„A mai napon visszalépek a jelöltségtől a Belvárosban” – jelentette be a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatón Juhász Péter, az Együtt elnöke.
Juhász elmondta, hogy az Együtt ezzel példát szeretne mutatni a pártoknak, ő maga pedig személyes példát szeretne mutatni a jelölteknek. Mint mondta, minden egyes ellenzéki jelöltnek magának kell eldöntenie, hogy visszalép-e az esélyesebb jelölt számára, nem pártérdekeket kell szolgálni. Úgy vélte, azok a pártok, akik az elkövetkező napokban nem húzzák vissza jelöltjeiket, a Fidesz kétharmados győzelmét segítik elő.
Az Együtt elnöke emlékeztetett arra, hogy az MSZP-DK a paktumuk keretében egyetlen helyen léptetett vissza jelöltet más párt javára, sehol senki mással nem koordináltak még. Az LMP két helyen, a Momentum 3 körzetben léptette vissza jelöltjeit. Ez pedig Juhász szerint nem koordináció, hanem a választók átverése.
Juhász Péter azt is elmondta, hogy rengetegen írtak neki levelet, hogy ne lépjen vissza, mivel egy hónapja még ő volt a legesélyesebb jelölt a választókerületben, majd a fideszes média rágalomhadjárata miatt visszaesett a népszerűsége a másik két jelölt szintjére. Úgy vélte, hogy emberileg az lett volna vállalható, ha a többi jelölt kiáll mellette, mert az ellenzéknek egy közösséget kell alkotnia.
Azoknak, akik arra kérték Juhászt, ne lépjen vissza, azt üzente: szavazzanak az Együtt listájára április 8-án.
A kérdésre, hogy kinek a javára lép vissza, a pártelnök azt mondta: nem valakinek a javára lép vissza, a maradék három esélyestől azt kérte, egyezzenek meg egymással, mivel eddig nem voltak hajlandóak a megállapodásra, az lehet a vége, hogy a KDNP-s Hollik István nyerheti a választást.
Budapest egyes számú választókerületében mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője, Naszály Márta, az MSZP-Párbeszéd, és Losonczy Pál, a Jobbik jelöltje indul.
(MNO)