A leendő belügyminiszter az Országgyűlés emberjogi bizottsága előtt vallotta meg, hogy harmincéves szakmai barátság fűzi Gergényi Péter volt budapesti főkapitányhoz, ezért tevékenységét nem tudná objektíven megítélni - adja hírül az Index.


A miniszterjelölti meghallgatáson Pintér leszögezte, "hibák" valóban voltak, a kivizsgálásnak meg kell történnie, de ezt a feladatot nem neki, hanem a Balsai István fideszes képviselő által vezetett, direkt erre a célra létrehozott bizottságnak kell elvégeznie.
Pintér ezt többek között azzal indokolta, hogy a rendőrség egyik akkori vezetőjéhez, Gergényi Péterhez szakmai barátság fűzi. 1980 óta ismerem, többször dolgoztunk együtt, ezért szakmai tevékenységének megítélésére nem lennék alkalmas – mondta, bár elismerte, hogy mind a tévészékház ostrománál, mind az október 23-i utcai megemlékezésnél "szakmai hibák történhettek".
Pintér az LMP-s bizottsági alelnök, Szabó Tímea kérdésére, hogyan értette, hogy két hét alatt alapvető fordulatot tud majd felmutatni a közbiztonság terén, leszögezte, továbbra is tartja, hogy a rendőrök, a társszervek, a polgárőrök vagy akár a halőrök bevonásával gyors eredmény érhető el.
Az eredményességhez azonban jogszabályi változások is kellenek, mutatott rá a leendő belügyes. A jegyzők helyett a rendőrség feladatkörébe kell, hogy kerüljön a tulajdon elleni szabálysértések megítélése. Növelné a hatékonyságot, ha ebben a körben is lehetne elzárást alkalmazni, hiszen – mondta Pintér – cinikus megoldás, hogy az állam által folyósított szociális segélyekből élőket pénzbírsággal sújtja az állam.
Pintér szerint egyébként nem lehet cigánybűnözésről beszélni, hiszen a társadalom alsó tizede azonos módon bűnözik, függetlenül nemzetiségi hovatartozásától. Cigány, nem cigány, mindenkire vonatkozik a BTK, ha valaki megsérti, azzal szemben fel kell lépni - sumákolt Gergényi barátja.
Pásztor Albert leváltott, majd visszahelyezett miskolci rendőrkapitány egyébként szintén nem cigánybűnözésről beszélt tavaly januárban, hanem azt mondta, magyarázta Pintér, nem érezve az önellentmondást, hogy "tízből tíz cigány elkövető, ez tény, tényt lehet közölni".
A rendőrök "szociológiai vizsgálatok által kimutatott cigányellenességéről" úgy vélekedett, hogy az inkább össztársadalmi kérdés, aminek megoldása túlnő a rendőrség keretein, össztársadalmi feladat, csak a munka, a tanulás és a sport bevonásával érhető el. Pintér szerint egyébként fel kell eleveníteni azt a korábbi törekvést, hogy cigány származású fiatalokat vonjanak be a rendőrség működésébe, úgy, hogy az arra érdemes családok gyermekei helyet kapnának a tiszti és tiszthelyettesi képzésben.
A Kubatov-lista és az MSZP választói névsorai, valamint a kopogtatócédulák kivizsgálását nem ismeri – jelentette ki Pintér, aki azt is elárulta, hogy alapvetően kábítószerellenes, mert megítélése szerint, aki könnyű droggal kezdi, az hamarosan a keményebb szerek kipróbálásával folytatja. A miniszterjelölt, aki áprilisban adta el fő vállalkozását, a Civil Biztonsági Zrt.-t, fideszes kérdésre leszögezte, off-shore cégben soha nem volt, és most sincs érdekeltsége.
(Index nyomán)
Korábban írtuk: Pintér: "ránézésre" felmerülhettek szakmai hiányosságok 2006 őszén
A 2006 őszi események kivizsgálásának meg kell történnie - jelentette ki Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságában. A testület fideszes többsége támogatta a miniszterjelölt kinevezését.
A 2006. szeptemberi-októberi eseményeken történt rendőri intézkedések kapcsán Pintér azt mondta: "ránézésre felmerülhettek szakmai hiányosságok".
A miniszterjelölt hozzátette: addig azonban, amíg a Balsai István vezette tényfeltáró bizottság nem végez az akkori események feldolgozásával és értékelésével, nem akar állást foglalni a kérdésben. "Szerintem történtek szabálytalanságok" - fogalmazott a belügyminiszter-jelölt, akinek kinevezését 13 Fidesz-KDNP-s igen, öt ellenzéki - MSZP-s és jobbikos - nem szavazattal támogatta a bizottság.
(MTI korrigálva)