Hét embert vettek őrizetbe szerdán a vámnyomozók, miután több helyszínen házkutatást tartottak Budapesten és Pest megyében adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.
A szóvivő az őrizetbe vettek személyéről nem beszélt, és nem kommentálta az MTI-nek azt az értesülését sem, amely szerint a hét ember között van az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője is.
A VPOP az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében megerősítette, hogy Budapesten és Pest megyében több helyszínen összehangolt akciót hajtott végre. A különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás során több embert előállítottak és őrizetbe vettek.
Mint írták, a nyomozás során több, a bűncselekmény-sorozat által érintett, illetve az adócsalás leplezésével összefüggésbe hozható vállalkozásnál történtek nyomozási cselekmények. A házkutatás során a pénzügyőrök különféle dokumentumokat, bizonylatokat és adathordozókat foglaltak le.
A VPOP közlése szerint a nyomozás érdekeire való tekintettel a nyilvánosságra hozható részletekről később adnak részletes tájékoztatást.
Házkutatás volt a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. zuglói székházában is, de nem a cégnél, hanem az irodaház egyik bérlőjénél jártak a vámnyomozók, és őrizetbe vették az érintett informatikai társaság vezérigazgatóját - erősítette meg Szabó Iván, a CBSZ jogi képviselője az Origo hírportál értesülését az MTI-nek.
A jogi képviselő nem erősítette meg, de nem is cáfolta az MTI-nek azt az értesülését, miszerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt.-nél tartottak házkutatást és többek között a cégvezetőt is őrizetbe vették.
Szabó Iván elmondta: az eljárás során mintegy két órán keresztül kommandósok ellenőrizték az épületnél a ki- és a bejutást. Megerősítette továbbá, hogy a CBSZ-től csak a bérleti szerződést kérték el a nyomozók. Kifejtette, hogy a lefoglalás módja ellen panasszal él a CBSZ, mert megítélése szerint "túlzott nyomozati cselekmény" történt.
Szabó Iván arról is beszélt, hogy a bérlő informatikai cégnek csak a programozói voltak a székházban levő irodában, és tudomása szerint a cég vezetőjét nem az Angol utcai épületnél vették őrizetbe.
A Híradó azt írta: az Eclipse Zrt. decemberben kötött 4,95 milliárd forintos szerződést az eredetiségvizsgálat új informatikai rendszerének megalkotására, majd négy nap múlva üzembe is helyezte azt. Januárban öt, eredetiségvizsgálattal foglalkozó cég feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség az ügyben nyomozást rendelt el.
A Figyelő újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, aminek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez arra utal, hogy a rendszer már régen kész volt, vagy legalábbis a frissítés – az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme – nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna.
Az üzleti hetilap tényfeltáró cikksorozatából kiderül, hogy a cégnek látszólag nemcsak erős politikai hátországa lehet mind a Fidesz, mind az MSZP oldalán, de egy volt nemzetbiztonsági felsővezetőhöz is köthető.
Az Eclipse projektvezetője Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka. Az ötmilliárdos megbízás ügyében ő minden teljesítés átadója és ő az elsődleges kapcsolattartó személy.
(MTI)