Az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetését szeretnék összehozni ma - írta korábban az Index. Az Operától az Oktogonig ér a tömeg az egyik irányban, a Deák térig a másik irányban. Arrafelé szellős a tömeg, de folyamatosan érkeznek. Az Opera környékén alig lehet mozogni - tudósítanak.
Zoom
Szávay, Jeszenszky és Márki-Zay
A tüntetés előtt egy órával a héten bezárt Magyar Nemzet munkatársai tartottak kis megemlékezést a Király utcai templomnál, a Pethő Sándor utcában. Beszédet mondott Pethő Tibor és Torkos Matild, és pénzt is gyűjtöttek az utolsó számra. Ott volt mások mellett az ex-KDNP-s Lukácsi Katalin, a jobbikos Szávay István, az exminiszter Jeszenszky Géza és Márki-Zay Péter.
Pár nappal a választás után a jobbikosok szerint nincs demokrácia
A jobbikosok óriási létszámban az Erzsébet téren találkoztak, és onnan sétáltak át az Operához egy molinóval. Zúg a Mocskos Fidesz, az Orbán takarodj, a Hazaárulók és a Demokráciát!.
Bajnai is demokráciát követel:
Zoom
Zoom
Zoom
Fekete-Győr is demokráciát követel:
Zoom
Az Oktogontól a Deák térig ér a tömeg
Mi vagyunk a többség! - kiabálják az elvesztett választás után.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Juhász Péter is demokráciát követel - és közben pénzt is gyűjt
Zoom
A legnépszerűbb skandálások:
Rénszarvas, rénszarvas!
Helikopter, helikopter!
Gázszerelő, gázszerelő!
Magyar Nemzet, Magyar Nemzet!
Mi vagyunk a nép!
Mi vagyunk a többség!
Viktátor!
Itt a Kossuth téri szónokok névsora:
Nagy nevek...
Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője (Sóskút)
Lukácsi Katalin, a Viszlát Kétharmad aktivistája (Jászjákóhalma)
Dr. Szendrő-Németh Tamás (Szombathely)
Gulyás Balázs, az internetadó tüntetés szervezője
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester levele
Homonnay Gergely író, újságíró, tanár
Nyáry Luca diák saját versét mondja el
Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője
Bezzeg 2006-ban
A szomszédos Csengődi Borozóban közben teljes nyugalommal nézik a Puskás Akadémia - Honvéd focimeccset. "A söpredék hogy fel volt háborodva, amikor mi 2006-ban kimentünk az utcára" - mondta egy Magyarország feliratú pólós férfi.
Szomorú
"Az a hátránya annak, ha egy kalap alá veszed az ellenségeidet, hogy előbb-utóbb egymásra is találnak. Árpád-sávos zászlók és balos transzparensek vonulnak épp együtt" - jegyzi meg a 24.hu.
Zoom
Vonát nem ereszti a tömeg
Az Arany János utcánál fedezték fel többen, hogy ott van a Jobbik lemondott elnöke, Vona Gábor is. Kiabálni kezdtek, hogy "itt van Vona, itt van Vona", fotózkodtak vele, majd egy idő után azt skandálták, "gyere vissza" - írja a HVG.
Ezt egy olvasónktól kaptuk. Igazinak tűnik:
Zoom
Imádják és gyűlölik Gyurcsányt
A tüntetők egy részének körében nagyon népszerű a szemkilövető, sokan ölelgetik, fotózkodnak vele. A tömegből azért néha hallatszik felé egy "Gyurcsány, takarodj" kiáltás is.
Zoom
Zoom
A Kossuth téren bemondták, hogy a menet eleje itt, a vége az Operánál - írja az Index.
Volner János és Szilágyi György:
Zoom
Fotó: Béli Balázs / Alfahír.hu
Beleolvadnak
"Ránézésre a tüntetők többsége valamelyik balos vagy liberális part támogatója, de a jobbikosok is beleolvadnak a tömegbe, senki nem szól be senkinek, békésen vonulnak" - írja az Index.
Zoom
Orbán-beszédeket játszanak be felvételről
"Egy népnek joga van elküldenie a kormányt a demokráciában" - szól videón, hangos üdvrivalgás fogadja. Hat nappal a választás után.
Igen, még Lendvai Ildikó is demokráciát követel:
Zoom
Hallgathatták az Árpád-sávosok ezt a hulladékot
A "raszta rapper" ezt a számot adta elő:
Nem akarnak újabb 150 éves uralmat
Lányi Őrsöt, az egyik szervezőt szólítják a színpadra. Azzal kezdi, hogy "egy senki vagyok". Diák, vidékről. Azért vagyok itt, mert egyszer szeretnék érvényesülni a hazámban. A bőrömön érzem a hatalom szorítását. Csak addig vagyunk fontosak, amíg behúzzuk az ikszet.
Orbán Viktor elfelejtette, hogy honnan jött, mondja. Édesapám is gázszerelőként végzett, de mégsem vagyunk milliárdosok, mert nem vagyunk Orbán Viktor barátai, és mert nem hajtunk fejet. Én is a húszas éveim elején járok, mégsem kapok milliárdos beruházásokat, mert nem vagyok Orbán Viktor veje. Nem akarunk újabb 150 éves uralmat az országban, újabb 48-as megtorlást, mondta.
Liberálisok és konzervatívok fogják egymás kezét, nagyon romantikus
Lányi rövid beszéde után a KDNP-t elhagyó Lukácsi Katalin arról beszél, hogy nem mondjatja senki, hogy nem létezünk, hogy senkik vagyunk. Orbán nekünk is felelős, a haza nem lehet ellenzékben. A haza nem egyik vagy másik párt, a haza mindannyian vagyunk, egyenrangúan, mondja.
A választási eredményt befolyásolta a sajtó bekebelezése, a kormányzati hirdetésnek álcázott uszítás. A Fidesz jelenti a kereszténységre a legnagyobb veszélyt, mert függő helyzetbe taszítja a püspököket, papokat. Ne engedjünk a megosztásnak! Liberálisok-konzervatívok megfogtuk egymás kezét, ne engedjük el!
Senkit nem hagyhatunk az út szélén, mondja. Azt is mondta, hogy a Fidesz megvásárolta a szegények szavazatait néhány helyen. Ezt nem hagyhatjuk. Ha sokan mozdulunk, meghátrál a hatalom, mondta.
Igaz, hogy lazán tüntikézünk, de szabadság, az nincs
Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a színpadon. "Nem fogunk fejet hajtani a korrupt fideszes hatalom ellen", mondja. A Fidesz nem tűri a gondolat, sem a szólás szabadságát, mondja szabadon egy szabadon megtartott tüntetésen.
Akartok szabadság nélkül élni? - ordítja a mikrofonba. Vannak, akik csomagolnak. Vannak, akik becsukják a szemüket és fülüket. És itt vagytok ki, mert szeretitek a hazátokat, és egyenes gerinccel akartok élni ebben az országban, mondja. Egy veszítenivalónk van: a becsületünk. Adjátok a becsületeteket? Én sem - mondja.
Ti cserben hagyjátok a hazátokat? Szolgái akartok lenni egy korrupt hatalomnak? Neeem - üvölti a tömeg, majd átvált Orbán takarodj-gyá. soha ne felejtsük el, ne tudjanak legközelebb kijátszani minket egymás ellen. Csak akkor tudunk véget vetni ennek, ha összefogunk, mondja. Egy mindenkiért, mindenki egyért, üvölti.
Buzik és Kárpátia-pólósok, népfront hangulat
A Kossuth téren a hangulat jó, de azért van feszültség, sokszor felcsendül az "Orbán, takarodj" vagy "Takarodjatok!", de amúgy teljesen békés a tüntetés. Nem is látni olyan arcokat, akik bármire készülnének - írja az Index.
Az a nagy különbség az eddigi ellenzéki tüntetésekhez képest, hogy teljesen vegyes a társaság, látszik, hogy a Jobbik mozgósított, de vannak punkok, Kárpátia-pólósok és akár Budapest pride-os aktivisták is.
Teljesen népfront hangulat van, olyanok vannak együtt, akik pár éve még egymás ellen is tüntettek volna.
A tömegben fél óráig nem volt térerő, csak akkor lehet telefonálni, ha kimegy az ember oldalra, még a Vértanúk terénél is áll a tömeg.
Jövő szombatra is tüntetést jelentettek be, új választást akarnak, holott alig hat napja estek pofára
Csalás vagy nem csalás? - Gulyás Balázs műsorvezető sorolja azokat a lépéseket, amik miatt a Fidesznek lejtett a pálya (fideszes többségű NVB, közmédia stb.).
Zoom
"Ez mind-mind csalás, a csalásnak pedig bukás a következménye", mondja. Kivéve, ha a Fidesz vállalja az ismételt vizsgát. Ha van becsülete, új választást írnak ki, mondja.
Új választást! - skandálja a tömeg. Áder megmutathatná, hogy nem csak egy bajszos báb, mondja, mire felzúg a "bajszos szar".
Jövő szombaton este 6-kor még többen leszünk ugyanitt, a legfontosabb, hogy új választást akarunk, mondja Gulyás. Szól az "új választást!".
Új és tisztességes választást akarunk. Békésen és tömegesen fogjuk figyelmeztetni erre a kormányt, mondja.
Márki-Zay leírta a jelenlegi ellenzéket
A vidékiek félelmükben a hatalom helytartóira szavaztak. Az ellenzéki pártokkal nem lehet leváltani a kormányt, írja. '90 előtt is volt beépített ember az ellenzékben és volt megfélemlítés is, olvassa egy szónok a levelet.
El kell kezdeni építkezni, de nem ezzel az ellenzékkel. Össze kell fogni. Mi vagyunk többen, mutassunk példát, fogjunk össze, védjük meg egymást. Alapítsuk meg a szabadság kis köreit. Addig is népszavazási kísérletekkel segíthetünk. Elsőként érjük el, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez, írta a hódmezővásárhelyi polgármester.
Homonnay "Erzsimacska" Gergely is felszólalt.
De minden idiótát nem fogunk idézni.
Volner is diktatúrát lát
Volner János, a Jobbik alelnöke elmondta, hogy ez a tüntetés pártok felett kell hogy álljon. Összefogásnak kell létrejönnie magyar és magyar között, mikor "a diktatúra visszatérni látszik, és a miniszterelnök megtorlással fenyeget". Látható az is, hogy a "demokratikusan gondolkodó, felvilágosult emberek" Orbán rendszerének végét akarják, hogy ne a korrupció legyen a politika hajtóereje, mint a Fidesznél, hanem a magyar emberekért való tenni akarás.
Az alelnök azt mondja, hogy a kritikák ellenére azért tüntetnek együtt a baloldallal, mert nem hagyhatják, hogy hazugságba taszítsák a kormánypártok a sajtót, és megvezessék az embereket. Olyan tájékoztatás szükséges, ami alapján az emberek felvilágosultan, kellő információ birtokában mennek el szavazni.
Telefonlengetéssel az ellenzéki összeborulásért
Gyetvai Viktor a színpadon. Nemet mondunk az elnyomásra, mondja. Ez a kezdete valaminek, ami reményt jelent, hogy nem kell elmenni, hogy itt élhetünk békében, ahol nem eredményes a gyűlöletpropaganda. Ez a választási rendszer nem tisztességes. Nincs szabad sajtó, mondja. Akik ma félnek a fideszes nagyuraktól, azokhoz nem jut el az információ, mert csak a fideszes propaganda van.
Meg kell fogadnunk, nem hagyjuk elveszni a hazánkat. Tegye fel a kezét, aki képes és hajlandó kiállni azért, hogy Magyarország újra demokratikus ország legyen, mondja.
Ki szeretné, hogy ne a Fidesz kormányozzon? Ki gondolja úgy, hogy ezért szükség van arra, hogy mi, magyarok összefogjunk? Tegye fel a kezét, aki úgy gondolja, minden ellenzéki pártnak közösen kell tenni ezért! Ki gondolja, hogy Magyarországon el kell indulnia az ellenzéki pártok közötti tárgyalásoknak? Tegye fel a kezét, aki szerint legközelebb egyetlen ellenzéki jelöltnek kell indulnia?
Tartsátok fenn a kezeteket, hogy az ellenzéki pártok is lássák! Mi vagyunk a nép, ezt a harcot közösen kell megvívni. Mutassuk meg, hányan gondoljuk úgy, hogy egy ellenzéknek van esélye ezt a rendszert begyűrni?
A tömeg a telefonokat lengeti. Zúg a "Viktátor".
A magyar himnuszt "természetesen" az EU himnusza követte.
Toroczkai: nem örülök, hogy itt kell tüntetnem, de a Fidesz teremtette ezt a helyzetet
Toroczkai László a Jobbik alelnöke az Alfahírnek elmondta, nem örül annak, hogy a baloldallal kell tüntetnie, de a Fidesz teremtette ezt a helyzetet. Véleménye szerint a választásokon egyáltalán nem voltak sportszerűek a feltételek, hiszen a kormánypárt közpénzből kampányolt, és szervezett csoportokkal rongálta a plakátokat.
Ásotthalom polgármestere elmondta, hogy kétszeri polgármesterré választása során megtapasztalta már, hogy a Fidesz milyen módszereket használ. 2013-ban személyét lejárató szórólapokat terjesztettek az éjszaka leple alatt, az éjszakai kommandó most országos szinten is megvalósult. Ha nem lettek volna olyan választási anomáliák, amikről még nem tudjuk, hogy rendszerszintűek vagy egyszerűen csak hibák történtek, akkor is ki kellett volna jönnöm - tette hozzá.
"Azért jöttem, hogy a bátyáimat ne zárják börtönbe"
Sneider Tamás lánya is tüntetett, aki édesapjával, az Országgyűlés alelnökével együtt vonult.
"Elsősorban azért jöttem, hogy a bátyáimat ne zárják börtönbe a Fidesz diktatúrája alatt, másodsorban azért, hogy egy demokratikus országban élhessek" - mondta az Alfahírnek Sneider Kitti.
Zoom
Piknik a Kossuthon
"Sokan a fűben ülve sörözgetnek, dumálgatnak a téren. Ebből nem forradalom lesz, hanem egy szokásos pesti tavaszi este" - írja a 24.hu. Így hát nem is vesztegetünk több szót Erzsiékre meg a balliberális macskájukra.
Zoom
(Kuruc.info - Index - 24.hu - HVG - Alfahír nyomán)
Korábban írtuk: