Illegálisan megszerzett adatok felhasználásával akartak pártok nevében több százmillió forintnyi kampánytámogatáshoz jutni egy bűnszövetség tagjai, a nyomozók három embert őrizetbe vettek – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csütörtökön az MTI-t. Mint írták, a gyanú szerint a bűnszövetség az áprilisi országgyűlési választáson négy olyan pártot akart indítani, amely illegálisan megszerzett adatokkal állított volna jelölteket, és magas támogatást kapott volna az állami költségvetésből.
Zoom
Fotók: Ujvári Sándor / MTI
A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak több embert is megkerestek, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezniük. A választásra jogosult személyek adatait az elkövetők illegális úton szerezték meg. Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem kilencezer választópolgár adatait szerezte meg, és ebben a cég egyik alkalmazottja is segítette.
Mivel a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven fel kell tüntetni a személyi számot is, de a megszerzett adatok ezeket nem tartalmazták, különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres nőkkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket és megpróbálták kicsalni adataikat.
A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig – köztük a telefonon adatot szerző nőket is – bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki. A NAV nyomozói a megszerzett adatbázist is lefoglalták. A nyomozás a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folyik.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta az ügyben. Azt írták, az ügyészség azért kezdeményezi a két gyanúsított előzetes letartóztatását, mert a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így az eljárási cselekményeknél a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható. Ezenkívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója.
Zuschlag lehet a "40 éves férfi"
A Blikk információi szerint ugyanarról az ügyről van szó, amellyel kapcsolatban kedden őrizetbe vették az egykor szocialista politkust, a börtönből 2013-ban szabadult Zuschlag Jánost.
A lap úgy tudja, az idősebbik letartóztatni kívánt gyanúsított az egykori szocialista politikus.
Frissítés: már előzetesben is van
Döntött a bíróság Zuschlag Jánosról: az egykori szocialista politikus előzetes letartóztatásba került, ahogy hozták, úgy is vitték el a Kecskeméti Járásbíróságról, bilincsben, vezetőszáron - írja a Blikk.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Mint megírtuk, a NAV több más ember mellett azzal gyanúsítja a börtönből 2013 végén szabadult egykori parlamenti képviselőt, hogy kisebb pártokat hoztak létre, jelölteket kértek fel, hogy induljanak a választáson, a szükséges személyenkénti 500 ajánlást pedig tiltott módon szerezték meg: egy céges adatbázist feltörve jutottak nevekhez, akiket aztán call centerek nevében hivogattak, hogy kicsalják az adataikat. A céljuk az volt, hogy a választáson való indulással járó állami támogatást megszerezzék. Legalábbis ez a gyanú ellenük.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A Kecskeméti Járásbíróságon, miután döntöttek Zuschlag előzteséről, az ügyvédje válaszolt a jelenlévő újságírók kérdéseire.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Dr. Szente Zsolt annyit közölt, hogy ügyfele nem követte el, amivel gyanúsítják, de többet ennél nem mondhat. Azt azonban tagadta, hogy az ügynek kamupártokhoz lenne köze, sőt, szerinte a 2018 áprilisára kiírt országgyűlési választással sincs „konkrét összefüggésben” az eset. Hozzátette még, hogy kisebb pártok neve felmerült ugyan, de annyira kicsik, hogy ügyfele „nem is emlékszik a nevükre”.