A Jobbik Magyarországért Mozgalom már három évvel ezelőtt javasolta a külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok választásokon való részvételének megkönnyítését. Számos felszólalás és interpelláció mellett két határozati javaslatot is benyújtottunk az Országgyűlésnek, valamint kezdeményezésünkre a Magyar Állandó Értekezlet 2014-es és 2015-ös, egyhangúlag elfogadott zárónyilatkozatai is sürgették a kérdés rendezését írja közleményében - írja Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke.
Az általunk összehívott hétfői ötpárti egyeztetésre a levélben szavazás lehetőségének kiterjesztését célzó, a választási eljárásról szóló törvény átfogó módosítását tartalmazó törvényjavaslattal érkeztünk. Ezt azonban – eddigi álláspontjához következetesen – csak az LMP támogatta, a Fidesz és a KDNP ezúttal is elutasította, hogy többszázezer, jelenleg csak a külképviseleteken voksolni tudó magyar ember számára megkönnyítsük a választásokon való részvételt. Az MSZP pedig botrányos módon távol maradt az egyeztetéstől, noha korábban maguk is kiálltak a vonatkozó szabályozás megváltoztatása érdekében - emlékeztet a honatya.
A Jobbik ezt követően benyújtotta saját törvényjavaslatát - folytatja Szávay - , amelyhez megkezdtük a támogató aláírások összegyűjtését, az íveket minden frakciónak, illetve a független képviselőknek is megküldtük. Miután szerda délután a szocialisták jelezték, hogy korábbi elutasító álláspontjukat megváltoztatva mégis támogatják kezdeményezésünket, így bizonyosan össze fog gyűlni a szükséges 40 aláírás. Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását 2016. augusztus 22-ére javasoljuk.
A Jobbik felszólítja a kormánypártokat, hogy vegyenek részt az ülésen és támogassák a külföldön élő magyarokat sújtó választójogi diszkrimináció megszüntetését. Ennek hiányában a közelgő kvótareferendumnak nemcsak az érvényessége válhat kérdésessé, hanem a törvényessége is megkérdőjeleződhet. Ennek felelősségét innentől kezdve pedig egyedül a Fidesz–KDNP viseli - zárul a közlemény.