Az európai zsidók jövőjéről tartott szerdai budapesti konferenciával foglalkozott több izraeli lap, kiemelve, hogy a szervezők szerint a Jobbik előretörése jelenti a legnagyobb veszélyt Magyarország zsidó közösségére nézve az antiszemitizmus elleni harcban.
Zoom
Köves Slomó a kohnferencián
"Itt, Magyarországon egy további kihívással szembesülünk egy szélsőjobboldali párt, a Jobbik részéről, amely faji gyűlöletkeltésre és antiszemitizmusra építette bázisát, és ma a szavazók általános frusztrációját kihasználva nyer teret magának" – idézte a Jerusalem Post című, angol nyelvű, izraeli napilap honlapján Szalai Kálmánt, a konferenciát szervező Tett és Védelem Alapítvány titkárát. Az eseményen elsősorban a migráció és a terrorizmus hatásait vizsgálták az európai zsidó közösségre nézve.
A Jerusalem Post kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben a Jobbik megpróbált eltávolodni antiszemita múltjáról, és mérsékelt jobboldali pártként akarja újrapozicionálni magát. A napilap tudósítója hangsúlyozta, hogy a Tett és Védelem Alapítvány vezetői szerint ez a változás csak a felszínen ment végbe, vidéken ugyanazok a "roma"- és zsidóellenes szólamok jellemzik a pártot.
A Jewish Chronicle londoni székhelyű hetilap honlapján azt emelte ki, hogy az európai zsidókat két oldalról éri fenyegetés: "a Jobbikhoz hasonló szélsőjobboldali politikai pártok részéről", és az újonnan befogadott migráns közösségek iszlamista tagjai felől.
"A zsidó közösségek és kormányaik előtt álló legfőbb kihívás az, hogy miként lehet sikeresen befogadni új bevándorló közösségeket anélkül, hogy az az antiszemitizmus felerősödését eredményezné" – idézte Michael Whine-t, a nagy-britanniai zsidó közösség tagjainak biztonságáért dolgozó civil szervezet, a Community Security Trust (Közösségi Biztonsági Választmány) nemzeti kapcsolatokért felelős igazgatóját a Jewish Chronicle.
A hetilap egy másik cikkében Latorcai Csaba társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárt idézte, aki szerint Nagy-Britanniában több az antiszemitizmusra visszavezethető támadások száma, mint Magyarországon.
"A magyar kormány lépéseket tett azért, hogy megvédje közösségeit" – mondta a Jewish Chronicle-nek Latorcai.
(MTI nyomán)