Az országban javul a közbiztonság, mert többen ülnek börtönben, és mert a közmunka mellett nincs kedvük lopni az embereknek – mondta a kancelláriaminiszter egy hétfői lakossági fórumon Hódmezővásárhelyen. Az alföldi városban február 25-én tartanak időközi polgármester-választást Almási István decemberi halála miatt.
Zoom
Nem kímélte Márki-Zay Péter független polgármesterjelöltet Lázár János a Tarján városrészi lakossági fórumon.
„27 éve minden választás alkalmával a komcsik megpróbálják megostromolni a városházát, de mi mindig megvédjük, ezzel kivívtunk magunknak egyfajta tekintélyt és elismerést azon a polgári oldalon, ahol mi magunk tevékenykedünk, politizálunk vagy szolgáljuk a közéletet. Lehet ezt olyan egyszerűen is megközelíteni, hogy tulajdonképpen most egy személy mögé bújva vagy trójai falóként ugyanazok akarják elfoglalni a városházát, akik már 27 éve folyamatosan ostromolják” – mondta a kancelláriaminiszter.
Lázár szerint a bővülő kamerarendszer miatt csökkent a bűncselekmények száma Hódmezővásárhelyen, az ország közbiztonsága pedig azért jobb, mert a korábbinál többen ülnek börtönben, és mert a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek.
„170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen! Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy dolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor minek akkora kockázatot vállalni” – fogalmazott.
"Felháborító"
A közmunkások szakszervezetének elnöke felháborítónak tartja Lázár János kijelentését. Vécsi István emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évben több hatalmas korrupciógyanús ügyben is a kormányközeli emberek, és nem a közfoglalkoztatottak voltak érintettek.
„Az elmúlt években nagyon sok korrupciós ügy látott napvilágot, amely első sorban a kormányközeli emberekhez fűződött, nem a közfoglakoztatottakhoz. Elszomorító, ha a kancelláriaminiszter azt gondolja, hogy a közfoglalkoztatás arra jó, hogy az emberek délutánra elfáradjanak, és utána ne legyen kedvük bűnözni. Közfoglalkoztatás nem erről szól. Közfoglalkoztatásban nagyon sok becsületes ember dolgozik” – mondta.
(HírTV nyomán)