A főváros a továbbiakban nem tud felelősséget vállalni a 3-as metróvonal felújításának esetleges csúszása miatt - mondta Tarlós István főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.
Minden további csúszást olyannak kell minősítenem, hogy a “főváros nem tudja és nem is hajlandó vállalni a felelősséget érte” – jelentette ki Tarlós István, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, a 3-as metró felújítása kapcsán tett nyilatkozatára reagálva úgy fogalmazott: amit Lázár János akkor elmondott, “abból gyakorlatilag semmi nem igaz”.
Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul, mert a kialakult helyzet és a kommunikáció tarthatatlan.
"Csak a jövő nyáron kezdődhet a hármas metró felújítása"
Nem jelent meg még a közbeszerzési kiírás, így leghamarabb csak jövő nyáron indulhat a 3-as metró felújítása - mondta Lázár János miniszterelnökségi miniszter a csütörtöki kormányinfón.
A Közbeszerzési Döntőbizottság a metrópótlóra kiírt buszbeszerzési tendert leállította, mert súlyosan piacszűkítő volt. Ehhez Seszták miniszter úrnak nincs sok köze - állította Lázár János.
A miniszter szerint a főváros tendere egyes szereplőket automatikusan kizárt, ezzel súlyosan szűkítette a piacot. A mostani döntés után új közbeszerzést kell kiírni, vagy javítani kell ezeket a hibákat.
A piacszűkítés kapcsán Lázár példaként említette, hogy olyan határidőt szabtak, mely miatt több szereplő már el sem indulhatna. Ez azért érdekes, mert a metrófelújítás tenderét még ki sem írták, "jövő nyár előtt aligha kezdődik el a 3-as metró felújítása". Minél később jelenik meg a közbeszerzés, annál később kezdődhet meg a felújítás, még legalább hat hónappal lehet számolni - mondta Lázár János.
(MTI - Portfolió - Napi)
A Jobbik közleménye a témában: Budapest a metrófelújítás mellett, a kormány ellene
Tegnap befejeződött a Jobbik budapesti aláírásgyűjtő kampánya, amelynek során az elmúlt három hétben több mint tízezer ember írta alá petíciónkat. Rengeteg budapesti tett aláírásával hitet amellett, hogy a kormánynak mielőbb biztosítania kell az M3-as metróvonal teljes felújításának pénzügyi feltételeit.
Budapest az ország szíve, a nemzetgazdaság motorja, az M3-as metróvonal pedig napi félmillió utasával annak legfontosabb közlekedési ütőere. A végzetesen elavult infrastruktúra miatt a metró nem tud megbízhatóan közlekedni, az azon utazók pedig fizikai épségüket veszélyeztetik minden alkalommal, amikor felszállnak rá. A kormány pedig mindeközben ott fúrja a rekonstrukciót, ahol éri.
A vonalat már a balliberális városvezetés alatt is illett volna felújítani, de ez ügyben egy kapavágás sem történt, 2010 óta pedig a metrófelújítás ügye a kormánypárton belüli pozícióharcok áldozatává vált. Hétről hétre újabb és újabb, egyre későbbi dátumok látnak napvilágot a felújítás várható megkezdésével kapcsolatban. Eddig a 2017 tavaszi indulásra esküdött miniszter és polgármester, utóbbi ma már farol ki a dátumból és hárítja a felelősséget. Viselkedése logikus, hiszen sem az összes szükséges tender nem zárul le addig, sem az uniós támogatás nem érkezhet meg. Nehezen leplezett kétségbeesése pedig érthető, hiszen saját szövetségesei hozták és hozzák ebbe a lehetetlen helyzetbe, és ha ne adj’ Isten baj történne, gondolkodás nélkül húznák rá a vizes lepedőt.
Több mint tízezer utas aláírása van a Jobbik mögött, akik szeretnének biztonságosan, kulturált körülmények között utazni. Ígéretünkhöz híven az ő elvárásaikkal fogjuk szembesíteni Seszták Miklóst soron következő miniszteri meghallgatásán - írja Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója.
Frissítés: Lázár elnézést kér
Lázár János elnézést kér Tarlós István főpolgármestertől és a fővárostól, amiért a tegnapi kormányinfón kérdésre válaszolva nem pontosan fogalmazott az M3-as metróvonal felújításhoz kapcsolódó közbeszerzésről - írja pénteki közleményében a Miniszterelnökség.
Az ügy előzménye, hogy Lázár csütörtökön azt mondta, a hármas metróvonal felújításával kapcsolatban nincs folyamatban közbeszerzés. Tarlós pénteki sajtótájékoztatóján egy nagy paksamétával érkezett, és azt mondta, igenis van közbeszerzés az ügyben. Ennél cifrábbakat is mondott Lázár szavaira, például hogy nettó hülyeség, meg hogy aki ilyet mond, faiskolában tanulta a logikát.
Lázárék közleményében úgy pontosítanak, hogy a csütörtöki kormányinfó előtt néhány nappal jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a felújítási munkálatokra vonatkozó ajánlattételi felhívás, amelynek értékelése, majd jogerős eredményhirdetése akár jövő évig is elhúzódhat.
(HVG nyomán)