Akár napokon belül többmilliós kártérítéshez juthat az Olaszliszkán 2006-ban agyonvert Szögi Lajos családja — tudta meg a Magyar Nemzet. Az igazságügyi tárca jóváhagyása után már a végrehajtó számláján van az a 4,9 millió forint, amit az egyik elkövetőnek ítélt meg korábban a bíróság. Az összeget ráadásul hiánytalanul megkaphatja a család, ugyanis a végrehajtó és a kamara is lemondott az őket megillető munkadíjról és jutalékról.
Zoom
Az áldozat édesapja és özvegye a 2010-es tárgyaláson, amelyen a 46 milliós kártérítésről döntöttek (fotó: MTI/Balázs Attila)
A végéhez közeledik az a jogi folyamat, amely a 2006-ban meggyilkolt Szögi Lajos családjának járó kártérítés ügyében bontakozott ki az elmúlt hetekben. A részletekről a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke adott felvilágosítást a kormánylapnak. Schadl György röviden összefoglalta a történteket. Az áldozat családjának korábban a bíróság több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg, majd tavaly az egyik elkövetőnek, ifjabb H. (azaz Horváth) Dezsőnek – a "rossz börtönkörülmények miatt": "méltatlannak tartotta" a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és a szellőztetés elmaradását – az ítélkezés szintén jóváhagyott nagyjából ötmillió forintot.
– A végrehajtó megtette a szükséges lépéseket, és januárban úgynevezett követelésfoglalást jelentett be, amivel lényegében azt kezdeményezte, hogy az elkövetőnek megítélt pénz kerüljön át az áldozat családjához – elevenítette fel az eseményeket a végrehajtói kar vezetője. – Ezután – folytatta – az Igazságügyi Minisztérium megvizsgálta, hogy az összeg az úgynevezett büntetés-végrehajtási számláról kiadható-e a családnak, nincs-e olyan követelés, amely megelőzné a hozzátartozók igényét. – A szaktárca a napokban jóváhagyta a kifizetést, a 4,9 millió forintos summa már a végrehajtó számláján van – közölte Schadl György.
Az elnök szót ejtett a további teendőkről is. Mint elmondta, a végrehajtó most megvizsgálja a körülményeket, tanulmányozza a jogi helyzetet, majd – minden bizonnyal a jövő héten – egyeztetni fog Szögi Lajos családjának jogi képviselőjével.
Schadl György kitért arra is, hogy a család a teljes összeghez hozzájuthat. – Ha sikeres a fellépése, úgy a végrehajtót a jogszabály szerint munkadíj és jutalék illeti meg, ahogy a köztestület is felszámíthat bizonyos összeget. Ezek a díjak ebben az esetben több százezres tételt tennének ki. A végrehajtó, a kar és az igazságügyi tárca azonban közösen úgy döntött, hogy minden ilyen költségtől eltekint, ezeket nem kéri el – mondta a kar elnöke.
Annak idején országos felháborodást váltott ki, amikor Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. 2009-ben jogerősen három tettest életfogytiglani fegyházra ítéltek, miközben az elsőrendű vádlottra, ifjabb H. Dezsőre 17 évet, további négy elkövetőre 10, illetve 15 év fegyházat róttak ki. Egy évvel később a bíróság 46 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a büntetésüket töltő elkövetőket.
Frissítés: a cigánynak volna képe megtartani a kártérítési pénzt
A Borsban üzent a gyilkos: ügyvédje, aki csak név nélkül mert nyilatkozni, közölte: folyamatosan egyeztetnek arról, mit tesznek, ha ügyfele a pénzt esetleg mégis megtarthatná. Ebben az esetben "szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának"... Igazán rendes, és persze nem is hazudik.
Képviselője szerint ifjabb Horváth Dezső "már nagyon készül a sza­badulására, a rácsok mögött tanult, dolgozott, fegyelmije nem volt, abszolút mintarabnak számít. Megváltozott em­berként szeretne visszailleszkedni a társadalomba."
Az ügyvéd azt is hazudta, sokáig nem is volt tisztában azzal, hogy a cigány miért van börtönben, "meglepődve olvasta az újságcikkeket a múltjáról"...