A Fidesz nyitott az egyeztetésre a képviselői költségtérítésről, és minden olyan megoldást elfogadhatónak tart, amellyel nem emelkedik a képviselők tiszteletdíja – mondta Répássy Róbert, az álellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az MTI-nek annak kapcsán, hogy az MSZP az alkotmányt is módosító törvényjavaslatot nyújtott be az ügyben.
Répássy Róbert az MTI-nek azt mondta, hogy még nem alakították ki álláspontjukat a szocialista javaslatról, de a Fidesz nyitott az egyeztetésre. Ha lesz bármilyen tárgyalás az ügyben, akkor ezen a Fidesz részt vesz, és megismétli korábbi javaslatát, miszerint a 2002-es javadalmazáshoz kell visszatérni mind az állami vezetők, mind a képviselők tekintetében – tette hozzá. Mint mondta, minden olyan megoldást elfogadhatónak tartanak, ami nem jár a képviselői tiszteletdíj emelésével.
Répássy hangsúlyozta: súlyos tévedés, ha az MSZP azt gondolja, hogy a képviselői költségtérítés ügyében kiírt népszavazást megakadályozhatja egy ilyen javaslat, a referendumnak ugyanis elsőbbsége van.
A referendumon – amelynek költségeit négymilliárd forintra becsülik – a kezdeményezők arra várnak egyetértő választ, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járjon költségtérítés.
Korábban írtuk: A magánszemélyekkel azonos módon és feltételekkel adóznának a jövőben az országgyűlési képviselők, a költségtérítésük megszűnne - ezt tartalmazza a Göndör István (MSZP) által pénteken benyújtott, az alkotmányt is módosító törvényjavaslat.
Ha az Országgyűlés elfogadja az szocialisták indítványát, akkor 2010. január 1-től megszűnik a képviselők költségtérítése és kedvezménye. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt indítványozza, hogy a képviselők a jövőben havonta "javadalomban" részesüljenek. Ez tiszteletdíjból - alapdíjból és pótdíjból - és pótlékból, illetve lakhatási támogatásból állna.
Megszűnne tehát a költségtérítés, az azt felváltó "javadalom" - a magánszemélyekkel azonos módon - pedig az szja-szabályok szerint adózna. Az új szabályok kimondanák, hogy a képviselők pótlékának mértéke attól függ, hogy milyen messze laknak Budapesttől, lakhatási támogatást pedig a vidéki képviselők kaphatnának a havi alapdíj 50 százalékának megfelelő összegben, egyik esetben sem nőne ennek mai összege.
A jövőben költséget csak számla ellenében lehetne elszámolni - az szja-adóbeválásban.
A javaslat a mai szinten rögzíti a képviselői nyugdíjak sorsát is, kimondaná, hogy az alapdíjból és a pótdíjból álló tiszteletdíj nyugdíjjárulék-alapot képez.
Göndör István javaslatának parlamenti elfogadásához az MSZP-nek meg kell szereznie a Fidesz támogatását, hiszen a frakcióvezető-helyettes a kétharmados többséget igénylő, a képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről, kedvezményeiről szóló törvény címét, rendelkezéseit, és az Alkotmányt is módosítaná. Emellett módosulna az szja-törvény is.
Az Alkotmánybíróság (Ab) előtt van az az országgyűlési határozat, amelyben a parlament elrendelte a Seres Mária által a képviselői költségtérítésről kezdeményezett népszavazást.
Április közepén az országgyűlési képviselők 360 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodással rendelték el a Seres Mária magánszemély által kezdeményezett népszavazást.
A népszavazásra feltett kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"
(MTI nyomán)