Amint azt hírül adtuk, mégsem tartják meg a Horthy Miklós-emlékmisét és megemlékezést. A plébános a döntést azzal indokolta, hogy "pozitív lépéssel válaszolnak a negatív reakciókra" - de úgy tűnik, nem csak e szépen hangzó motiváció áll a döntés mögött. De akkor mi? (A hazai zsidók mindennapos, unalomig ismert rikácsolásán túl, természetesen.) A választ a Zsidó Világkongresszus honlapján találjuk meg:
Zoom
Azaz Magyarország mégsem tartja meg a "náci kollaboránsra" emlékező misét (ünnepséget) a Zsidó Világkongresszus és a helyi zsidó közösség tiltakozásának eredményeképpen.
A cikkből kiderül, hogy a világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, és a közbelépését kérte, pontosabban követelte.
Zoom
Azt írta neki:
A Zsidó Világkongresszus, mely hat földrészen több mint száz zsidó közösséget képvisel, megdöbbenéssel és súlyos csalódással értesült arról, hogy Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke fel fog szólalni egy Horthy Miklós tengernagy emlékére tartandó misén, melyre a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján kerül sor.
Lauder provokatívnak nevezte a rendezvényt, igazán nyugtalanítónak tartva, hogy egy magyar közjogi méltóság legitimálja azt, majd a következő levélrészletnél annak lehetünk tanúi, milyen hangnemet enged meg magának egy zsidó hazánk kormányfőjével szemben, illetve hazánk egykori kormányzójáról (ami persze elsősorban nem őt minősíti, hiszen csak azt adja, mi lényege - hanem azt, aki eltűri neki):
A terrort, amit Horthy tengernagy, ez a szégyentelen antiszemita, a zsidó népnek okozott, azzal, hogy hagyta őket megfosztani a jogaiktól és emberi mivoltuktól, valamint a szerepét a deportálásokban és zsidók százezreinek meggyilkolásában, soha nem szabad elfelejteni, és soha nem lehet megbocsátani.
Hozzátette:
Tulajdonképpen ez a legfontosabb lecke, amit a nemzetközi közösség megtanulhat a holokauszt-oktatás során.
A pofátlan kioktatás így folytatódik:
Miközben a világ demokráciái azon igyekeznek, hogy szembenézzenek a történelmükkel, és felelősséget vállaljanak az elődeik bűneiért, felfoghatatlan számunkra, hogy egy vezető politikus az ön kormányát képviseli egy náci kollaboráns, Magyarország történelme egyik legsötétebb alakjának ünneplésében.
A levél végén pedig az utasítás (ami ugye az a fajta zsidó "kérés", ami úgy kezdődik, hogy "ha jót akartok..."):
Szorgalmazzuk, hogy lépjen fel határozottan ezen szégyenteljes esemény ellen, gondoskodva arról, hogy a kormány egyetlen képviselője sem vesz rajta részt, a holokauszt áldozatainak emléke és Magyarország nemzetközi megítélése érdekében.
És mi volt erre Orbán Viktor válasza? Kikérte magának azt, hogy holmi metélt farkincájúak mondják meg, mikor és kire emlékezhetnek a magyarok a saját hazájukban? Kiállt Horthy mellett, akit tavaly még kivételes államférfiúnak nevezett (azt már egy izraeli lapból kellett megtudnunk, hogy miért)? Netán felsorolt néhány hírhedt zsidó terroristát Judapestről vagy a Közel-Keletről, akiket annak ellenére ünnepelnek Lauderék, hogy a kezükhöz ártatlanok ezreinek vére tapad?
Zoom
Nem tudunk róla, de nem tartjuk valószínűnek az orbáni politika ismeretében (melynek lényege, hogy nagyokat mondunk itthon, aztán behúzzuk a farkunkat, és egészen mást csinálunk, ha az orrunkra koppintanak Brüsszelben, Tel-Avivban vagy bárhol máshol... de persze csak titokban).
Válaszról tehát nem tudunk (kínos is lenne közzétenni egy levelet, mely annyiból áll, hogy "Igenis, uram!"), a fejlemény viszont köztudott, mégpedig a szokásos forgatókönyv, a szokásos gyáva behódolás: Egyetlen nap alatt kapituláltak a hős horthysták: nem lesz mise, nem lesz megemlékezés, a zsidót pedig választott népnek tartják
(Kuruc.info)