Rendőrök és nyomozók jelentek meg múlt kedden a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában, ahonnan iratokkal, számítógépes adatokkal távoztak – értesült a Hajdú-bihari Napló. A házkutatás és a lefoglalás tényét a megyei rendőr-főkapitányság megerősítette, a Haon érdeklődére közölték: sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak, az eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja. A nyomozás a DZSH 95 millió forintos Mazsihisz-kölcsönével van összefüggésben. Emlékezetes: uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben újult meg a felekezet két helyi zsinagógája és székháza. A pénz azonban nem lett elég, ezért kérte a kölcsönt Horovitz Tamás elnök a DZSH nevében, ám nem tudtak időre törleszteni. Úgy tudjuk, a feljelentést nem a Mazsihisz tette, a rendőrség azt írta: állampolgári bejelentés alapján vizsgálódnak.
Az elnökség egy csoportjának nyár végi belső ellenőrzése után a nyomozóhatóság is lát vizsgálni valót a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) kölcsöne ügyében. A hatóság a megyei portál értesülései szerint a felvétel körülményeit és felhasználását firtatja. A fejlemény azért érdekes, mert tavaly éppen a kölcsön miatt robbant ki botrány a közösségben. A hitközség tagsága ekkor értesült arról, hogy Horovitz Tamás elnök 2015-ben a tudtuk nélkül, alapszabályba ütközően vett fel 95 millió forintos kölcsönt a DZSH nevében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz). Ezt úgy kapta meg, hogy értékes hitközségi ingatlanokra jegyeztek be zálogjogot. Miután a pénzt a vállalt 2016. június 30-i határidőre nem sikerült törleszteni, fennállt a lehetősége annak, hogy ezeket elveszíti a hitközség. Noha a tartozás visszafizetését átütemezték, ha a DZSH nem tudja a pénzt előteremteni, a lehetőség ismét előkerülhet.
Horovitz Tamás akkor azzal indokolta a kölcsön szükségességét, hogy előre nem látható kiadások, pótmunkák adódtak, el nem számolható költségek adódtak a több mint 600 milliós, uniós és állami pénzből felújított két zsinagóga és a székházat is érintő rekonstrukció során. Heisler András Mazsihisz-elnök egy Horovitznak címzett levélben már akkor azt írta: felvetődik a gyanúja annak, hogy Horovitz olyan összegű kölcsön visszafizetését vállalta, amiről már a szerződés aláírásakor tudta, hogy nem fogják teljesíteni.
Zoom
Horovitz Tamás 2015-ben Mazsihisz-elnök szeretett volna lenni
A Napló mazsihiszes forrásokból megtudta: a 95 millió forintból eddig 60 milliót törlesztett a DZSH. A fennmaradó 35 milliót három év alatt kell teljesíteni, a harmadát még idén. A részleteket részben a felújítások miatti többletbevételből teremtené elő a hitközség. Jelzálog két ingatlanra került, egy harmadik épületre végül nem tudták bejegyezni, mivel az részben már nem a hitközség tulajdona.
 Sabbatszegés miatt csapott le az ellenzékére
A történtek megosztották az egyébként is kis létszámú, mára inkább kulturális, mintsem vallási közösségként működő debreceni zsidóságot. A Napló júliusi cikke után ketten távoztak – egészségügyi, családi okokat emlegetve – az elnökségéből, mások a kilátásba helyezett lemondásuk ellenére maradtak. Dr. Feuermann László alelnök idén január elsejével lépett ki a vezetőségből.
A nyíltan Horovitz Tamással szemben állást foglaló ellenzékiek a szeptember végi zsidó újévre saját kiadvánnyal álltak elő, és megpróbálták szétszakítani a hitközséget: megalakították az Egységes Debreceni Izraeliták Társaságát (EDIT). A nagyívű tervekből – amelyekkel új alapokra helyeznék a zsidó közösség vezetését – egyelőre semmi sem valósult meg. Később az elöljáróság kezdeményezte az ellenzéki élharcosok, Deményi György, Fohn György és Weisz György zsidó vallási törvényszék (Bét Din) elé állítását szombatszegés miatt (újságokat osztogattak), az eljárás végéig pedig a hitközségi tagságukat felfüggesztették. Az elnökség ugyan meghívta egyeztetésre a „hármakat”, ám a találkozó hamar véget ért, az „ellenszegülők” álltak fel az asztaltól. Ezt Weisz György azzal indokolta, hogy úgy érezték magukat, mintha egy rögtönítélő bíróság előtt kellene felelniük. Később az érintettek a Bét Din feltételeit egyeztető tárgyalásra már el sem mentek, miután állítják: az alapszabály nem ad lehetőséget hitközségi tagok felfüggesztésére.
Heisler és Frölich támogatásával vágtak vissza a hármak
Van azonban még csavar az ügyben: a „hármak” ugyanis visszatámadtak, és jelen állás szerint nekik áll a zászló. Ők ugyanis dr. Frölich Róbert országos főrabbihoz fordultak, aki állásfoglalásában azt írta: a felfüggesztő döntés hivatkozásai túl általánosak, az elöljáróság nem releváns törvény alapján határozott. A „hármaknak” a zsidóságukat kérdőjelezték meg. Súlyosan megszégyenültek, továbbá a vezetőség levele (amelyet Horovitz mellett dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi is aláírt) „súlyosan ellentmond a halachának (zsidó törvény), [az elöljáróság – a szerző] úgy ítélkezik, hogy ahhoz nincs vallásjogi alapja” – írja Frölich, hozzátéve, hogy „nem kételkedünk a levél aláíróinak intencióiban, de a javító szándékot rossz módon, helytelen eszközökkel, a zsidó jog félreértelmezése során rossz döntéssel váltották valóra”. Ráadásul az elmeszelteknek joguk van Bén Dinhez fordulniuk, sőt ott kártérítést kérniük. Ezt már megtették, Frölich össze is hívta a vallási törvényszéket, ami a napokban ülhet össze. Az csak érdekes adalék, hogy a debreceni elöljáróságnak tagja dr. Asher Ehrenfeld főrabbi is, s szintén aláírta a felfüggesztésről szóló értesítést. Januári fejlemény, hogy az országos rabbitestület névsorából törölték, mivel diplomája nem felel meg az előírásaiknak: nem honosította azt.
Zoom
Horovitz és jóvágású fajtársai
Heisler András a kölcsönügy kirobbanása után már a nyáron lemondásra szólította fel bizalomvesztés miatt Horovitzot a Mazsihisz alelnöki tisztségéről. Az országos szervezetben az év végére fogyott el körülötte végleg a levegő: a decemberi közgyűlésen visszahívták tisztségéből (debreceni elnökségét nem érintette a visszahívás). Március elején viszont egy a Haonhoz eljutott levélben Heisler ismét nekiment Horovitznak. Egyebek mellett azt írta – idézzük –, „maximálisan nem értek egyet senki felfüggesztésével vagy kizárásával!” Majd arra kérte az elöljáróságot, hogy „térjetek vissza a plurális, ellenvéleményeket is befogadó közösség építéséhez.” (Zsidó ellenvéleményeket befogadó közösség építésére gondol, mert amit gój mond, vagy nem héber szemléletben hangzik el, azt nem szokásuk tolerálni - Kuruc.info szerk.)
Horovitz inkább hallgat
A megyei lap szerette volna mind a nyomozás, mind a felfüggesztés miatt szóra bírni Horovitz Tamást, ő azonban Grósz Zsuzsanna alelnökön keresztül azt üzente, nem kíván nyilatkozni. Bár vasárnapra közgyűlést hívtak össze – ahol a felfüggesztetteknek sem hozzászólási, sem szavazati joguk nincs –, bizonytalan, szóba kerülnek-e az ügyek, a napirendi pontok között mindenesetre egyik sem szerepel.
(Haon - Szabó Zsolt László nyomán)
Frissítés: Mazsihisz: felelősen kell a zsidóknak magukra elkölteni a magyar közpénzt
Senki sem állhat a törvényen felül, a zsidó hitközségi vezetőknek pedig különösen nagy az erkölcsi felelőssége a magyar társadalom által megtermelt közpénzek felhasználásában - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szombat este az MTI-vel.
A hitközség arra a pénteki hírre reagált, amely szerint a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) költéseivel kapcsolatban nyomozást indított a rendőrség sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen, állampolgári bejelentés alapján.
A szervezet hangsúlyozta, taghitközségeik, így a Debreceni Zsidó Hitközség is teljes gazdasági önállósággal rendelkeznek, ezért a Mazsihisz nem tudja közvetlenül befolyásolni gazdasági döntéseiket. "A Mazsihisz a mostani ügynek csak azért nem kárvallottja, mert a szervezet menedzsmentje átgondolt garanciális rendszer közjegyző előtti aláírásával biztosította hitelezői pozícióját" - írták. Ha van kárvallott, az kizárólag a debreceni zsidó közösség lehet, a nyomozás tétje ennek tisztázása, a nyomozó hatóság hivatott megállapítani, történt-e szabálytalanság vagy bűncselekmény - írták.
Hangsúlyozták azt is, hogy a nyomozás segítése mellett különösen fontosnak tartják az átláthatóan működő zsidó hitélet és közösségi élet feltételeinek folyamatos biztosítását Debrecen zsidósága számára.
Emlékeztettek rá, a Mazsihisz közgyűlése több hónappal a nyomozás megkezdése előtt visszahívta Mazsihisz-alelnöki tisztségéből a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét, Horovitz Tamást.
Először a Hajdú-bihari Napló számolt be arról, hogy a napokban házkutatást tartott a rendőrség a debreceni hitközség székházában, ahol iratokat, számítógépes adathordozókat foglaltak le.
A lap szerint a nyomozás a DZSH 95 millió forintos kölcsönével van összefüggésben, amelyet a Mazsihisztól vett fel. A Napló emlékeztet rá: európai uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben újult meg a felekezet két helyi zsinagógája és a székháza. "A pénz azonban nem volt elég, ezért kérte a kölcsönt Horovitz Tamás elnök a DZSH nevében, ám nem tudták időre törleszteni" - írta a lap, amely kiderítette: az elnök a tagság és az elnökség tudta nélkül vette fel a hitelt, ami miatt az értékes helyi ingatlanjaikra jelzálogot jegyeztetett be a Mazsihisz.
(MTI)
Korábban írtuk:
Kapcsolódó: