A Jobbik feljelenti Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét, és kezdeményezi annak a szakvéleménynek a nyilvánosságra hozatalát, amely szerint a párt négy országgyűlési képviselője nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Staudt Gábor jobbikos képviselő ezt azután közölte, hogy pénteken három frakciótársával - Balla Gergővel, Endrésik Zsolttal és Schön Péterrel - Schmitt Pál házelnöknél járt, aki tájékoztatta őket: nemzetbiztonsági átvilágításuk "kockázati tényezőket tárt fel".
A jobbikos politikus a szakvélemény részleteit nem ismertette, elárulta azonban, hogy a jelentés a kampányban elhangzott kijelentéseiket, politikai véleményüket "minősítette önkényesen nemzetbiztonsági kockázatúnak". Hozzátette, hogy a Jobbik a szakvélemény titkosságának feloldását kezdeményezi, és büntető feljelentést tesz Balajti László, a szakvéleményt jegyző Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója ellen.
(MTI)
Alább olvasható a Jobbik közleménye:
Ma közölte Schmitt Pál házelnök a „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés eredményét a Jobbik-frakció érintett tagjaival. Miután a képviselők múltjában és jelenében nincs semmi takargatnivaló, ragaszkodunk ahhoz, hogy az elkészült szakvélemények nyilvánosságra kerüljenek.
Ennek szellemében a Jobbik érintett tagjai semmilyen titoktartási nyilatkozat aláírására nem voltak hajlandók. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AVH) által készített szakvélemény megállapításai ellen Pintér Sándor belügyminiszternél panaszt nyújtunk be, nyilvánosságra kerülése érdekében pedig az ombudsmanhoz fordulunk. Egyik képviselő kapcsán sem tártak fel bűncselekményt, szabálysértést, pénzügyi visszaélést, vagy jogellenes, veszélyes kapcsolati rendszert. Nincs egyetlen konkrét, pontosan megfogalmazott és feltárt kockázati elem a szakvéleményekben, viszont súlyos tévedéseket tartalmaznak.
A szakvélemény csupán arra szorítkozik. hogy politikai kampánynyilatkozatokat minősítsen. Hangsúlyozni kell, hogy az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal egy törvényesen bejegyzett és működő párt képviselőinek politikai nézetrendszerét nyilvánította nemzetbiztonsági kockázatnak. Ez súlyosan alkotmányellenes, sérti a nemzetközi normákat, a diktatúra korszakát idézi. A törvénytelen eljárás egyszemélyi felelőse Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, akivel szemben a Jobbik büntetőfeljelentést tesz és nagy összegű polgári jogi keresetet is benyújt.
A fentieknek súlyos üzenetértéke van, jelenleg egymillió jobbikos szavazó jelent Balajti László szerint nemzetbiztonsági kockázatot. A Jobbik mindent megtesz annak érdekében, hogy az AVH-s főigazgató és hivatala, most először az életében, bíróság előtt is vállalja tetteiért a felelősséget. Mivel Vona Gábor továbbra is fenntartja személyi javaslatait, ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kell állást foglalnia az ügyben, amely eljárás során ragaszkodunk a nyilvános üléshez.
Staudt Gábor
a Jobbik jogi kabinetjének elnöke
(Kuruc.info)