Három nap sem telt el, máris botrányt okoztak a megszállók Körmenden: a kézilabdás lányokat bámuló bevándorlók betörték a befogadóállomással szomszédos sportcsarnok ablakát. A gyerekek szülei félnek, az edzések elmaradnak - írja az ATV.
Zoom
Rajság és sáskajárás Körmenden
Mint ismeretes, a helyiek megkérdezése nélkül, Bebes István fideszes polgármester közreműködésével nyitotta meg újra a kormány a körmendi befogadóállomás kapuit. Arról, hogy május 2-án már lakói is lesznek a tábornak, egy múlt héten megrendezett sajtótájékoztatón hallottak először a város lakói a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatójától és a polgármestertől.
Zoom
A körmendieket megrázta a bejelentés, pláne, hogy a tábor nyitott, vagyis az abban lakó közel- és távol-keleti szexmániás férfiak szabadon mozoghatnak a városban. Elhelyezkedésére nézve az ideiglenesnek szánt befogadóállomás sátrai a Tescóval szemben, a BM Rendészeti Szakközépiskolájával egy ingatlanon találhatók. Itt működik a város vérkeringésébe becsatornázott sportcsarnok, amely edzések, sportszakkörök állandó helyszíne, és amelyet ugyanazon a kapun keresztül lehet megközelíteni, mint a "menekült"tábort.
Zoom
Ahogy többen lettek, agresszívvá váltak
Szerdán körülbelül 40 további migránssal gyarapodott a befogadóállomás, amelynek egyik oldala közvetlenül szomszédos a rendészeti szakközépiskola sportcsarnokának üvegfalával. Miután a bevándorlók odagyűltek és a serdülő leánycsapat edzését kezdték el tanulmányozni, az iskola ügyeletes tisztje kiment hozzájuk, és távozásra szólította fel őket., "Válaszul" az egyik kanmigráns berúgta az ablakot.
Faragó András, a Körmendi DMTE Egyesület elnöke elmondta, hogy az edzést azonnal meg kellett szakítani, és a lányokat biztonságba helyezték. Mint mondja, a szülők teljesen fel vannak háborodva, hogy a város nem védi meg a gyerekeiket, és nem értik, hogy ha ennyi rendőrt kivezényeltek a közbiztonság javítására, miért éppen az egyik legforgalmasabb sportlétesítménynél nem valósult meg az őrzés-védés. Miután sok szülő jelezte, hogy addig nem hozzák sportolni a gyermekeiket, amíg a csarnok mellett migránsok tanyáznak, az edző kénytelen volt kiírni, hogy egy ideig szünetelnek az edzések.
Veszélybe kerülhet a város sportélete
A Körmendi DMTE Egyesületbe napi szinten körülbelül 100 tizenéves jár sportolni, kosarasok és kézilabdások, akik az országos bajnokságban is szerepelnek. „Ebből a szezonból már csak egy NB2-es meccsük van hátra, de jövőre hogyan vegyünk részt a bajnokságban, ha nem tudunk hazai pályán edzeni?” – kérdezi Faragó András, aki bevallotta: ő maga is félti negyedikes és hetedikes lányát.
Egy körmendi szülő szintén arról számolt be, hogy bár lánya aktív kézilabdás, azért nem engedi el a már meghirdetett nyári sporttáborba, mert az általuk is csak „határőr csarnoknak” hívott komplexumban nem látja garantáltnak gyermeke biztonságát.
Frissítés: Lázár: molesztálták is a lányokat
A kormány is reagált a szerdai körmendi incidensre, amikor illegális bevándorlók egy csoportja miatt kellett félbeszakítani egy női kézilabdameccset. Lázár János a Kormányinfón elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, és felveszik a kapcsolatot a város polgármesterével is, hogy garantálni tudják a körmendiek biztonságát. (Hogy miért most jutott eszükbe, hogy szükség lenne a körmendiek biztonságának garantálására, rejtély - a szerk.)
A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: csütörtök reggeli adatok szerint jelenleg 81 illegális bevándorló lakik a körmendi befogadóállomáson. Beszámolója szerint közülük néhányan kézilabdázó lányokat molesztáltak és zaklattak a táborral szomszédos sportcsarnokban. Amikor az ügyeletes tiszt felszólította őket, hogy hagyják abba, betörték az ablakokat.
(Origó nyomán)
2. frissítés: azonnali lépést követel a Jobbik
Pár nappal megnyitása után máris botrányt okoztak a fideszes polgármester bólogatása mellett megnyitott migránsszálló lakói. A helyi kézilabdacsapat edzőtermének megtámadása, a sportoló lányok meglesése egy olyan folyamatnak a része, mely Kölnben tömeges szexuális zaklatássá fajult.
A Jobbik szerint nemhogy csaknem 80 millió forintot nem szabad fizetnünk ilyen személyek elutasításáért, hanem azonnal lépni kell, hogy ezek az emberek soha ne jöhessenek be Magyarországra. A Fidesz bűnös teszetoszasága oda vezetett, hogy Magyarországnak még mindig nincs legitim elutasító álláspontja a kvótákkal szemben. A Jobbik által tavaly ősszel kezdeményezett népszavazást – melyet mostanra megtarthattunk volna – a Fidesz pökhendien lesöpörte az asztalról, későbbi pálfordulása a referendum irányába pedig a körmendi eset után immár bizonyítottan késő.
Ezért a Jobbik ismételten azt követeli, emeljük be az Alaptörvénybe az idegenek betelepítésének elutasítását. Ez a lépés gyorsan és a legmagasabb jogi szinten utasítja el a brüsszeli kvótát, kiküszöböli a bevándorlópárti baloldal bojkottja okozta esetleges érvénytelen népszavazási kudarcot, és így nem kellene több milliárd forintot beleölni egy referendumba - írja közleményében Apáti István és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik két alelnöke.
3. frissítés: Nem történt itt semmi, kérem!
A kölni erőszakhullám utáni rendőrségi közléseket juttathatja eszünkbe az alábbi rendőrségi közlemény:
Dr. Tiborcz János r. dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2016. május 5-én rendkívüli sajtótájékoztató keretében reagált az ATV.hu portálon megjelentekre.
Az ATV.hu portálon 2016. május 5-én 9 óra 45 perckor megjelent, „Botrány Körmenden: rátörték az ablakot a kézis lányokra a migránsok” című cikk alapján a rendőrség az alábbiakat közli.
A hivatkozott írás hangulatkeltő, állításai megalapozatlanok.
A cikk tényként közli, hogy „rátörték az ablakot a kézis lányokra a migránsok”, ugyanakkor az ablak megrongálódásának nincs szemtanúja. A sportcsarnokba az ott sporttevékenységet végzőkön kívül senki nem ment be, személyi sérülés nem történt.
Zoom
A szakközépiskola ügyeletes tiszthelyettese utólag szerzett tudomást az ablak megrongálódásáról. A Körmendi Rendőrkapitányság rongálás szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.
Zoom
Körmenden nyugalom van. A városban a menedékkérőkkel szemben rendőri intézkedésre nem került sor, részükről a hatóságok nem tapasztaltak agresszív magatartást. A rendőrség a településen fenntartja, illetve folyamatosan biztosítja a megfelelő közrendet, közbiztonságot.
"Alaptalan állítások"
Nem történt semmiféle, a migránsokkal összeköthető erőszakos cselekmény Körmenden, alaptalanok azok az állítások, amelyek egy internetes hírportálon megjelentek – mondta a Vas megyei rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatóján, írja az MTI.
Tiborcz János leszögezte: Körmenden nyugalom van, a rendőrség megfelelő erőkkel van jelen a városban, az állampolgárok biztonságban érezhetik magukat. Azt is mondta, hogy a város sportélete nem került semmiféle veszélybe, a Körmend–Zalaegerszeg kosárlabda-mérkőzés is minden rendőri beavatkozás nélkül zajlott le, és a következő mérkőzéseken is így fog történni.
A rendkívüli sajtótájékoztatón fényképfelvételekkel szemléltették, hogy a rendészeti szakközépiskola tornacsarnokának – amely a migránsok táborát határolja – ablakán bemászni se nagyon lehetett volna, hiszen a mögött két nagyméretű fűtőtest van. Az ablak függönyein keresztül se ki, se be nem lehet látni – fűzte hozzá.
A főkapitány tájékoztatása szerint teljesen megalapozatlan az az állítás is, amely szerint az iskola ügyeletes tisztje távozásra szólította volna fel a tornacsarnoknál nézelődő migránsokat, amire válaszul az egyik migráns berúgta volna az ablakot. Az ügyeletes tiszt nem járt ott, nem szólította fel őket semmire, és senki nem látott olyat, hogy bárki berúgta volna az ablakot – mondta.
Hozzáfűzte: a táborban lévők elmondták, azt viszont többen látták, hogy egyesek az ablak párkányára fel szoktak ülni, nekitámaszkodva egyébként a korábban repedt ablaknak. Az sem kizárt tehát, hogy az ablak egyszerűen véletlenül dőlt be.
Tiborcz János idézett az egyik kézilabdás lány szülőjének tanúvallomásából, amely szerint a kislánya elmondásából tudja: a migránsok nem jöttek ki a táborból, nem kellett a gyerekeket kimenekíteni, egyszerűen kisétáltak az intézmény területéről.
A főkapitány ismételten hangsúlyozta: pillanatnyilag a Körmenden elhelyezett – csütörtöki állapot szerint mintegy – nyolcvan illegális migráns semmiféle gondot nem okozott, nem indultak el Ausztria felé sem. Mindössze hárman próbáltak meg vonattal eljutni Ausztriába, de Szentgotthárdnál a rendőr járőr igazoltatta és visszairányította őket Körmendre. Erőszakos cselekmény a rendőri igazoltatás során sem történt.
Tiborcz János bejelentette: a biztonság növelése érdekében a rendészeti szakközépiskola kerítésénél ezután állandó lesz a rendőri jelenlét, a tornacsarnok falára pedig kamera kerül.
4. frissítés: valahogy mindenki másképp tudja, mint a rendőrség...
Az ATV azt írja, az általuk leírt eseményeket maga az edzést vezető Faragó András erősítette meg. A Körmendi DMTE Egyesület elnöke szerint az edzést azonnal meg kellett szakítani, és a lányokat biztonságos helyre terelték.
A lapnak az egyik helyszínen tartózkodó szülő elmondta, hogy fültanúja volt annak a telefonbeszélgetésnek, amelyet az ügyeletes tiszt bonyolított egy ezredesi rangban álló felettesével. Beszámolója szerint a hívást követően a férfi „nem kicsit volt ideges”, és neki is elmondta, hogy a migránsok berúgták az ablakot, és erről neki jegyzőkönyvet kell készítenie.
A Blikk munkatársa Körmendre utazott, ahol Faragó András edző ugyanazt állította, amit az ATV-nek, "az edzéseket azonnal meg kellett szakítani, a lányokat pedig biztonságba helyeztük." Mint írják, a szülők fel vannak háborodva, és sokan közülük addig nem engedik gyermekeiket edzésre, amíg a befogadóállomás kérdése nem megoldott.