Budapest II. kerületében, a Bem József tér – Bem József utca – Tölgyfa utca – Feketesas utca által határolt területen néhány nappal ezelőtt gőzerővel megkezdték a történelmi Radetzky laktanya bontását. A Külügyminisztérium közelségében levő épületegyüttes két részből áll: az 1897-ben eklektikus stílusban épített hajdani Radeczky laktanya Dunára néző épülete (nemrégiben az MDF székházaként is szolgált) és a vele egybeépült még régebbi, 1840 körül klasszicista stílusban felhúzott Élelemtár, Gabona- vagy Királyi Élelmezési tár. A két különböző stílusú épület együttesen műemléképület, s ezenkívül részét képezi a budapesti Duna-part világörökségi területének. Lebontása, a környezet képét megváltoztató, kiemelkedően magas acél- és üvegmonstrum felépítése ellen, illetve a Radetzky laktanya épületegyüttesének megmentéséért a tiltakozás első lépéseként aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyar Patrióták Közössége. A tiltakozó aláírókhoz itt lehet csatlakozni.
Zoom
A fákat már kivágták, bontják a műemléképületet is (fotó: Magyar Patrióták Szövetsége)
A HB Reavis nemzetközi „ingatlanfejlesztési” vállalat alig néhány nappal ezelőtt vásárolta meg a Bem Palace-projektet az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól, majd a nemzeti kormányunk és a Fővárosi- és a Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal szemet hunyása mellett már gőzerővel, sietősen - nehogy a patrióta magyaroknak idejük legyen felkapni a fejüket - meg is kezdték a főváros és azon túl a magyar történelem egyik jelentős épületegyüttesének, a Radetzky laktanyának a szétverését, bontását. A rohammunkával elkezdett rombolásra eddig egyetlen szervezet, a Magyar Patrióták Közössége lett figyelmes, s egyelőre csak aláírásgyűjtéssel, de már elkezdte a küzdelmet a felvásárlók legújabb ámokfutása ellen.
Zoom
A Radetzky laktanya háború előtti épülete a Duna felől (fotó: archív)
Első aggasztó jelenségként május közepén munkások elkezdték bontani az egykori Radetzky laktanya részét képező, úgynevezett Élelmezési raktár Bem József utca felőli tetejét, tempósan távolították el a nemrégiben felrakott új tetőcserepet. Ekkor már a hajdani laktanya udvarán korábban felhúzott, a Tölgyfa utcára nyíló Margit-ház határolta nyugati oldalt kivéve magas fémkerítéssel teljesen körülkerítették a lebontásra ítélt laktanya Bem József térre néző eklektikus, illetve annak folyatásaként a neoklasszikus Élelmezési raktár nevű részét. Időközben a Margit-ház és az Élelmezési raktár (2007-ig itt működött a Honvédelmi Minisztérium Központi Irattára – H. J.) között a korábbi beépítés után még megmaradt laktanyaudvaron a rablók sietős tempóban kivágtak legalább egy tucat terebélyes ezüstfenyőt, nyírfát, fűzfát és eperfát. 2016. május 29-én, vasárnap álltak a markológépek és buldózerek a fáktól „megtisztított” laktanyaudvaron, ám hétfőn reggel folytatódott a rombolás Buda, a magyarság történelme építészeti maradványainak eltüntetése. Már kivágták a Bem József utca gyalogjárdája fölé kihajló eperfát is, amelyről nemsokára potyogott volna az érett, fekete gyümölcs, s amelyet mindig nagy élvezettel csapkodták a galambok és más madarak.
Zoom
Az Élelmezési tár középső része már porba hullt
Történelmi helyet alakít a saját képmására ezekben a napokban egy „magyar” és nemzetközi befektetőkből álló érdekcsoport a kormány, a Fővárosi- és a Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal vezetésének asszisztálása mellett. A környezetéből zavaróan kiemelkedő, minden mást eltakaró, ide nem illő, a történelmi, a világörökség részét képező bel-budai Duna-partot majd elcsúfító hétemeletes üveg- és fémmonstrummal „borítják le” a hajdani Radeczky laktanya két épületrészét, rabolják el a környék egyik utolsó zöld szigetét. A magyarsággal nem túl szoros rokoni szálakkal fűződő befektetők a kiadványuk szerint irodaházat építenek, holott a Radetzky laktanyától északra, a Feketesas utca túloldalán volt hajdani Pálffy főműhely lebontása után kialakított irodaház helyiségeit is állandóan hirdetik kiadásra, amiképpen a Radetzky laktanya Tölgyfa utca melletti udvarrészében fölhúzott Margit-ház irodahelyiségei is mindig bérlőre várnak. Magyarán, nagy a kínálat, kevés a kereslet az irodabérletek terén.
Zoom
Az Élelmezési tár nemrég felújított sátorteteje is eltűnt
A budapestieknek, de leginkább a fiatal házasoknak nem idegenek zsebét megtömő irodaházakra, újabb és újabb vendéglátóipari és szórakoztató egységekre van szükségük, hanem olcsó bérletű lakásokra. Nem beszélve arról, hogy az egykori laktanya Tölgyfa utcával párhuzamos udvarrészébe - szintén sok fa kivágása árán - a 2000-es évek elején épült Margit-ház alatt éjjel-nappal nyitva tartó benzinkutat, állandóan dübörgő kocsimosót is nyitottak, működtetnek, ami jelentősen megnöveli a járműforgalmat, zavarja a környéken lakók nyugalmát. Hiába volt lakossági tiltakozás, aláírásgyűjtés, az építtető, befektető maffiák az akkori kormány, a fővárosi és a kerületi vezetés segédletével mindent lesöpörtek az asztalról. Most is így lesz.
Zoom
A Radetzky laktanya Duna felőli főépülete hátul az Élelmezési tárral
A nemzetközi és „magyar” ingatlanfelvásárló érdekcsoport a napokban már be is jelentette, hogy az általa felvásárolt projekt keretében (a műemlék-épületegyüttes szinte teljes eltüntetésével – H. J.) összesen 32 000 négyzetméter alapterületű, bérbe adható irodákat kíván kialakítani. „A történelmi épületből (már ami abból megmarad – H. J.) csodálatos kilátás nyílik a Dunára”, írják lelkesen a felvásárlók, majd az építészeti örökségükért esetleg aggódó bőgatyásokat a következő közléssel kívánják elaltatni: „A 2019 első felére elkészülő komplexum a műemléki és a modern építészeti világ ötvözeteként illeszkedik majd környezetébe, amelyet a Dunára néző elegáns, történelmi homlokzat és kortárs építészeti elemek jellemeznek majd. A Bem Palace-ban az átjárható terek és a zöld területek mellett számos kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató egység is helyet kap – kávéházak, éttermek és különféle üzletek szolgálják ki a bérlők és a helyi közösség igényeit.” Nos, erre van szüksége az egyre inkább elszegényedő magyaroknak, de leginkább a hazai szállodaipart tekintélyes mértékben tulajdonoló nemzetközi zsidóknak.
Zoom
Az épületegyüttesre ráborított magas üveg- és fémmonstrum (fotó: MPSZ)
Hogy a műemléképületek (mert a Radetzky laktanya két, más-más stílusban és korban épült épületből, egy klasszikus és egy eklektikus épületből áll – H. J.) mennyire illeszkednek majd bele a történelmi környezetükbe, arra választ kapunk a tervezett, mindent beborító hétemeletes üveg és fémmonstrum (a Bem Palace), illetve a most már lerombolás alatt levő eklektikus és klasszicista épület megtekintésével.
Hering József – Kuruc.info