"Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel" az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények (LMÁK) értékesítését - közölte az államadósság-kezelő központ. A kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében lesz lehetőség.
Zoom
"A kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon" – fogalmaz a szervezet közleménye.
Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott LMÁK értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza-forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel (Prémium Euró Magyar Államkötvény) biztosítható – zárul a közlemény.
(Híradó)
Frissítés: Jobbik: végleg szüntessék be a letelepedési kötvények értékesítését!
A Jobbik szerint a letelepedési kötvények értékesítését csak átmenetileg függesztették fel, ezért a párt alelnöke arra szólította fel a kormányzatot, hogy véglegesen "szüntesse be az egész kötvénybizniszt".
Z. Kárpát Dániel csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közölte: lezárja a letelepedési kötvények értékesítését. A letelepedési kötvényeket “a Fidesz piszkos pénz megszerzésére irányuló üzletágának” nevezte a politikus, aki szerint semmi nem zárja ki a kötvényprogram későbbi “visszavezetését”. Ezért végleges megszüntetést követelt, valamint azt is, hogy hozzák nyilvánosságra a kötvényekkel kapcsolatos összes adatot.
Az országgyűlési képviselő azt ígérte, ha pártja kormányra kerül, mindenképpen kivizsgálja a letelepedési kötvények egész folyamatát.
Z. Kárpát Dániel tavaly októberi adatokra hivatkozva azt is mondta, hogy “több mint négyezer migránst telepített be Magyarországra a kormány a letelepedési kötvényen keresztül”.
A Jobbik sem a szegény, sem a gazdag migránsok betelepítését nem pártolja – fogalmazott a párt alelnöke.
Frissítés: Kovács Béla helyett az alaptörvény-módosítás lett a Jolly Joker a Fidesznél
A Fidesz szerint a Jobbik nem tudja semmissé tenni, hogy Gyurcsány Ferencékkel együtt cserbenhagyta az országot.
A nagyobbik kormánypártnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Jobbik és az MSZP letelepedési kötvényekkel kapcsolatos nyilatkozatára reagáltak. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke arra szólította fel a kormányzatot, hogy véglegesen “szüntesse be az egész kötvénybizniszt”. Az MSZP szerint pedig a kötvények megszüntetése nem elég; minden forinttal el kell számolni, a “pofátlan haszonra” pedig 75 százalékos különadót szükséges kivetni.
A Fidesz azt írta: a Jobbik hiába próbálja, a saját szavazóival sem tudja feledtetni, hogy Gyurcsánnyal és a szocialistákkal együtt a magyar emberek ellen fordult, amikor nem szavazta meg az alaptörvény-módosítást a kényszerbetelepítés ellen.
A kormány, ahogy vállalta, a saját menetrendje szerint felülvizsgálta az állam finanszírozásának helyzetét - benne a letelepedésikötvény-programot -, miután Magyarország pénzügyileg és gazdaságilag megerősödött, valamint három nagy nemzetközi hitelminősítő is felminősítette – ismertették.
A közlemény szerint azért kellett bevezetni a programot, mert “a szocialisták alkalmatlan kormányzása miatt hazánk pénzügyileg csaknem csődben volt”.
A kötvény bevezetésekor eleve azt a célt tűzték ki, hogy a konstrukció nagyjából egymilliárd euró bevételt hozzon a magyar államnak, ami mára teljesült – írták, hozzátéve: az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetnek köszönhetően a kötvények értékesítését idén tavasszal le lehet zárni.
(MTI)