Beismerte tettét P. József, akit a kiskunlacházi gyermekgyilkossággal gyanúsítanak - közölte a Pest megyei rendőrfőkapitány. A gyanúsított állítása szerint azt mondta vallomásában, hogy hazafelé tartva elhatározta: közösül az első nővel, akivel találkozik.

Ármós Sándor főkapitány közölte: P. József egy diszkóból tartott hazafelé november 23-án, amikor megtámadta és megerőszakolta a lányt. Hozzátette: a férfi azért ölte meg áldozatát, mert megijedt, hogy meghallják a lány kiabálását.
A gyilkos a település művelődési háza közelében, egy ligetben ölte meg H. Nórát.

Nézzünk rájuk: csak igazat mondhatnak
Nincs más elkövető (???)
Nincs más elkövetője a kiskunlacházi gyermekgyilkosságnak, mint a péntek hajnalban elfogott gyanúsított - mondta Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.
Bemutattak egy felvételt, amelyen az áldozat táskája, mobiltelefonja, nyaklánca volt látható, ezeket a tárgyakat a gyanúsított porszívójában találták meg. A felvételek alapján a gyanúsított lakása - amely a tetthelytől néhány száz méterre található - rendkívül elhanyagolt, szemetes.

Papp Péter elmondta: a helyszínen rögzített nyomokból mintegy másfél hónappal ezelőtt vált bizonyossá, hogy egy vöröses fanszőrzetű, fehér bőrű férfit keresnek. Szólt arról is, hogy a helyszínen talált cigarettacsikken a lány DNS-mintáját találták meg, ebből arra következtettek, a lány ismerte gyilkosát. A sajtótájékoztató résztvevői nem kívánták pontosan elmondani, hogy miként jutottak el a nyomozók az elkövetőhöz. Azt mondták, hogy az információszerzés módja államtitok. Ármós Sándor az MTI kérdésére közölte, hogy a nyomozás során bővült a kör, amelyben az elkövetőt keresték. Így került képbe egy csoport, amely nagyjából abban az időpontban érkezett a településre, illetve vált ott szét, amikor a bűncselekmény történt. Ennek a csoportnak volt a tagja P. József is. Papp Péter elmondta: a férfi önként adott DNS-mintát, a rendőrök meglepődtek a nyugodtságán. A DNS-minta eredményét csütörtökön kapták meg a rendőrök, ekkor vált bizonyossá, hogy P. József a gyilkosság elkövetője. A férfit pénteken helyezték előzetes letartóztatásba.
A sajtótájékoztató háttéranyaga szerint az ügyben 670 személyt hallgattak ki, illetve számoltattak el, 179 személytől vettek DNS-mintát, 21 embert vetettek poligráfos vizsgálat alá. Az ügybe homogenetikai, orvos, fizikai-kémiai és nyomszakértőt is bevontak. Az MTI-nek a kérdésére, a rendőrség miért nem közölte korábban, hogy egy fehér bőrű férfit keresnek, és miért nem adtak tájékoztatást arról, hogy az elkövető roma vagy sem, Ármós Sándor annyit mondott: az elkövető magyar állampolgár, kiskunlacházi, 25 éves fiatalember.
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy miért nem nevezik meg az elkövetőt, ha a 14 éves sértettet néven nevezték a sajtótájékoztatót tartó rendőrök, Ármós Sándor Pest megyei főkapitány azt válaszolta: a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a gyanúsítottat néven nevezzék, Nórát pedig nem ők, hanem a sajtó és a közvélemény nevezte néven.
Megjegyzések, költői kérdések: Úgy tűnik, beigazolódik korábbi feltételezésünk, hogy egy szerencsétlen, kérdéses beszámíthatóságú magyar nyakába varrják az egész ügyet. Ha ő is bűntárs, kétségkívül minimum kötelet érdemel, de mi van a többi tettessel, akikről a helyiek egy emberként gondolják, hogy cigányok voltak? Emlékezzünk: egészen eddig a rendőrség is több elkövetőről beszélt.

- Továbbá az is enyhén szólva furcsa, hogy száz DNS-mintát kellett levenni és fél évig nyomozni, hogyha a fanszőrzet-maradvány alapján tudták, hogy vörös embert (is) kell keresni... Valahogy nem hisszük, hogy Lacházán és környékén százával rohangálnának a vörös hajúak.

- Sőt, ha csak egy elkövető lett volna, egyáltalán nincs szükség nem vörös hajúak DNS-ére.

Mi több: miért vettek cigányoktól is mintát? Ki látott már vörös cigányt?
- P. József állítólagos előző áldozata nem említette meg, mi történt vele; a véletlenen múlott, hogy kiderült az eset. Idézzük a Népszabadság “Horák Nóra gyilkosa több lányt is megerőszakolhatott” cikkének kapcsolódó részét: “Az a hölgy, akit megerőszakolt, nem tett feljelentést. Horák Nóra meggyilkolása után hónapokkal, a már-már egy helyben topogó nyomozás közben szólta el magát valaki a nyomozók előtt az esetről, ekkor értesültek a támadásról. Rendőrségi források szerint, miután a hölgy személyleírást adott a támadóról, a rendőrség újra nekilátott a kuskunlacházi férfiak ellenőrzésének.
Vajon mennyire életszerű az, hogy egy (állítólagos) áldozat nem a felhajtás kellős közepén, hét hónapja  “kapcsol”, és mondja el egyenesen a rendőröknek, mi történt?
- Egyáltalán: mennyire vehető komolyan egy ilyen alkoholista, félrebicsaklott életű, gyenge akaratú, talán már megbomlott elméjű alkesz “vallomása”?
- Mi is a helyzet az első minimum négy hónapban használt többes számmal (gyilkosOK, elkövetŐK)? Például idézzük a HírTV február 27-én kelt hírét:
“Hangzatos bejelentést tettek a brutális kiskunlacházi gyilkossággal kapcsolatban
A rendőrség szerint bizonyos, hogy helybeliek követték el a kiskunlacházi brutális gyilkosságot, ezért ha kell, mindenkitől DNS-mintát vesznek, hogy megtalálják a tetteseket - értesült a HavariaPress.
....beszerzik a mintát annak érdekében, hogy megtalálják a 14 éves lány kegyetlen gyilkosait.
Arról a nyomozás érdekeire hivatkozva hallgat a rendőrség, hogy pontosan hány embertől származó DNS-nyomot rögzítettek a meggyalázott és meggyilkolt lány holttestén."

És ez csak egy volt a sokból – a Bencsikrata például a következőt írta a március közepén megjelent “Hideg nyomon” cikkben:

“December 30-án Ármos Sándor, Pest megye rendőrfőkapitánya az MTI-nek elmondta, hamarosan eredmény várható a gyilkosság ügyében, ahogy fogalmazott, „szorul a hurok” az elkövetők nyaka körül. Répás József ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy lejárt a 30 napos türelmi idő, és emlékeztetett, hogy a rendőrség a nyomozás elején azt mondta, rengeteg nyom van, és hamar meglesznek az elkövetők.”

- Mi is a helyzet az ugyanazon rendőrség alá tartozó Kézsmárki-üggyel (kezdőcikk ITT; legújabb videó ITT)? Ott pofátlanul hazudtak a rendőrök (lásd “természetes halál”) – akkor itt miért ne tennék ugyanezt? Ráadásul a poltikai nyomás is afelé terelte őket, hogy mindenképp magyar elkövetőt találjanak. Arra meg ideális egy alkoholista, lezüllött nyomoronc.
- Na és, persze, a szokásos kérdés: Miért lett öngyilkos (miért gyilkolták meg) az egyik cigányt, közvetlenül a Nóri-gyilkosság után? Ha nincs vaj a fejükön, akkor miért kellett meghalnia?
A kérdések sora folytatható.
Korábban írtuk: Beismerte tettét P. József, akit a kiskunlacházi gyermekgyilkossággal gyanúsítanak - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.

A 25 éves kiskunlacházi férfit, akit pénteken előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, a lakásán fogták el péntek hajnalban.
A rendőrség közleménye szerint csütörtökön egy DNS-minta vizsgálatának eredményeként vált bizonyossá, hogy P. József a gyilkosság elkövetője.
Ártatlan kérdésünk: És mi van a többi elkövetővel, miért nem esik szó róla? Csak nem  tönkrement életű, de persze ugyanúgy megbüntetendő Józsefünk a bűnbak (aki talán azt vallja, amit szeretnének), a többieket pedig futni hagyják?
Korábban írtuk: Egy 25 éves helybeli férfit gyanúsítanak a tavaly novemberben, Kiskunlacházán elkövetett brutális gyilkosság elkövetésével - tudta meg a HavariaPress.
A 25 éves férfi eddig azért nem került a nyomozók látókörébe, mert kívül esett azon a körön, akik az eset éjszakáján a gyilkosság helyszínének közelében szórakoztak.
A férfit péntekre virradó éjjel kiskunlacházi lakásán fogták el. A nyomozók a lakásban a kora reggeli órákig végeztek az elfogást követően házkutatást.
Olvasónk szerint a DNS-mintát a legutóbbi mintavétel-sorozat alkalmával vették a gyanúsítottól.
Sajtóértesülések szerint a több lányt is megerőszakolt isaszegi szatír, T. Sándor ölte meg Horák Nórát, de egyre valószínűbb, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Répás József, Kiskunlacháza polgármestere péntek délelőtt az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy ő mást hallott. Úgy tudja, hogy hajnalban egy P. József nevű, húszas éveiben járó kiskunlacházi fiatalembert fogtak el a nyomozók (több olvasónk is ezt erősítette meg). A polgármester információi szerint a férfi DNS-e egyezik a brutális gyilkosság helyszínén talált mintákkal.
Csendes, jóravaló fiatalember
A feltételezett tettes a településen lakik, meglehetősen leromlott külsejű háza alig 200 méterre van a gyilkosság helyszínétől. A Nol szerint egy korábban megerőszakolt nő vezetett el a gyanúsítotthoz.
A gyanúsított háza körül a szakadó eső ellenére sokan gyűltek össze, a gyilkosság helyszínén pedig mécseseket gyújtottak.
A feltételezett tettes a településen lakik, meglehetősen leromlott külsejű háza alig 200 méterre van a gyilkosság helyszínétől - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A szomszédok elmondása szerint a gyanúsított csendes, jóravaló fiatalember benyomását keltette, zárkózottan él, s alkalmi munkákból, vízszerelő segédmunkásként keresi kenyerét. A helyiek elmondták azt is, hogy a fiatalember beszédhibás, bátyja néhány évvel ezelőtt öngyilkos lett, néhány éve meghalt szüleit pedig alkoholistaként ismerték a környéken. A férfi közvetlen szomszédja, az unokatestvére nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.
Péntek délelőtt helyszínelő rendőrök zárták el a gyanúsított házának bejáratát, s az egyik nyomozó elmondta, hogy a házkutatás során értékelhető nyomokra bukkantak. A háznál már csütörtök este megjelentek a rendőrök, de egy nagytestű kutya miatt nem mertek bemenni. Egy idő múlva azonban behatoltak, a szomszédok állítása szerint itt vették őrizetbe az ellenállást nem tanúsító fiatalembert.
Az egyik szomszéd szerint a fiatalember maga is vitt mécsest az áldozat emlékhelyére, hogy így rója le kegyeletét, és az elmúlt hónapokban jártában-keltében naponta többször is elhaladt a tett színhelye mellett. Azt is tudni vélik, hogy mostani kihallgatása során a férfi először vonakodott DNS-mintát adni, s a mintáról azután a rendőrség megállapította: egyezik az áldozaton talált nyomokkal.
Korábban több fiatal nőt is zaklatott egy férfi Kiskunlacházán, nem messze a kiskunlacházi gyermekgyilkosság helyszínétől; a nyomozók egy megerőszakolt nő vallomása alapján jutottak el H. Nóra feltételezett gyilkosához - írta péntek délután rendőrségi forrásokra hivatkozva a Nol.
A honlap információi szerint a közelmúltban történt váratlan fordulat az ügyben, amikor kiderült, hogy a 14 éves lány meggyilkolásának helyszíne közelében korábban megerőszakoltak egy nőt, egy másikat pedig egy kapucnis felsőt viselő férfi követett. Utóbbi, amikor észrevette, hogy követik, telefonált és megszaporázta lépteit, ekkor követője lemaradt és eltűnt - írta a lap.
A megerőszakolt nő nem tett feljelentést, a Nol szerint akkor derült fény az esetre, amikor a helyben topogó nyomozás során "valaki elszólta magát a nyomozók előtt az esetről". A nő személyleírást adott támadójáról, ekkor másokkal együtt P. Józsefet is beidézték "rutin kihallgatásra". A honlap szerint a festőként dolgozó férfi vörös haja szemet szúrt a rendőröknek, a tettestől származó DNS és a holttesten talált idegen szőrszálak alapján a rendőrség tudta, hogy egy vörös hajú férfit kell keresniük.
A DNS-vizsgálat igazolta, hogy a helyszínen talált nyomok a Kiskunlacházán élő, festőként dolgozó P. Józseftől származnak. A Nol információi szerint a rendőrség péntek délután házkutatás során "trófeákat" keres a gyanúsított otthonában. Mint írták, a férfi állítólag minden áldozatától elrabolt egy ruhadarabot vagy más apróságot.
Olvasónk írta korábban:
A gyilkos: Pocsai József, 1984-ben született.
A Dobó utcában lakik, Nóri mamájától 50-100 méterre.
A zsaruk őrzik a házat, jelen vannak a sajtó munkatársai is.

Korábban írtuk: Elfogta a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint brutálisan meggyilkolt egy 14 éves lányt tavaly novemberben Kiskunlacházán - értesült a HavariaPress.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon megerősítették az információt, miszerint pénteken hajnalban elfogták Kiskunlacházán a brutális gyilkosság gyanúsítottját, egy helybeli férfit. A hírügynökség információi szerint egyetlen gyanúsított elfogásáról van szó, holott korábban nyilvánvalónak tűnt (és teljesen egyértelmű is - a szerk.), az erőszakot többen követték el a 14 éves gyermeklányon. Az elfogás körülményeiről egyelőre nem ad információt a rendőrség.
Mint ismert, 2008. november 23-án a késő esti órákban nemi erőszak és brutális gyilkosság áldozata lett egy helybeli lány a Pest megyei nagyközségben. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 10 fős nyomozó csoportot állított fel az ügyben, melybe az ORFK értékelő-elemző kapacitásának egy részét is bevonták, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda is bekapcsolódott a nyomozásba. Az ügyben háromszáznál is több embert hallgattak ki, illetve számoltattak el, közel száz embertől vettek DNS-mintát. A brutális gyilkosság ügyében a rendőrség 10 milliós nyomravezetői díjat ajánlott fel, csak idén februárban csatlakozva ezzel a helyi polgármester által már korábban felajánlott egymilliós díjhoz.
Meg nem erősített információk szerint az elfogott férfi nem cigány.
(Havaria - MTI - Index nyomán, képek: MN)