A Kuruc.info hírportál szerkesztőségét arról tájékoztatta egy felháborodott fideszes olvasó Szolnokról, hogy a párt kampány SMS-számáról negatív üzenetet kapott: "Tudomásunk szerint vasárnap Szolnokon Magyar Gárdával kapcsolatos találkozó lesz, kérünk ne vegyél részt rajta!" A kormány helyett tehát jobb célpontot talált magának a Fidesz.
A Magyar Gárda két napja hirdette meg országjáró programját, hogy elmondhassa igazát, miután a fősodratú médiában szinte csak a vádaknak van helye. Vona Gábor, a Jobbik elnöke hiába hívta augusztus végén nyilvános vitára az MSZP, az SZDSZ és az MDF elnökét, hogy kiderüljön, "ki hazudik". Akkor azt mondta: "Jöhetnek együtt, és külön-külön is". Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz elnökét, vagy parlamenti képviselőit miért nem hívta ki vitára, Vona Gábor úgy válaszolt: "embereknek, pártoknak, szervezeteknek lehet véleménye, de aljas rágalmakat nem fogalmaztak meg". Tehát kissé túlzottan is megbocsátó volt, nem kívánta visszatámadni Orbánékat. Hogy hova vezetett ez, láthatjuk: a Fidesz - újabb energiákat, pénzt is áldozva rá - SMS-ekkel kezdett ellenkampányba. Ideje lenne móresre tanítani őket...
Amúgy a Fidesznél nem szokatlan, hogy a pártközpontból tagjaik, szimpatizánsaik magánügyeibe is beleszólnak, ráadásul a nemzet érdekeivel szemben. A tavaly őszi megmozdulásokban például sorozatban adták ki bizalmas felszólításaikat, gyakran szintén SMS-en, hogy senki ne vegyen részt a Kossuth tériek tüntetésein, mert az nem egyezik a Fidesz céljaival.
Legújabb fejlemény, hogy Szolnokon a fideszes városvezetés megfenyegette a vasútállomás melletti Csomóponti Művelődési Központ igazgatóját: ha a kulturális egyesület már meghirdetett lakossági fórumának helyt adnak, kirúgják. Az intézményvezető ezután visszatáncolt a Magyar Gárdával való megállapodástól. Vonáék azonban nem hátrálnak meg, már meg is találták az új, magántulajdonban lévő helyszínt: Ibiza klub (diszkó), Tiszaliget 1.
Beszállt a MÁV is
Levélben kérte Kákosy Csaba, a MÁV Igazgatóságának alelnöke, a GKM kabinetfőnöke a MÁV vezérigazgatójától, hogy a vasúti társaság ne adjon bérbe épületet a Magyar Gárdának.
Kákosy Csaba azzal indokolta kérését, hogy a sajtóban megjelent: a MÁV tulajdonában lévő szolnoki Vasutas Csomóponti Művelődési Központ épületét a Magyar Gárda bérbe kívánja venni. Mint írta, a Magyar Gárda jogszerűen bejegyzett szervezet, de "jelképhasználatában a nemzeti szocialista és hungarista mozgalmak hagyományaira utal."
A művelődési központ viszont olyan közösségi célokat szolgál, mint például a munkahelyi művelődéssel összefüggő vasutas kulturális hagyományok, a helyi hagyományok megőrzése és ápolása, a kiemelten támogatásra szoruló civil szervezetek munkájának segítése.
Molnár Lajosné, a MÁV fenntartásában lévő szolnoki intézmény vezetője a HVG-nek úgy nyilatkozott: "amíg jogszerűen bejegyzett szervezet bérel nálunk termet, nem utasíthatjuk vissza. Politikai szervezetek elsősorban választási időszakban jönnek, míg mostanában alig. Egyébként is rá vagyunk utalva, hogy bérbe adjuk a helyiségeinket, mert különben tönkremennénk".
(MTI)
Szabó Barnabás