Nívós fogadással és odacsábított vendégekkel próbálta pótolni a hadra fogható tagság hiányát a Jobbik a legutóbbi kongresszusán, melynek pontos küldötti létszámát ezúttal – nem véletlenül – újságírói kérdésre sem volt hajlandó elárulni a párt, holott szavazás is volt.
 
Zoom
Fotó: Jobbik.hu
Feleannyi résztvevője sem volt a Jobbik múlt szombati kongresszusának, mint a májusi tisztújításnak; a tavaszi 556 küldöttel szemben 283-an regisztráltak előzetesen, és csak 234 küldött vett részt - értesült a Magyar Idők egy Jobbik-tagtól, portálunk azonban 221 fős küldötti létszámról tud. Bármelyik is a pontos adat, annyian sem mentek el legutóbb, ahányan tavasszal még Sneiderre szavaztak (298). A párt „felezési ideje” tehát kevesebb, mint fél év.
Bár Gyöngyösi Márton azt állította, hogy több mint ötszáz „delegált” képviseltette magát a legutóbbi rendezvényen, a párt alapszabálya csak küldötteket ismer, a többi pedig vendég volt, miután a kongresszusra pl. a tavaszi tisztújítással ellentétben az alapszervezetek vendégeket is delegálhatnak, amivel a tagok hiányát próbálja ellensúlyozni a párt. Sok háromfős alapszervezet van, ahol az egyikük küldött, a másik két személy vendég lehetett, vagyis a korábbi küldötti rendszerrel szemben minden tagot próbáltak összehívni. Küldötti kongresszus helyett lényegében már csak országos taggyűlést tartott a Jobbik legutóbb. A tények ellenére Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott: a kongresszuson megjelentek száma cáfol minden olyan híresztelést, amely a Jobbik gyengüléséről szól. Mint mondta: a párt erős, stabil és növekvő.
Jakab Péter pártszóvivő a kongresszus után az MTI híre szerint egy kérdésre - pontosabb adatokat később ígérve - azt közölte, taglétszámuk "érdemben nem változott" az elmúlt egy év során, arról pedig „nem tudott” pontos adatokkal szolgálni, hogy a tanácskozás ötszáz résztvevője közül hányan voltak küldöttek, hányan vendégek. De végül mégsem sikerült 30 évre titkosítaniuk.
Már háromezer tagja sincs a pártnak
A Jobbik alapszabálya szerint a helyi szervezetek minden megkezdett tíz tag után egy küldöttet regisztrálhatnak (jellemzően egy háromfős „szervezet” egyet). Így a regisztrált küldöttek száma alapján megállapíthatjuk: már háromezer tagjuk sincs.
A Jobbik kommunikációja és a számok közti ellentmondás feloldása végett a Magyar Idők megkereste Szabó Gábor pártigazgatót is, aki azonban lapzártáig nem reagált kérdéseikre.
Most Volner János körlevelére válaszul azt állította: „Hamis állítás, hogy a májusi tisztújító kongresszus óta a tagság jelentős része kilépett volna, ezzel szemben éppen tegnap tájékoztattam mind az elnökséget, mind Volner Jánost is, hogy az elkészült összesítés alapján a tagságunk kevesebb mint 7 százaléka lépett ki. Persze ez sem kevés, de azért a 93 százalék itt küzd tovább szeretett közösségünkben” – állította a pártigazgató annak ellenére, hogy épp egy hete szivárgott ki egy hangfelvétel a Jobbik belső, taktikai megbeszéléséről, melyen azt taglalták, milyen hazugságokat mondjanak, „ha azt a látszatot fent akarjuk tartani, hogy itt nincs pártszakadás” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel, aki a pártigazgató számait kommunikálhatatlan hazugságnak érezve azt mondta: „Jó, hát ezt egyikünk sem hiszi el!”
(Kuruc.info)