Az emberiség már a Marsra készül, de mégis akadnak olyanok, akiket egy spirituális maszlag révén bármennyi pénzzel le lehet húzni. A 69 éves T. Miklós ezt használta ki: magát Jézus reinkarnációjának kiadva, egy valóságos szektát épített maga köré, és – a gyógyításért cserébe – csalt ki pénzt közel két tucat áldozatától. Az aljas manővereit hosszú ideig végezhette, ám három éve lebukott és eljárás indult ellene. A szabadlábon lévő idős férfit hamarosan bíróság elé állítják, s ha mindent beismer, 6 évre kerülhet rácsok mögé - írja a Blikk.
Zoom
A Zala megyei Teskándon élő Miklós évtizedek óta adta ki magát energiával gyógyító mesternek. Főként csoportos foglalkozásokat tartott, de az is előfordult, hogy egyénileg fogadta a "betegeit, tanítványait". A nyugdíjas közgazdász önmagát naiv, jámbor, a pénzügyekhez, az anyagi természetű dolgokhoz nem értő személyként tüntette fel, hogy azt a látszatot keltse, számára nincs jelentőségük a pénzben mérhető javaknak: ezt Zala, Somogy, de még Pest megyében is bevették a "teskándi Jézustól".
– Naponta közel negyvenen jártak a gyógyító szertartásaira, aminek a végén nyolcezret fizettek a betegek, akik számlát sosem kaptak. A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, nemcsak a pénzekkel trükközött, de a befolyásolható lányokat az ágyába vihette – kezdte a lapnak a férfi egyik, névtelenséget kérő áldozata. A hírek szerint több, alig húszéves lány is lefeküdt a szeánszait a Zalaegerszeghez tartozó jánkahegyi házában tartó álgyógyítóval, aki a "híveket" érzelmileg zsarolta és befolyásolta. A falubeliek szerint előfordult, hogy azt kérdezte a "híveitől", mit szólnának, ha kiderülne, hogy Jézus ott ül velük szemben...
– A foglalkozásain azt fejtegette, hogyan válhat belőlünk jobb ember, és hogy csak ő tud megmenteni minket. Nem értem, hogyan dőlhettünk be neki ennyien ilyen hosszú időn keresztül – szabadkozott egy másik "áldozat".
Teskánd polgármestere, Sipos László pontosan tudja, kiről van szó, a településén a közelmúltban mindenki az "ál-Jézusról" beszélt.
– Kis túlzással úgy vagyunk mi a településen Miklóssal, mint a hitetlenek Jézussal. Biztosan van, de még nem láttuk. Egy olyan személyt azért ismerek, aki kapcsolatba került vele. A családtagja súlyos betegségben szenvedett, amivel az orvosok már nem tudtak mit kezdeni. Az illető részt vett Miklós szeánszán, ami után állítólag javulásról számolt be – magyarázta a Zala megyei falucska első embere, aki sajnálja, hogy ezzel kerültek be a hírekbe. A települést egyébként teljesen megosztotta a falubelijük körüli botrány.
– Egyesek felháborodtak, mások egyáltalán nem neheztelnek rá, mondván, senkit nem kényszerített semmire – tette hozzá Sipos. A botrány kirobbanása után néhány helyi kiplakátozta a falut egy papírral, amelyen Miklós fénymásolt fotója alatt két mondat szerepelt: "Ő a valódi Jézus Krisztus! Ne bántsátok!"
Zoom
"T." Miklós igehirdetése arra inspirálta követőit, így a későbbi áldozatait is, hogy nemes és önzetlen okok alapján az általa konkrétan megjelölt, jellemzően jótékony vagy a férfi életét előbbre vivő célokra különböző összegeket adományozzanak, vagy adjanak át neki, nem is sejtve, hogy a férfi ezeket nem jótékony célokra, hanem luxuséletvitele finanszírozására fordítja majd.
A sértettek egy része mindvégig hitt Miklósban, másoknak pedig nem volt merszük vagy lehetőségük kilépni a függőségi viszonyból, mert a kuruzsló azzal manipulálta őket, hogy aki hátat fordít neki, "elárulja" őt, az megbetegszik, mert megszűnik felette a mesteri gondoskodás. Így aztán biztos nyugalomban folytathatta "hívei" testi, lelki és anyagi kizsákmányolását, akik közt egyébként jómódú orvosnő is volt.
Miután kiderült, hogy az ál-Jézus kihasználta a benne megbízó, köréje csoportosuló embereket, az egyik sértett a pénzét követelte tőle. A csaló az autójába zárkózott, amelynek ajtaját a becsapott személy magán kívül kezdte el rángatni, miközben azt ordítozta:
Nyisd ki, szállj ki, te hülye cigány, tönkretetted a családomat, az életemet, csaló hazug, rabló tolvaj vagy, fa…dnál fogva rángatlak ki, elintézlek még ennyi idősen is!