Nem bűncselekmény, ha valaki besétál az okmányirodába, és a személyijébe kér egy Dr. előtagot a neve elé, miközben tudja jól, hogy nincs is igazi doktorija - ezt állapította meg Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester ügyében a bíróság.
Zoom
A csaknem négy éve húzódó ügy lényege, hogy Orosz Mihály Zoltán 2012. augusztus 30-án a Debreceni Járási Hivatal Okmányirodájában új okmányt igényelt. Bemutatott egy latin nyelvű oklevelet, amellyel doktori címét "igazolta", majd ez alapján kapott új okmányt. Mivel azonban az a papír annak a nem akkreditált "teológiai akadémiának" a diplomája, amit ő alapított (övé volt az 1/2010-es sorszámú oklevél), nagyon jól tudta, hogy valójában kamu a doktori cím.
Ez pedig a Debreceni Járási Ügyészség eredeti vádirata szerint közokirat-hamisításnak "tűnik".
A vádat azonban az ügyész a perbeszédében most módosította. Lőrincz Andrea szerint nem bűncselekmény, legfeljebb szabálysértés történt, így az ügyészség a vádlott felmentését indítványozta. Álláspontja szerint a doktori cím valótlanul és jogtalanul lett bejegyezve, a személyazonosság bizonyító erejét azonban ez nem befolyásolta, a doktori titulus nem tekinthető sem a családi, sem az utónév részének, így Orosz nem követett el bűncselekményt. A bíró ezzel egyetértett.
Miután a doktori cím nem része a névnek, használata nem is lehet bűncselekmény - áll a Püspökladányi Járásbíróság mostani ítéletének indokolásában. A polgármester így legfeljebb szabálysértést követhetett el, ezt azonban a bíróság nem vizsgálhatta, a szabálysértések elévülési ideje ugyanis két év.
Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és a védő a kézbesítést követő 8 napon belül fellebbezhet.
A tárgyaláson Orosz Mihály Zoltán megint nem jelent meg, a bíróság által elrendelt rendőri elővezetés nem volt sikeres. A rendőrök mindhárom állandó lakcímet és tartózkodási helyét végigjárták, de nem találták - írja az Index.
Szerkesztőségünk levélben kereste meg a polgármestert, de egyelőre nem válaszolt. Amint megteszi, természetesen közzétesszük álláspontját.
Frissítés: a Népszava bővebb beszámolója:
Hiába titulálja magát egyházfőnek, alapított saját „akadémiát” Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester, mégsem használhatja hamis doktori címét. És bár az ügyészség ezért vádat emelt ellene, az ítélethirdetés napján maga a vádhatóság jelentette ki: ez mégsem bűncselekmény, és felmentést kér. Kérdés: érinti-e ez azon dokumentumok érvényességét is, melyet polgármesterként hamis néven írt alá.
Bűncselekmény hiányában felmentette a Püspökladányi Járásbíróság a közokirat hamisítás bűntett vádja alól Orosz Mihály Zoltánt, elévülés miatt pedig megszüntette a jogosulatlan címhasználat miatti szabálysértési eljárást.
A Debreceni Járási Ügyészség eredeti vádirata szerint Orosz Mihály Zoltán 2012. augusztus 30-án a Debreceni Járási Hivatal Okmányirodájában új okmányt igényelt. Bemutatott egy latin nyelvű oklevelet, amellyel doktori címét igazolta. Az okirat alapján a vádlott neve elé a személy és lakcímnyilvántartásban doktori címet jegyeztek be, illetve az újonnan kiállított személyi igazolványon is a Dr. Orosz Mihály Zoltán név szerepelt. A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint az érintett teológiai akadémia nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult, melyről a vádlott tudomással bírt.
A vádat azonban az ügyész perbeszédében az utolsó pillanatban módosította. Lőrincz Andrea szerint nem bűncselekmény, legfeljebb szabálysértés történt, így az ügyészség a vádlott felmentését indítványozta. Álláspontja szerint a doktori címet valótlanul és jogtalanul jegyezték be, a személyazonosság bizonyító erejét azonban ez nem befolyásolta, így a vádlott bűncselekményt nem követett el. A doktori titulus ugyanis nem tekinthető sem a családi, sem az utónév részének.
A tárgyaláson Orosz Mihály Zoltán ezúttal sem jelent meg. Amint arról korábban már beszámoltunk, csütörtökön reggel ezért rendőrök lepték el Érpatakot, hogy a polgármestert előállítsák. Helyi forrásaink szerint öt rendőrautó és egy mikrobusz érkezett a faluba. Orosz mindhárom bejelentett lakcímét ellenőrizték, de sehol sem találták. A Püspökladányi Járásbíróságon ez már a hatodik tárgyalási nap volt ebben az ügyben, korábban pedig a Debreceni Járásbíróságon három tárgyalási nap hiúsult meg a vádlott távolmaradása miatt. Csütörtökön a vádlott mellett a védője sem jelent meg, ezért távollétükben folytatták az eljárást.
Az ítélet indoklásában Szilvásy László bíró kiemelte: Orosz Mihály Zoltán alapítója és egyben legfőbb egyházfője volt a Teológiai Akadémiának, amely alapító okirata szerint adományozhat tudományos fokozatokat. Orosz tudta, hogy akkreditált képzést nem szervezhet, államilag elismert doktori címet nem adományozhat. Ezért 2013-ban már a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Nyíregyházi Járásbíróság is elmarasztalta.
Az ügy kapcsán a bíró egy joghézagra hívta fel a figyelmet: a felsőoktatási törvény nem zárja ki a magániskolák által kiadható belső címeket, de ez nincs harmonizálva a közigazgatási szabályozással. A vádlott így legfeljebb szabálysértést követhetett el, ezt azonban a bíróság nem vizsgálhatta, a szabálysértések elévülési ideje ugyanis két év. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és a védő a kézbesítést követő 8 napon belül fellebbezhet.
Hogy az ügyészség hosszú időn miért ragaszkodott a most visszavont vádhoz, azt nem tudni.
A döntés nyomán nyitva maradt az a kérdés is, hogy a polgármester által négy éven át doktorként aláírt okiratok - önkormányzati dokumentumok, pénzügyi beszámolók, szerződések, no meg a tömérdek feljelentés – jogi érvényességét mennyiben érinti a visszaélés. Mert most kizárólag Orosz személyi igazolványa ügyében határozott a bíróság.
Szőllősi Gábor érpataki szabadságjogi aktivista - akit Orosz több tucatszor jelentett fel, perelt be, és emiatt 100-nál több napot töltött emiatt a tárgyalótermekben -, a Népszavának az ítélet után nyilatkozott. „Ma bebizonyosodott, hogy Magyarországon a politika irányít mindent. Vannak, akiket a fennálló hatalom a törvények fölé emel, aki bármit megtehet. Remélem a hatóságok hajlandóak lesznek a több hónapos nyomozásukat végre befejezni a gazdasági visszaélésekkel kapcsolatban is. Bár a mai ítélet után nem hiszem, hogy 3-4 év alatt kivizsgálnak bármit is. Esetleg az ellenem tett feljelentéseket.”