha nem születnek határozott lépések a közbiztonság megerősítése érdekében, illetve jelzi azt is, hova vezet az a politika, amely a rendteremtést csak kampányszlogennek tekinti.
Amíg a jelenlegi vezetés csupán asszisztál a közbiztonság romlásához, a Jobbik szembenéz a problémával. Ennek érdekében folyamatosan napirenden tartjuk az ongai rendőrőrs felállításának kérdését.
Nyomásgyakorlásunk eredményeként városunkban egyelőre körzeti megbízotti iroda fog működni, az elmúlt napok történései azonban rá kell hogy döbbentsék a döntéshozókat: Ongán olyan rendőrőrsre és állandó hatósági jelenlétre van szükség, amely képes bevinni a törvényt oda is, ahol ma még a rendőr sincs biztonságban.
Hegedűs Edgár, a Jobbik ongai önkormányzati képviselője