Negyedik alkalommal rendezték meg a "holokauszt roma áldozataira" emlékező gálaestet szombaton a Nemzeti Színházban.
Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a 371 csillag című rendezvényen azt mondta: május 16. a "roma ifjúság és bátorság napja", amikor azokra a "hősökre" emlékeznek, akik 1944-ben ugyanezen a napon az auschwitz-birkenaui táborban addig példa nélküli módon fellázadtak az SS-katonák ellen, akik az állítólagos gázkamrába akarták terelni őket.
A közös magyar tudat miatt lázadtak fel, mi másért?
Kiemelte, az ellenállók nem arra gondoltak, hogy hősökké válnak, hanem a "gonoszság megállításáért" cselekedtek, a közös veszélyben pedig megszűnt a másság, az eltérő társadalmi helyzet, a véleménykülönbség és - a '48-as szabadságharchoz, az '56-os forradalomhoz, az 1990-es marosvásárhelyi "fekete márciushoz" hasonlóan - felülkerekedett a közös magyar tudat cigányoknál és nem cigányoknál.
Langerné Victor Katalin úgy fogalmazott, ami történt, az gyászos, de a rendezvény célja ma nem a gyász, hanem a jövőre gondolás és annak a megértetése, hogy "egymásra vagyunk utalva akkor is (...), ha a gonoszság és kegyetlenség nem hömpölyög az utcákon".
Zoom
Kívülről is látható belső tűz
"Rajtunk is múlik, hogy akik utánunk jönnek, értik-e az egymásra utaltságot és vajon támasztékai lesznek-e egymásnak, ismerik-e majd a több száz éves közös múltunkat, a cigányság belső tüzét, a festményeik hangulatát, a zenéjük színét, ízét" - mondta a helyettes államtitkár. (A cigányság belső tüzét mindenki ismerheti, aki jobb esetben bűnügyi híreket olvas, rosszabb esetben személyesen találkozik a cigánybűnözők "hömpölygő gonoszságával és kegyetlenségével". Legalább a cigányerőszak ellen "fellázadókat" üldözik napjaink Magyarországán, és a szegény rossz útra tért romákok helyett a nácimagyaroktól határolódnak el - a szerk.)
A gálaeset műsorában fellépő művészek a "túlélők" vallomásai és irodalmi művek alapján idézték meg a múltat. A rendezvény címében szereplő szám a cigánytáborban született gyermekek számára utal.
"Akik annyi mindent megadtak a világnak, akik nélkül mi sokkal szegényebbek lennénk"
(MTI nyomán)