A tagságnak kell megversenyeztetni saját vezetőjelöltjeit, ez nem lehet kérdés egy alulról szervezett mozgalomban - véli az EP-képviselő asszony.
Frissítés: Novák: lehetnek nálunk alkalmasabb személyek, de erről döntsön a kongresszus!
"Garanciákat szeretne a tagság és a választók is, hogy ne váljunk ugyanolyan elvtelenekké, mint az eddigi pártok. A kormányváltás felelősségének roppant súlya alatt lehetnek viták, de a célunk, közös: győzzön a Jobbik! Van, amit vissza kell utasítsunk: a radikalizmus nem erőszakosságot jelent, hanem gyökeres változást, ami nélkül kár is kormányra kerülni. Alulról építkező mozgalom vagyunk, így bár lehetnek nálunk alkalmasabb személyek az elnökségbe, de erről döntsön a kongresszus, mert legitim elnökség kell, mely a teljes tagságot képviseli" - írja a Jobbik jelenlegi alelnöke Fb-oldalán.
2. frissítés: Apáti: mind a négyünket hátba szúrt
Gondolhattuk volna, hogy a pallost azért készítik, mert azt előbb-utóbb használni fogják - fogalmazott a Jobbik alelnöke, aki szerint így végül "a jók nyerik el méltó büntetésüket". Véleménye szerint a pártelnöknek inkább a párt ellenfeleivel kellene ilyen könyörtelennek lennie.
Hogy mit jelent pontosan az elnöki vétó? Apáti István ezt is elárulja.
3. frissítés: Lesz még Jobbik-kamion a Pride-on?
Örömködnek a jobbliberálisok is: Szikszai Péter alábbi írása a kormányfaliújság Mi Időnk online felületén jelent meg, és bár a szerző ma gúnyosnak ható liberális elvárásokkal operál, miért ne válhatnának holnap valóra, hiszen tegnap még a régi harcostársak ellen meglengetett elnöki vétó lehetősége is csak fantazmagória volt. Libsiknek megfelelni pedig lehetetlen.
Szikszai Péter: Lesz még Jobbik-kamion a Pride-on!
Azt egyelőre nem tudni, hogy Vona Gábor miért pont erre a hétre időzítette a nem annyira cuki harcostársainak eltávolítását a pártból, talán a Török Gábor Stratégiaalkotó és Tanácsadó Kft. gondolta elérkezettnek az időt, mindenesetre bekövetkezett, ami várható volt. A pártelnöknek tele lett a surranója a radikálisokkal, mert összezavarták a tarsolylemezes szavazók gondolkodását.
Novák Elődéket pedig úgy érte a hír, mint egy elnyert Soros-ösztöndíj. Hogy pontosan mi Vona terve, az még nem látszik, esetleg a Fideszből kiábrándult vállalkozói réteg (ezt szépen körülírtam, ugye, Lajos?) szeretné támogathatóbbá tenni a pártot, vagy KGBéla tartótisztje üzent szikratávírón a Kremlből.
Felettébb kíváncsi vagyok, mi lesz a következő lépés. Netán fontolgatják, hogy a Magyar Gárda védi majd a Trianon emléknapján rendezett Pride-ot, vagy letelepedési engedélyt osztanak a migránsoknak Röszkénél, esetleg végleg leszámolnak a pártban a sumér rokonsággal? Lesz Horthy-szobor-döntés, Vona ellátogat a HitGyülibe, vagy ilyesmi?
A hosszú néppártosodás éjszakája még erejük teljében érte a radikálisokat. A párt megbántott keményvonalasai most éppen a Facebookon nyilaznak vissza. Vona terve egy Fidesz 2.0-ra akár még jó ötlet is lehetett volna, ha nem erőből nyomná a projektet, és nem száműzné ellentáborát, hanem szétszórná őket más felelős beosztásba.
Ennyit legalább elleshetett volna a Fidesztől, ha már őket majmolja.
4. frissítés: Vona: elindulhatnak, de nem lesznek alelnökök
Vona Gábor a Jobbik három alelnökével kapcsolatban hozott döntéséről beszélt részletesen a VONA7-ben. Mint mondta, a döntését továbbra is fenntartja.
5. frissítés: Véglegesnek nevezte döntését Vona - vannak már új barátai
Véglegesnek nevezte a három alelnökről szóló döntését Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus közölte: nem ragaszkodik elnöki pozíciójához, ahhoz a véleményéhez viszont igen, hogy a Jobbik 2018-ban akkor tud választást nyerni, ha egységes és egy irányba húz, s ez most nem teljesen igaz. Mint mondta, bizalmi, inspiratív légkörre van szüksége, ez segíti a munkában.
Hozzátette: ha a másfél hónap múlva esedékes tisztújításon a kongresszus máshogy dönt a személyéről, akkor is segíteni kívánja a közösséget. Kérdésre elmondta, egyelőre nem tud kihívóról, de nyitott a versenyre.
Megerősítette, hogy a jelenlegi alelnök közül Novák Előd, Apáti István és Szávay István újrázását – elnöki jogkörével élve – nem támogatja. Vona Gábor kifejtette, hogy a szabályok egyfajta szűrő szerepet biztosítanak neki, azaz a jelöltséget megszerző tagok közül van lehetősége megnevezni, kik legyenek azok, akikről a kongresszus szavaz. A párt alapszabálya szerint alelnök az lehet, aki a tagság 10 százalékának támogatását megszerzi, a pártelnök-aspiránsoknak pedig 20 százalék szükséges.
A jobbikos politikus nehéznek nevezte a döntést, de jelezte, hogy annak minden felelősségét és következményét vállalja, a három leköszönő alelnök pedig továbbra is élvezi a bizalmát és számít rájuk a szakpolitikai témákban. Vona Gábor döntését azzal indokolta, hogy vannak náluk jobbak, olyan polgármesterek, akik már nyertek és a mindennapokban is kormányoznak. Az elnökségbe a győzelem képességét, a kormányzati alkalmasságot szeretném bevinni – hangoztatta, hozzátéve: szerinte vagy a Jobbik váltja le a Fideszt, vagy senki. Ehhez a saját szavazóbázison túl a bizonytalanok és más pártok szimpatizánsait megszólítását tartotta szükségesnek.
A pártelnök a párt és saját maga számára is egy próbaként jellemezte a kialakult helyzetet, utalva arra, hogy ha ezt képesek kezelni, akkor nagyobb feladatokra is alkalmasak. Egyúttal párhuzamot vont azzal, hogy néhány hónapja azokat váltotta le a frakcióelnökségből – Volner Jánost, Z. Kárpát Dánielt és Sneider Tamást -, akik most az elnökségben maradnak.
A radikális és mérsékelt törésvonalról szólva pedig azt mondta: számára a radikalizmus mértékegysége nem követhető, mindig azokat kiáltja ki a sajtó annak, akik más pozícióba kerülnek.
Vona Gábor egyúttal azt is közölte, hogy jövő pénteken nevezi meg alelnökjelöltjeit.
A Jobbik elnökét faggatták Novák Előd korábbi akcióiról is, amelyről azt mondta, voltak, amelyek tetszettek neki és voltak, amelyek nem. Úgy fogalmazott: a szovjet emlékműnél készült képeket nem tette ki otthon az ágy fölé, a korrupció 50 árnyalata című parlamenti akció (amit Novák kezdeményezett és szervezett meg) viszont értékelése szerint zseniális volt.
Szocialista, fideszes és hitgyülis barátok
Vona Gábort megkérdezték arról is, hogy viszonyul a Betyársereghez. Azt felelte, nem követi a szervezet napi tevékenységét, de sok a torzító sajtóinformáció azzal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy Tyirityán Zsolt, a formáció vezetője nemzetiszocialistának és Vona Gábor barátjának vallotta magát, azt válaszolta, ezek szerint vannak "náci" barátai, de nem ez a barátságuk alapja, s van szocialista érzelmű, fideszes és még hitgyülekezetes barátja is - áll az MTI tudósításában.