Az Országgyűlés szerdai ülésén a kormánypártok és a Jobbik képviselőinek a szavazataival (egy kis pártszakadás a jelek szerint csodát tud tenni) elfogadták azt a törvénycsomagot, amely szerint a bevándorlás segítése ezentúl büntethető lesz. Korábban elfogadták az az alaptörvény-módosítást, amit rögzítette a kereszténységet az alaptörvényben.
Zoom
Pintér Sándor belügyminiszter kétharmados támogatást igénylő előterjesztését 160 igen szavazattal, 18 nem ellenében fogadta el a parlament. Az új Btk.-paragrafus szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését, támogatását az követi el, aki szervező tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve ott, ahonnan – vagy amely országon keresztül – érkezik.
A szervező tevékenység irányulhat arra is, hogy tartózkodási jogcímet szerezzenek jogellenesen belépőknek. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, ezek a tettek vétség miatt elzárással büntetendők. Aki viszont ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat vagy a szervező tevékenységet rendszeresen folytatja, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Ugyanígy kell szankcionálni azt, aki a bűncselekményt vagyoni haszonszerzésért, több embernek segítséget nyújtva vagy a 8 kilométeres határzónában követi el. Módosult a menedékjogi törvény is, amelynek értelmében ezentúl nem lehet elfogadni annak a menedékkérelmét, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nincs kitéve üldözésnek, súlyos sérelem veszélyének, vagy ha az az ország, amelyen keresztül utazott, megfelelő védelmet biztosított vagy biztosított volna, ha a kérelmező ilyen igénnyel él.
Megszavazták az alaptörvény-módosítást
Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását a kormány kezdeményezésére szerdán. Az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be – rögzítették az alkotmányban.
Az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatását igénylő jogszabályt 159 igen, 5 nem szavazattal hagyta jóvá a parlament. Jogi védelmet kapott az otthon nyugalma, és megtiltották az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A módosítás létrehozta a külön közigazgatási bíráskodást.
Nem nyomott gombot az LMP, sem az MSZP. A baloldali ellenzéki párt korábban bejelentette: ugyan jelen lesz az ülésteremben az alaptörvény hetedik módosításának szavazáskor, valamint az úgynevezett „Stop Soros” előterjesztésről szóló döntésnél, gombot azonban nem nyomnak képviselőik.
Tóth Bertalan, az új MSZP-elnök azt mondta a szavazást megelőzően újságíróknak: úgy döntöttek, hogy az alaptörvény-módosítás során nem nyomnak gombot, nem hajlandók részt venni „ebben a propagandában”.
(Híradó nyomán)
Jobbik: "a jogszabály életszerűtlen, alkalmazása kivitelezhetetlen, tehát károkat sem fog okozni"
Ezzel a közleménnyel indokolták az igennel szavazást:
Az alaptörvény-módosítás szavazásáról
A Jobbik frakció megszavazta a tévesen Stop-Sorosnak nevezett alaptörvény-módosítást. Azért támogattuk a saláta-jellegű csomagot, mert számos hibája mellett, egyetértünk azzal az alapvető céllal és társadalmi igénnyel, mely szerint Magyarország biztonsága és védelme elsődleges. Egyetértünk továbbá a kereszténység és a magántulajdon védelmével, a bevándorlók szétosztására vonatkozó kvótákat elutasítjuk. A Jobbik fő célja, hogy a bevándorlás minden formája előtt bezárjuk a jogi kiskapukat, így a letelepedési kötvények megszüntetését újra kezdeményeztük, de azt a kormánypártok ma nyolcadik alkalommal szavazták le.
A Stop-Soros kapcsán kijelenthető, hogy a jogszabálymódosítás elvesztette Soros-jellegét, hiszen a korábbi javaslattal szemben nem írja elő a Soros György által támogatott civil szervezetek nemzetbiztonsági átvilágítását, regisztrációját, vagy az ország érdekeivel ellentétes tevékenységük korlátozását.
Felelős ellenzéki pártként ugyanakkor kötelességünk felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a ma elfogadott javaslat a kormánypropaganda állításaival ellentétben nem fogja megállítani az illegális migrációt, nem alkalmas a kereszténység védelmére és nem írja felül a Genfi Egyezményt sem, ahogy a hajléktalan sorsú emberek is a közterületeken fognak maradni lakhatási gondjaik megoldásáig. A közigazgatási bíróságok kapcsán egy keretrendszert határoz meg, amelynek konkrét szabályozása el sem kezdődött.
A javaslatot ellenző közösségeket megnyugtatjuk, hogy a ma elfogadott jogszabály ebben a formában életszerűtlen, alkalmazása kivitelezhetetlen, tehát károkat sem fog okozni. A kormány célja ugyanis nem a megfogalmazott problémák tényleges megoldása, hanem annak, a közelgő európai parlamenti- és az önkormányzati választási kampányokban való kommunikációs felhasználása.
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Frissítés: már meg is van az első ajvékoló
Az Amnesty International Magyarország szerint ezek a törvénymódosítások ártanak a magyar embereknek és Magyarországnak, mert Európában példátlan, hogy ilyen súlyosan korlátozzák az emberi jogok érvényesülését. Hiába hirdeti a kormány, hogy a magyarok védelme a törvénymódosítások célja, valójában a legalapvetőbb szabadságjogaink módszeres felszámolása zajlik. A törvénymódosítások között van a kritikus civileket üldöző, Stop Soros néven megismert javaslat új verziója, amely bünteti azokat, akik segítik menekülő embertársainkat - tolmácsolja a HVG a muszlim tömegek ránk szabadításán ügyködő "civilek" nyafogását.
"Kegyetlen, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek segítőket börtönbe juttató törvényjavaslat-csomagot pont ma, a Menekültek Világnapján fogadta el az Országgyűlés" – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.
Az, hogy tisztességes és kiváló munkát végző segítőket és szakembereket büntetnek, rettenetes támadás mindenki ellen, aki az emberséget a politikai haszonnál fontosabb és maradandóbb értéknek tartja életében és munkájában. Sokszor mondtuk már, de a mai mindenképpen egy új mélypont Magyarország történetében, és egy újabb dolog, ami ellen minden lehetséges eszközzel küzdeni fogunk. Mi mindent megteszünk, hogy visszaszorítsuk a menedékkérőkkel, menekültekkel és migránsokkal szemben intézményesült intoleranciát, és véget vessünk a magyar civilek megfélemlítésének és megbélyegzésének. Sosem volt még ekkora szükség azokra a bátor emberekre és szervezetekre, akik kiállnak maguk és mások jogaiért, akikhez a legelesettebbek fordulhatnak. A barátaink és kollégáink számíthatnak segítségünkre és szolidaritásunkra.