"A hangadó fiú és a haverja két osztálytársukba is durván beleköt: a folyosón egy roma lányba, a teremben pedig egy vékony fiúba, akit homofób szavakkal illet" - hogyan reagál az osztály ezekre a csúnya zaklatásokra? - lehet, hogy az ön gyermekei is hasonló feladatokat oldottak meg ma az osztályterem védettségében néhány matematikai művelet helyett, esetleg a magyar irodalmat vagy történelmet hanyagolva és háttérbe szorítva. Több mint száz (!) iskola csatlakozott ugyanis a hétfőn kezdődött "Iskolai Sokszínűség Hete" programhoz.
A programot, mely részben az Európai Unió "és más külföldi szervezetek" támogatásával készült, a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport (SOM) hirdette meg
Zoom
A "Hogyan álljunk ki együtt az elfogadó iskolai környezetért?" című buzipropaganda tanároknak készült kiadványának illusztrációja
Saját propagandakiadványának (ide kattintva tölthető le pdf-formátumban) tanúsága szerint a bomlasztó munkacsoport egyik fő célja, hogy az iskolai közösségeket "az iskolai sokszínűség ünneplésére, támogatására" biztassa.
A SOM egyébként az alábbi, beszédes nevű "civil" szervezetek csatlakozásával jött létre:
  • Amnesty International Magyarország
  • Békés Iskolák
  • EJHA Emberi Jogi Nevelők Hálózata
  • Háttér Társaság
  • Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány
  • Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
  • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
  • Magyar LMBT Szövetség
  • Melegség és Megismerés
  • Önállóan lakni – közösségben élni
  • UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány
  • MONDO – a TASZ gyermekjogi projektje
Mint írják, számos országban hagyománya van annak, hogy az év egy­-egy napján, vagy egy egész héten keresztül az iskolaközösségek kiállnak egy "fontos társadalmi ügyért", vagy tiltakoznak egy "káros jelenség" ellen: például kiállnak a rasszizmus ellen, illetve kifejezik kiállásukat az "LMBTQI" vagy más kisebbséghez tartozó emberek mellett. Ilyen progresszív napok meghonosítását óhajtja a magyar iskolákban is a "sokszínű" szervezet.
Ajándékok ők is
Az "Élő Könyvtár" foglalkozás keretén belül például a "diszkrimináció áldozatai" tartanak előadást a gyerekeknek az őket "másságuk" miatt érő "téves sztereotípiákról". Mert, ahogy a SOM fogalmaz:
"amit ők vállalnak, óriási teljesítmény és ajándék".
Kik ezek a csoportok? Cigányok, csövesek, "transznemű" aberráltak vagy "menekültek".
Nem mellesleg a bomlasztó szervezet a fenti hulladékok közé sorolja a sokgyermekes anyákat is...
Zoom
Értjük ám a jelet, kedves SOM - a kiadvány egyik illusztrációja
A másságkultuszt és a buzipropagandát igyekeznek néhol az iskolai zaklatás álcája mögé rejteni, de kilóg a kaftán alól a lóláb! A "Kiket veszélyeztet leginkább a bullying?" (magyarul csúfolódás, iskolai zaklatás - a szerk.) kérdéskörénél a kiadvány egyértelműen fogalmaz: érdemes "különösen figyelni" arra a diákra, akit a társai "másnak" láthatnak, például szokatlanul öltözködik, viselkedik, más nemzetiségű, bőrszínű, vallású, fogyatékossággal él, vagy "LMBTQI-személy"... 
Iskolai szabályzattal védenék a "másságot"
Tovább is mennek: a buzikat, cigányokat és egyéb idegeneket az iskolai szabályzatban részesítenék külön védelemben:
Azok a diákok, akik a társaik szemében valamiért különbözőek, másoknál inkább veszélyeztetettek. Épp ezért a gyerekek bizonyos csoportjai – például az LMBTQI diákok, a speciális nevelési igényű tanulók, a nem magyar anyanyelvűek, a romák, stb. – esetében nagyobb a statisztikai valószínűsége az áldozattá válásnak. Ha az iskola a szabályzatban külön megemlíti és elismeri ezeket a csoportokat (mind a létezésüket, mind a nekik járó egyenlő jogokat), illetve specifikus támogatást nyújt nekik, azzal elősegítheti a befogadó légkör kialakulását, és enyhítheti a bullying kockázatát.
A szegregáció nem megoldás persze, a rothadó almát mindenképpen az ép gyümölcsök között kell tartani:
"ha egy LMBTI diáknak azt tanácsoljuk, hogy öltözködjön, viselkedjen másképp, hogy elkerülje a zaklatást – bántó, káros és hatástalan."
Zoom
A "Hogyan álljunk ki együtt az elfogadó iskolai környezetért?" című buzipropaganda tanároknak készült kiadványának illusztrációja
Zsidók, cigányok, buzik
A "civil" szervezetek közül a TASZ-t, vagy az Amnesty Internationalt nem kell már bemutatnunk, inkább nézzük, hogyan vallanak saját magukról a program egyéb csatlakozott résztvevői:
Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány
A Haver Alapítvány önkéntes oktatóstábja elsősorban középiskolásoknak és egye­temistáknak tart interaktív órákat informális oktatási eszközökkel a zsidóság témá­jában. Foglalkozásaik olyan specifikus témákra épülnek, mint a zsidó identitás, zsidó kultúra és tradíció, zsidó történelem, holokauszt, zsidó vallás és közösségek.
UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány
Az alapítvány küldetése, hogy lehetőségeket teremtsen a "roma és nem roma fiatalok" közti párbeszédre. Céljuk, hogy csökkentsék a társadalomban a cigányokkal kapcsolatos "tévhiteket és előítéleteket", hogy egy befogadóbb és nyitottabb világban élhessünk. Programjuk kiindulópontja, hogy Magyarországon a "cigányellenes emberek jelentős része nem is igazán ismeri azokat, akiket elutasít".
Melegség és Megismerés
A 2000-­ben létrejött Melegség és Megismerés program a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület közreműködésével működik. Legfőképpen iskolában tar­tanak "LMBTQ-témájú érzékenyítő foglalkozásokat", beszélgetéseket. A beszélgetéseket két "LMBTQ-identitású" önkéntes vezeti. 2007 óta egyetemekre, főiskolákra is meghívják a programot, főleg tanárképző, pedagógia, szociális munkás, pszichológia szakokra, s az utóbbi években cégeknek is tartottak foglalkozásokat.
Magyar LMBT Szövetség
A Magyar LMBT Szövetség a Magyarországon működő "leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű" szervezeteket összefogó ernyőszervezet. Legfontosabb tevékenysége a politikai döntéshozók befolyásolása a számukra diszkriminatív jogszabályok eltörlése és az "LMBT-emberek" szempontjaira érzékeny közpolitikák kialakítása érdekében.
Háttér Társaság
Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő "leszbikus, meleg, biszexuá­lis, transznemű, queer és interszexuális" (LMBTQI) civil szervezete. Célja a szakmai és politikai közvélemény, valamint a tágabb társadalom figyelmének felhívása az "LMBTQI-emberek" problémáira; az "LMBTQI-emberek" jogainak védelme, hátrányos megkülönböztetésük elleni fellépés; jólétük, egészségtudatosságuk növelése. Iskolapszicholó­gusok számára tart képzést az iskolai előítéletes zaklatásról.
Zoom
Ők készítették a kiadványt az "Iskolai Sokszínűség Hetéhez"
Nem lehet elég korán kezdeni
Egyébként az agymosást nem lehet elég korán elkezdeni, de tudja ezt jól, sőt nyíltan vallja is a SOM: "Minél hamarabb megalapozzuk az elfogadó, védelmező és erőszakellenes attitűdöt a gyerekeknél, annál biztosabb, hogy később is képesek lesznek egy jól működő, sokszínű és összetartó közösség tagjaivá válni". Ezért 2018 óta már az óvodákban is beindították - az ún. "NyugiOvi-program" keretein belül - a “Fogadjuk be és védjük meg Szepit, az űrlényt!” című ovis fejtágítást, „Mindenkit befogadunk!”, „Elmondjuk, amit érzünk!” és hasonló szabályokkal.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó:
Melegen ajánlott olvasmányok: