Az Európai Bizottság valószínüleg nem fogja a jövő héten meghozni a döntését a Budapest által küldött beruházási és reformjavaslatokról – írja a Bloomberg. A lap szerint az Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a hazánknak szánt helyreállítási forrásokat a jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt. Mint írták, kérdéses, hogy az uniós pénzügyminiszterek december 6-i ülésén jóvá tudják-e ezeket hagyni, amikor egyéb, hazánkhoz képest prioritást élvező témákról kell dönteni, mint például az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról...
Zoom
Az Európai Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a Magyarországnak szánt helyreállítási forrásokat a jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt, ami azzal fenyeget, hogy más "sürgős prioritások", köztük az Ukrajnának nyújtott segélyek elmaradnak. Ha a döntés valóban túlcsúszik a november 22-i bizottsági ülésen, akkor nagyon kevés idő marad az uniós pénzügyminiszterek számára, hogy értékeljék azt az év utolsó, december 6-i ülése előtt. Az uniós kormányoknak az év végéig jóvá kell hagyniuk Magyarország tervét, különben Budapest elveszíti a források 70%-át, ami mintegy 4,1 milliárd euró lehetséges veszteséget jelent.
Az EU diplomatái szerint a tagállamok – köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia – világossá tették, hogy időre van szükségük a magyar terv megfelelő értékeléséhez, és hogy nemzeti eljárásaikat előzetesen le kell zárniuk.
A pénzügyminiszterek várhatóan december 6-án hagyják jóvá a Kijevnek szánt forrásokat, de a magyar ügy késése akadályozhatja, hogy az Ukrajnának sürgősen szükséges pénz január után is megérkezzen – figyelmeztetett egy uniós diplomata.
A prioritás az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon – mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijev nem engedhet meg magának késedelmet.
Egyes tisztviselők és diplomaták arra számítanak, hogy az EU támogatni fogja a magyar tervet, amely lehetővé tenné hazánknak, hogy végül 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz jusson. Ez egyúttal erőteljes jelzést küldene a pénzügyi piacoknak az ország számára nehéz időszakban az európai partnerekkel az alapvető jogokról kialakult hosszas patthelyzetet követően.
(Mandiner)