Samu Tamás Gergő ellen büntetőeljárást indítottak korábban, mert a vád szerint rendőrökre támadt egy utcai megmozduláson 2008. március 15-én.

Az ügy bírósági szakaszban van, de tárgyalás még nem volt. Samu Tamás Gergő a Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta: ha szükséges, lemond emiatt mentelmi jogáról. Ennek mikéntjéről azonban még konzultálnia kell az ügyvédjével - tette hozzá. Ígérete szerint semmilyen formában nem fogja akadályozni az eljárást.
Az internetre feltett videón az látszik, hogy egy fekete ruhás, sapkás, az arcát sállal takaró, nem felismerhető fiatalember valamivel megdobja a rendőrsorfalat, illetve belerúg az egyik egyenruhás pajzsába. A felvétel második felében egy későbbi időpontban a fedetlen fejű, akkor egyetemista Samu Tamás Gergőt a rohamrendőrök igazoltatják. A felvételen elhangzik, hogy a fiatalember korrektnek tartja az intézkedést.
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére szerdán azt mondta, hogy az ügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt indított eljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az ügy iratait még 2008 novemberében elküldték a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.
A bíróság szerint a csoportosan és a felfegyverkezve minősítések már nem szerepelnek a vádpontok között. A Fővárosi Bíróság szerdán arról tájékoztatott, hogy az érintett személy ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon van folyamatban büntetőeljárás, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. Ítélet még nem született.
A vádlott képviselővé választásáról szóló hivatalos tájékoztatás beszerzése még tart. A hivatalos irat megérkezése után a bíróság a hatályos eljárásjogi szabálynak megfelelően kérni fogja a mentelmi jog felfüggesztésére jogosult szervezet döntését - közölték.
Egyelőre kérdéses, ki tette nyilvánossá a fiatalember személyes adatait is tartalmazó rendőrségi videót az interneten. Ezzel kapcsolatban Kovács Bettina, a Készenléti Rendőrség szóvivője azt mondta: vizsgálják annak körülményeit, hogyan került ki az internetre a felvétel. A 24 éves Samu Tamás Gergő egyébként ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a felvétel miatt nem akar feljelentést tenni, de arra azért kíváncsi, ki tette fel az internetre.
(FH)