Tiborcz István tavaly vásárolt cége, a HCS Experts több mint 450 millió forint osztalékot fizet ki neki a cég tavalyi és 2014-es eredménye után. A céget Orbán vejének testvére vezeti.
Tiborcz István 2015 április végén ugyan eladta az Elios Zrt.-ben lévő tulajdonrészét, de egy hónappal az eladás előtt viszont vett egy másik céget, a HCS Experts Kft.-t – írja a Direct36. Ez a cég nemrég több mint 450 milliót fizetett ki Tiborcznak osztalékként.
A 2011 közepén alapított HCS Experts előző tulajdonosa azt mondta a Direkt36-nak, hogy a cég főleg hírközlési területen működött, és tanácsadással foglalkozott.
Egészen addig, míg Tiborcz István meg nem vásárolta. A HCS Experts honlapján olvasható tájékoztató szerint a cég a tulajdonosváltás után “az informatika fejlődését figyelembe véve új kihívások felé vette az irányt”. A cég tevékenységéről nem sok derül ki a honlapról, a szolgáltatások menüpontban informatikai, távközlési és gyengeáramú rendszerek tervezése mellett informatikai szolgáltatásokat kínálnak.
Zoom
Az Orbán Ráhellel kötött házassága óta az üzleti életben is szárnyakat kapott
A HCS Expertsnek Tiborcz előtt sem ment rosszul, de Orbán vejének megjelenésével igazi szárnyalásba kezdett a cég. Az első évében csak 4 millió, majd a következő évben 40 millió forint árbevétele volt a cégnek. 2014-ben pedig már több mint félmilliárd forint volt a forgalma. Tavaly – már Tiborczcal a fedélzeten – a 2014-es árbevételt 400 millió forinttal növelték, és így tavaly már közel egymilliárd forint árbevételük volt, olvasható a cikkben.
Az adózás utáni nyereség 389,8 millió forint lett, és Tiborcz István úgy határozott, hogy az egészet kiveszi osztalékként. A cég beszámolójából az is kiderül, hogy egy éve az előző évi nyereség terhére megszavazott 70 millió forint osztalékot akkor nem fizették ki, így jött ki a most felvett több mint 450 milliós osztalék.
A HCS Experts nem indult közbeszerzéseken, mindössze alvállalkozóként tűnt fel egy beruházásban nem sokkal azután, hogy Tiborcz megvásárolta. Tavaly május végén Szekszárd a Sagemcom Magyarország Kft.-t bízta meg, hogy uniós támogatásból szereljenek utastájékoztató táblákat a buszmegállókba. Az egész beruházás 16,6 millió forintba került, a HCS Expertsnek csak 18 százaléknyi rész jutott a munkából, úgyhogy ez a megbízás csak töredéke volt a cég tavalyi forgalmának, írja a Direct36.
A céget egyébként Tiborcz István testvére vezeti.
(HVG)
Kapcsolódó: