Egyre kevesebben tiltakoznak Horgosnál azok a menedékkérők, akik még vasárnap este érkeztek Belgrádból, hogy "a határzár és a szigorú szabályok ellen tiltakozzanak".
Zoom
Nem tartott sokáig azoknak a migránsoknak az akciója, akik tegnap érkeztek a magyar határra. Ugyan péntek délután 300-400-an indultak útnak a szerb fővárosból, vasárnapra már csak 130-an voltak. Ők azért kezdtek éhségsztrájkba, hogy a magyar határzár, illetve a szigorú szabályok ellen tiltakozzanak.
Zoom
Zoom
Az eredeti tervük szerint három-négy napig éhségsztrájkoltak volna – ez idő alatt csak vizet fogadtak volna el – végül változott a forgatókönyv.
Zoom
A Magyar Nemzet helyszínről tudósító munkatársa délelőtt még legalább nyolcszáz migránsról számolt be, akik Horgosnál várakoztak, az egyik részük már napok, illetve hetek óta a röszkei tranzitzónánál várt, a másik részük viszont éhségsztrájkba kezdett. Ez utóbbiak – akik piros baseballsapkát hordtak – a tranzitzónától távolabb telepedtek le. Ugyan nekik is adtak sátrakat, ők nem éltek a lehetőséggel, inkább a tűző napon voltak. Emiatt viszont az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának több migránst is el kellett szállítania, mert elájultak a hőségtől és a kimerültségtől.
Zoom
Zoom
A tudósító közölte: nagyon valószínűtlen, hogy a még jelen lévő tiltakozó migránsok erőszakos akcióba kezdenének, mert nagyon fáradtak és éhesek. Délután végül már csak negyvenen folytattak éhségsztrájkot, mert sokan nem bírták tovább, és inkább a közeli tranzitzónába távoztak.
Zoom
Zoom
A hatóságok azonban erre az esetre is felkészültek, így nagyobb létszámban vannak jelen a határon, de elő is készítettek egy vaskaput a határátlépőhöz.
(MNO nyomán)
Frissítés: anarchisták lázítják őket
"Civilek" biztatják a migránsokat, hogy tüntessenek és gyalogoljanak Belgrádtól a határig – közölte az M1 híradója.
A tudósítás szerint Belgrádban az éjszaka mintegy 400 illegális bevándorló aludt a buszállomáshoz közeli parkban.
A pénteken indult tiltakozás során két vahabita, vagyis iszlám szélsőséges vallásgyakorló férfit láttak az M1 tudósítói, akik röplapokat osztogattak “Nyissátok meg a határt!” felirattal.
Anarchisták is vannak a helyszínen, akik Belgrádból főtt tésztát, tartós élelmiszert, gyümölcsöt, ivóvizet és teát hoztak a migránsoknak.
A menekültügyesek a tudósítóknak arról beszéltek, hogy számukra a legnagyobb problémát éppen ezek az anarchisták okozzák, mert azok próbálják lebeszélni a migránsokat arról, hogy buszokra szálljanak, és szerbiai befogadóközpontokba menjenek – hangzott el az M1-en.