Az esélyegyenlőségi törvényhez nyújtott be módosítási javaslatot az igazságügyi miniszter. Eszerint nem vezetheti faji, nemzetiségi elkülönítéshez az oktatás vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló szervezése. Az Európai Bizottság májusban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a "szegregáció" miatt.
Zoom
"A vallási meggyőződésen alapuló oktatás nem vezethet etnikai alapú tiltott megkülönböztetéshez" – ezzel indokolja kedden benyújtott törvényjavaslatában Trócsányi László igazságügyi miniszter az esélyegyenlőségi törvény javasolt módosítását. Reméljük, ez véget vet a cigány gyerekek zsidók általi kirekesztésének is, és Kalányos Marlonbrandó, valamint testvérkéi vígan játszanak majd kicsi a rakást a kis holotúlélőkkel a Lauder udvarán.
Abba ugyanis 2011-ben bekerült, hogy nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ha "a szülők kezdeményezésére és önkéntes választása szerint… olyan vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló, továbbá nemzetiségi oktatást szerveznek, amelynek célja vagy tanrendje indokolja elkülönült osztályok vagy csoportok alakítását; feltéve, hogy emiatt az oktatásban résztvevőket semmilyen hátrány nem éri".
Ezzel szemben most azt írnák bele a jogszabályba, hogy a vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló oktatás megszervezése nem vezethet a faji hovatartozáson, bőrszínen, nemzetiségen alapuló "jogellenes elkülönítéshez". Továbbá nemzetiségi oktatás esetén csak akkor nem sérül az egyenlő bánásmód követelménye, ha "az alaptanterv szerinti ismeretek megszerzése a nem nemzetiségi oktatásban általánosan érvényesülő színvonalon biztosított". Ugyanezt átültetik a köznevelési törvénybe is.
Törlik a kormány jogát, hogy rendeletben részletezhesse az elkülönítés engedélyezett eseteit – a miniszter mellesleg megjegyzi, hogy öt év alatt amúgysem hozták meg ezt a rendeletet.
Emlékezetes, hogy Balog Zoltán, az oktatást is irányító erőforrás-minisztérium vezetője a bíróság előtt is megvédte a nyíregyházi görögkatolikus iskolát, amelybe csak cigány gyerekek jártak. Ezt a törvényjavaslatot most az igazságügyi tárca jegyzi, de az előterjesztéseket mindig a kormány egésze nevében nyújtják be.
Az Európai Bizottság májusban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az "iskolai szegregációnak nyitott kiskapu" miatt.
(HVG nyomán)