Amint arról korábban beszámoltunk, 2016. május közepe táján sietősen elkezdték bontani a világörökség részét képező bel-budai Duna-parton álló, már korábban műemlékké nyilvánított hajdani Radetzky laktanya épületegyüttesét. Egy-két falrész meghagyásával a nemzetközi felvásárló-befektető társulat Bem Palace néven a panorámát és a jó ízlést zavaró acél- és üvegmonstrumot kíván fölhúzni a magyar történelem szerves részét képező laktanya fölé. Amit korábban csak sejtettünk, mára kiderült, hogy igaz: a kivitelező bontási és építési engedély nélkül, pontosabban jogszabálysértő módon megadott engedély birtokában kezdte el a történelmi műemlék-épületegyüttes rombolását. A Fővárosi Kormányhivatal a Magyar Patrióták Közösségének közbenjárására tegnap visszavonta a jogszabálysértően megadott bontási és építési engedélyt.
Zoom
Munkagépek a tetőszerkezettől megfosztott Élelmezési raktár mellett
A mai napon, 2016. június 7-én délelőtt a befektető-felvásárló nemzetközi társulat a bontási és építési engedély visszavonása ellenére folytatta a bontási munkálatokat. A Radetzky laktanya környéken lakó polgárok fényképekkel alátámasztva értesítették a törvénytelen cselekedetről a Magyar Patrióták Közösségét, amely azonnal feljelentést tett a rendőrségen és értesítette az ügyben eljáró Budapest Fővárosi Kormányhivatalt. Kora délutáni ottjártunkkor álltak a munkagépek és munkásokat sem lehetett látni a sátortetőtől már majdnem teljesen megfosztott, tehát a eső állagrontó hatásának kitett épületek környékén. A bontási munkálatok ma délelőtt annak ellenére folytatódtak, hogy a Magyar Patrióták Közösségének közbenjárása nyomán a Fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hatósága 2016. június 6-án visszavonta a hat esztendővel ezelőtt jogszabálysértően kiadott bontási és építési engedélyt. A hat évvel ezelőtti engedélyt 2010 májusában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája jogszabálysértően adta ki. Azért jogszabálysértően, mert az engedély megadása idején az épületegyüttes már három esztendeje ideiglenes műemlékvédelem alatt állt.
Zoom
Az Élelmezési raktár középső szakaszát már lerombolták
A partizánakciónak is tekinthető, nagy lendülettel elkezdett bontási munkálatok jogszabályellenes mivolta a lakossági bejelentések ellenére sem keltette föl a Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal gyanúját. A botrányos bontási ügyet csak színezi az a tény, hogy a befektető által megbízott kivitelező teljesen jogtalanul kezdte el az épületromboló, fairtó munkálatokat, mert a mai napig nem rendelkezik a hatósággal egyeztetett kivitelezési dokumentációval. A Budapest Fővárosi Kormányhivatal tehát visszavonta korábban a jogelődje által jogszabálysértően megadott engedélyt, s egyben elrendelte a már hetek óta folyó (!) bontási munkálatok azonnali leállítását. A határozatban az is olvasható, hogy a Radetzky laktanya műemlék-épületegyüttes, amely ezenkívül a világörökség részét képező bel-budai Duna-parton áll.
Zoom
Az Élelmezési raktár és a főépület egy része fedél nélkül (fotó: Facebook)
A Fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hatósága határozatában megállapítja: a bontási munkálatok folytatása a védett örökségi elem részleges megsemmisülését idézné elő, valamint jelentős mértékben zavarná a világörökségi panorámát. A munkálatok leállítását a mai huzavona ellenére végül valószínűleg sikerül végleg leállítani, ám amint azt a mellékelt fényképeink is mutatják, a két épületből, a neoklasszikus építésű, úgynevezett Élelmezési raktárból és az eklektikus főépületből álló együttes sátortetejét már szinte teljesen eltávolították, az Élelmezési raktár középső szakaszát pedig földig rombolták. A Bem József utca – Kandó Kálmán utca sarkán a fáról már hullik az érett hamvas szeder, ám a vele szembeni laktanyaudvaron szintén ilyenkor termő, utcára kihajló feketeszederfát a többi, közel egy tucat többi fával együtt már kivágatta profitéhes befektető.
A Radetzky laktanya történelmi műemlék-épületegyüttes megmentéséért küzdő Magyar Patrióták Közössége június 9-én, csütörtökön 18 órára tiltakozásra hívja a Radetzky laktanya előtti Bem-szoborhoz az épített örökségünkért aggódó polgárokat. „Tiltakozzunk az értékeinket és törvényeinket semmibe vevő befektetői önkény ellen!”, áll a Magyar Patrióták Közösségének felhívásában.
Mi meg azt is szeretnénk tudni, hogy vajon lesznek-e felelősei a jogszabálysértően megadott építési engedély birtokában elkezdett műemlék-épületegyüttes részleges lebontásának, s vajon ki húz ismét tetőt a történelmi Radetzky laktanya égnek meredező falai fölé?
Hering József – Kuruc.info
Frissítés: tüntetés holnap:
Zoom
(Fb)