Visszaállítaná és kiterjesztené a vasárnapi boltzárat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, aki a Magyar Időknek nyilatkozva azt is mondta: el kell érni, hogy a szakszervezetek is tűzzék végre a zászlajukra a kérdést.
Zoom
A lap pénteki számában megjelent interjúban Semjén Zsolt azt mondta, önmagában az is eredmény, hogy keresztül tudták vinni az intézkedést. Szerinte az elmúlt évben beigazolódott: a szabad vasárnap ellen felhozott gazdasági érvek alaptalanok voltak, a munkavállalók kifejezetten jól jártak vele.
Ugyanakkor a „taktikai visszavonulás” mellett döntöttek, mert mérlegelni kellett, hogy mi a következménye, ha a két népszavazást (a szabad vasárnapról és a migrációról szólót) egy időben kell megtartani. A kvótareferendum „élet-halál kérdés a nemzet számára”, ennek eredményét nem lehetett kockára tenni, így nem volt más lehetőség, mint visszavonni – jelentette ki.
Azt is mondta: szíve szerint „beleállt” volna a népszavazásba, mert a kormányzati kommunikáció felemás és bizonytalan volt, a gazdasági tárca fél vagy inkább negyed szívvel állt csak az ügy mellé, „voltaképpen sose támogatták” – fogalmazott. A kampány viszont szerinte lehetőséget adott volna az eredmények bemutatására. Azt is mondta: "a szabad vasárnapot kiterjeszteném más ágazatokra is a munkavállalók védelmében.”
Semjén Zsolt szerint el kell érni, hogy a szakszervezetek is foglalkozzanak a kérdéssel, pozitív példákat kell bemutatni, hogy meggyőzzék az embereket.
(MTI)