Szerda délután egy ismeretlen elkövető kockakővel ütötte agyon a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét. Az állatot a gondozók a zárás előtti állományszemle idején találták meg, de a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az állatorvosok már nem tudtak segíteni rajta, ezért el kellett altatni.
Az állatkert azt írja közleményében, az állatnak óriási fájdalmai lehettek, mert a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-kétujjnyi szélességben teljesen kettéhasadt és szétnyílt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.
Az eset pontos körülményeinek tisztázása érdekében csütörtök délelőtt megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit, amelyen az elkövető és a vele együtt lévő személy is jól látható.
A felvételek alapján feltételezhetően az történhetett, hogy az elkövető a kerítésen áthajolva kivette az állatot a kifutóból, aki azonban alighanem a kezébe piszkíthatott, ami nem ritka a teknősöknél ilyen esetben.
Ezután az elkövető keresett egy követ, és agyonütötte vele az állatot. A Fővárosi Állat- és Növénykert az ügyben ismeretlen elkövető ellent tett feljelentést a XIV. kerületi rendőrkapitányságnál természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt, és a térfigyelő kamerák felvételeit is átadták a nyomozóknak, illetve csütörtökön kora délután helyszíni szemlét is tartottak a teknősök kifutójánál.
Az állatkert a térfigyelő kamerák által felvett képek közzétételének lehetőségét, amelyen maga a cselekmény, illetve az elkövető is jól látható, jelenleg vizsgálja. Az ilyen védett állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(Index nyomán)
Frissítés: Állatkínzás miatt indult nyomozás
Állatkínzás miatt indított nyomozást az Állatkertben agyonütött teknős ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság - közölte a rendőrség csütörtök este a honlapján.
Azt írták: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy 20-25 év körüli nő szerda délután a XIV. kerületben, a Fővárosi Állat- és Növénykert kifutójában rádobott egy nagyméretű kockakövet egy görög teknősre. Az állatot súlyos sérülései miatt el kellett altatni.
A görög teknős (Testudo hermanni) Dél-Európában őshonos mediterrán szárazföldi teknősfaj, szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján. Az ilyen állatfajok egyedeinek elpusztításával vagy károsításával természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
(MTI)
2. frissítés: Képeket tett közzé a rendőrség az elkövetőről
A feltételezett elkövetőről az állatkert biztonsági kamerája felvételt készített.
A nő 20-25 év körüli, vékony testalkatú, hosszú barna hajú, aki a bűncselekmény elkövetéskor fekete hosszú ujjú pólót, zöld színű kantáros nadrágot és sportcipőt viselt.
Zoom
Zoom
Zoom
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a képeken látható nőt felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.
Pénteki frissítés: Nyomravezetői díjat ajánl fel a Zöld Hazánk a teknősgyilkos kézre kerítőjének
Ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánl fel a Mi Hazánk Mozgalom természet-, környezet- és állatvédelmi kabinetje, a Zöld Hazánk annak, aki olyan érdemi információval segíti a rendőrség munkáját, amelynek segítségével el tudják fogni azt a nőt, aki a Fővárosi Állatkertben agyonvert egy különösen védett teknőst - áll a Zöld Hazánk közleményében. Alább a folytatás.
Mivel a Dél-Európában őshonos szárazföldi görög teknős szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) listáján, így elpusztításával természetkárosítás bűntette valósult meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A Zöld Hazánk felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy bár a jogszabályi lehetőség megvan rá, a bíróságok mégis csak a legritkább esetben ítélik letöltendő szabadságvesztésre az állatkínzókat. Az ennél enyhébb ítéleteknek azonban nincs visszatartó erejük, így nap mint nap történnek hasonló gyalázatos esetek, ezért a Zöld Hazánk letöltendő szabadságvesztést követel az állatkínzóknak!
2. frissítés: Elfogták az ózdi V. Adélt
A BRFK felkérésére az ózdi rendőrök Ózdon elfogták a nőt, aki a Fővárosi Állat- és Növénykertben megkínzott egy görög teknőst.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága állatkínzás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert feljelentése alapján 2019. június 13-án egy látogató utcakövet dobott egy görög teknősre.
A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és az Ózdi Rendőrkapitányság rendőreivel együttműködve elfogták a feltételezett elkövetőt.
A 28 éves V. Adélt előállították, kihallgatása folyamatban van, a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását tervezi.
(Police.hu)