Az alábbi levelet kapta az Index csütörtök reggel a Magyar Úszó Szövetségben kialakult helyzetről. A levelet az elnökség olimpiai bajnok tagja is aláírta. A hat lemondás azt jelenti, hogy az elnök és az alelnök mellett összesen két tagja – Fodor Szabolcs és Rókusfalvy Zoltán – maradt a testületnek.
Lemondanak a MÚSZ elnökségi tagjai
A magyar úszósport mielőbbi szervezeti megújulása érdekében a Magyar Úszó Szövetség alulírott elnökségi tagjai sajnálattal ugyan, de a mai nappal benyújtják lemondásukat.
Büszkék vagyunk arra, hogy elnökségi tagságunk alatt a magyar úszósport kiválóságai - élükön Sós Csaba szövetségi kapitánnyal - kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, többek között a budapesti vizes világbajnokságon is.
A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.
A kialakult helyzetre való tekintettel az elnökség alulírott tagjai úgy döntöttek, miután a továbbiakban nem tudják hitelesen ellátni feladatukat a jelenlegi elnök vezetése alatt, ezért nem marad más választásuk, mint lemondani tisztségükről.
Becsky András
Cseh László
Danks Emese
Dr. Török Enikő
Törös Károly
Wladár Sándor
A lap információi szerint a lépésre azután került sor, hogy a moszkvai világkupán tartózkodó elnök egyáltalán nem reagált az ellenőrző bizottságban történt hétfői lemondásokra. Nem tett lépéseket a közgyűlés összehívására, ami ilyen esetben 15-30 napos határidővel kötelező a szövetség alapszabálya szerint.
Zoom
Az elnökség lényegében megszűnt, így a szövetség működésképtelenné vált, a közgyűlés összehívása immár teljességgel elkerülhetetlen. Ahogy a MÚSZ hatályos alapszabály kimondja, rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ha az ellenőrző testület és az elnökség létszáma a határozatképesség alá csökken. Jelen esetben mindkét feltétel maximálisan teljesült, előbbi szervezetnek egyetlen tagja sem maradt, míg az elnökségben legalább nyolc főnek kéne lennie – az elnökkel és alelnökkel együtt – a határozatképességhez. Ehhez képest a lemondások után az elnökkel és alelnökkel együtt maradtak összesen négyen (az elnökségben négy hely korábban is betöltetlen volt, Szabó Tímea pedig államtitkári kinevezését követően, összeférhetetlenség miatt felfüggeszettette tagságát a szervezetben).
A közgyűlésen, ha a tagszervezetek úgy döntenek, akkor az elnök leváltása, illetve új elnök kinevezése is felkerülhet a programpontok közé.
Bienerth Gusztávot januárban választották meg a Magyar Úszó Szövetség elnökének, miután Gyárfás Tamás a Hosszú Katinkával való konfliktusa miatt lemondott 23 éve betöltött pozíciójáról. Az új elnök támogatottsága a tagság körében egyöntetű volt a választáskor, ám az első problémák hamar jelentkeztek. Bienerth alapszabállyal ellentétes személyi döntései, vezetési stílusa és az általa szövetséghez hozott új igazgatók is komoly ellenérzést szítottak az úszószakmában.
A bizalomvesztés a MÚSZ májusi közgyűlésén lett nyilvánvaló, ahol Bienerth egy ideig meg tudta akadályozni a titkos szavazást, ám amint a tagságnak sikerült ezt kikényszerítenie, a vezetés minden egyes javaslatát elsöprő többséggel elutasította a közgyűlés.
A világbajnokság után előbb az ellenőrző testület vezetője és tagjai mondtak le, majd olimpiai és világbajnokok, illetve neves edzők követelték a változást, végül csütörtökön az elnökség hat tagja is a lemondás mellett döntött, ezzel egyértelművé téve, hogy a Bienerth-korszaknak alig fél év után befellegzett.
A Jobbik Sportkabinet az alábbi közleményt adta ki kedden az addigi eseményekkel kapcsolatban:
Fellázadt az úszótársadalom
A magyar sportéletben a kétségkívül sikeres világbajnokság végeztével elsőként a sportág vezető szereplői (olimpiai bajnokok, edzők) szólították fel lemondásra Bienerth Gusztáv volt kormánybiztost, úszószövetségi elnököt. Magyarországon elsőként az úszótársadalomnak lett elege a felülről, minden hozzáértés nélkül kirendelt politikus-strómanból. Az eset különösen pikáns, hiszen a Fidesz-kormány épp Bienerth megválasztása előtt pár nappal módosított törvényt azért, hogy kormánytag is lehessen sportszövetség vezetője. Látjuk, mi lett a következménye. A Jobbik mindig is kiállt a sport tisztasága és politikamentessége mellett. Az idő minket igazolt.
A Fidesz más területekhez hasonlóan a sportban is teljes kontrollt kíván elérni, ezt jelezte Németh Szilárd – aki egyébként Hegedűs Csaba olimpiai és világbajnok sportlegenda megpuccsolásával lett a birkózószövetség elnöke – ellenzéket mocskoló, beteges és teljes mértékben hazug nyilatkozata is az úszó világbajnokság kapcsán.
A Jobbik kormányra kerülve meg fogja tisztítani a sportot a politikusoktól, el fogjuk számoltatni a korrupt sportvezetőket, és meg fogjuk tiltani a politikusoknak a sportszövetségekben vezető tisztségek betöltését.