Ellenzéki árnyékbizottság jöhet létre a letelepedési kötvények vizsgálatára, amennyiben hivatalos parlamenti vizsgálóbizottság nem állhat fel a kérdésben.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a párt által szervezett pénteki többpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott: minden hivatalos utat végig fognak járni, azonban úgy vélik, a kormánypártok le fogják szavazni egy parlamenti bizottság felállítását. Mint mondta, a tanácskozáson – amelyen az LMP, az Együtt és a Liberálisok delegáltjai vettek részt – egyetértettek abban, hogy egy ténylegesen működő testületre van szükség, s ezért merült fel, hogy nem az Országgyűlés égisze alatt hozzák azt létre, hanem egyfajta alternatív vagy árnyékbizottságként.
Az ellenzéki politikus kifejtette: lenne egy ütemtervük a gazdasági és biztonságpolitikai kockázatok feltárására, összegző jelentést készítenének, a testületet rotációban elnökölnék, és nyitva hagynák a lehetőséget, hogy később más pártok is csatlakozzanak.
Mirkóczki Ádám közölte: a résztvevők döntéshozó testületei várhatóan jövő hétig döntik el, hogy támogatják-e a közös munkát.
Szél Bernadett, az LMP társelnöke egyetértett abban, hogy alternatív eszközökre van szükség, szerinte ugyanis jelenleg ellehetetlenítik az ellenzék munkáját. Hozzátette: egy ilyen testület lehet éppolyan hatékony, mint egy hivatalos.
Kiemelte ugyanakkor, hogy semmilyen politikai játszmába nem kívánnak beszállni, s a Jobbik ígéretet tett arra, hogy függetleníti az alaptörvény-módosítástól a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos szándékait. Szél Bernadett értékelése szerint ez a munka pezsdítő hatással lehet az ellenzékre, és háttérbe helyezheti a “cicaharcot”.
Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa lopásnak nevezte, ami a letelepedési kötvényekkel történik, s jelezte, hogy nyitottak támogatni a vizsgálóbizottsági kezdeményezést. Egyetértett abban, hogy ha az hivatalosan nem megy, akkor más lehetőségeken kell gondolkodni, erről azonban – jelezte – pártja elnökségének kell határozni.
Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke osztotta azt a véleményt, hogy a kötvényekkel kapcsolatos anomáliákat fel kell tárni, s bizonyos ügyek mentén meg kell találni a pártpolitikán átívelő lehetőségeket. Azt ő is leszögezte: a kérdést nem lehet összekötni az alaptörvény módosításával. Az ellenzéki politikus ugyanakkor azt is jelezte: nem elméleti szinten kell elzárkózni a letelepedési kötvényektől, mert azok működhetnek transzparensen és nemzetbiztonsági garanciákkal, hanem a jelenlegi forgalmazási formájától kell megszabadulni.
(MTI)