Nem lát kifogásolnivalót a kereszténydemokrata államtitkár abban, hogy a jobbikos vezetésű Ásotthalom mostantól tiltja a muszlim nők viseletét és a homoszexualitás nyilvános kifejezését is. A Jobbik szerencsétlennek tartja ugyan a rendeletet, de a falu belügyének tekinti azt. A muszlimok viszont attól félnek, a példa ragadós lehet, a homoszexuálisokat képviselő LMBT szervezet pedig a kormányhivatalhoz fordul a rendelet felülvizsgálata érdekében.
„A személyes véleményem az, hogy nem feltétlenül szerencsés irány” – így kommentálta a Jobbik képviselője a párt alelnöke által vezetett Ásotthalom önkormányzatának rendeletét. Aszerint ugyanis a faluban tilos a többi közt a müezzin – azaz a muszlim imára hívó szöveget éneklő tevékenység –, de nem engedélyezett azoknak a ruhadaraboknak a viselése sem, amelyeket a muszlim nők használnak, azaz tilos a burka, a nikáb és a csador, illetve a fürdőruha, az úgynevezett burkini.

A muszlimok elnyomta LMBTSPQR-emberekért sem fognak egyhamar performanszt tartani Ásotthalmon (a varsói buziparádén készült a kép 2013-ban)
A Jobbik szóvivője szerint a rendelet Ásotthalom belügye. „Az ásotthalomi emberek kétségbeesett jajkiáltást küldtek a kormánynak, mert nem biztos, hogy egyetértenek azzal a politikával, amelynek részeként a Fidesz hivatalos álláspontját a napokban Terry Black fogalmazta meg” – mondta a Jobbik szóvivője, Jakab Péter.
A szabad vallásgyakorlás alapjog – hangoztatják a kereszténydemokraták, egyházügyi államtitkáruk azonban azt mondta, nem szeretnék, ha a muszlimok elözönlenék az országot vagy a kontinenst, mert keresztény Magyarországot és Európát szeretnének. „Mindaz, ami kialakult Európában, egy olyan vákuum következménye, amelyet a vadliberális világ teremtett – amikor a kereszténységet ki akarta irtani, ha nem is fizikálisan, de minden más szempontból a közgondolkodásból, a köznevelésből, az életből, és ide nyomult be a muszlim” – mondta Soltész Miklós.
A KDNP-nek belefér, a libsik sírnak
A KDNP frakcióvezetője a mecsetépítés tiltásáról beszélt – bár az nem is része az ásotthalomi rendeletnek. „Egy önkormányzat elsőfokú építési hatóságként megadhatja az engedélyt intézmények építésére. Ha nem adja meg, az szabad döntésének a joga” – így Harrach Péter.
Az ásotthalomi minta terjedésétől tartanak a magyarországi muszlimok. „Az igazi probléma, hogy ha ez megtörténik valakivel, akkor valaki mással is meg fog történni. De ha mondjuk bagatellizálni akarnám a dolgot, akkor mondhatnám, hogy köhög a bolha, bár voltak már olyan bolhák, amelyek köhögtek, és aztán az egész világ megbetegedett” – mondta a Hír TV-nek Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke.
Nem csak a muszlimok életébe szólna bele az önkormányzat. A homoszexualitás nyilvános kifejezéséből sem kér, ugyanis megtiltja azokat a tevékenységeket, amelyek a házasság intézményét nem az alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatják be, ideértve a performanszokat, a demonstrációkat, a plakát-, a röplap- és a hangreklámokat. A Magyar LMBT Szövetség ügyvivője szerint Ásotthalom orosz mintát követ.
„Hasonló, más országokban – elsősorban Oroszországban – érvényben lévő ilyen törvények vagy jogszabályok kapcsán már számos nemzetközi fórum kimondta azt, hogy az emberi jogokat sértik. Mi abban bízunk, hogy a rendeletet hamarosan hatályon kívül helyezik” – hangoztatta a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője, Dombos Tamás.
Az LMP szerint elfogadhatatlan a rendelet minden pontja. „Az egész történés arra világít rá, hogy a Jobbik mennyire álságos, amikor arról beszél, hogy megpróbálja magát polgári irányba elvinni, és megpróbálja magát néppárti irányba pozicionálni” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.
A liberálisok a szólásszabadság és a gyülekezési jog korlátozásának tartják a rendeletet, amely szerintük ráadásul szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést is megvalósít. A Magyar LMBT Szövetség a megyei kormányhivatalhoz fordult az ügy kivizsgálására.
Az alapjogi biztos szerint is kérdéseket vet fel az ásotthalmi rendelet. Székely László az Indexnek annyit mondott, hogy a vizsgálatról azután dönt, hogy tanulmányozta az önkormányzati rendelet pontos szövegét.
Toroczkai: preventív intézkedés a hagyományaink megőrzése érdekében
(HírTV)