Magyar Nemzeti Gárda feliratú pólókat foglaltak le a vámosok Budapesten. Az ügyben csempészet gyanúja miatt indult eljárás, a rendőrség egyelőre nem foglalkozik az üggyel. A Jobbik alelnöke azt állítja, vasárnap közbenjárásukra a rendőrök visszaadták az egyik gárdista lefoglalt új, zöld pólóját a Gyorskocsi utcai rendőrségi intézetben.
1156 darab zöld színű, Magyar Nemzeti Gárda feliratú pólót foglaltak le a vámosok vasárnap Budapesten, egy XVI. kerületi ingatlanon. A VPOP tájékoztatása szerint azután léptek akcióba, hogy a BRFK ügyeletére több bejelentés is érkezett, miszerint az említett helyen - távol-keleti - ruházati termékeket tárolnak. A helyszínen lévő magyar férfi a pénzügyőröknek azt mondta, feltehetően Kínából származó pólót tárol. Ezeket önként meg is mutatta, azonban elmondta, hogy nem az övé az áru.
Mikor az ellenőrző vámosok az áru eredetét igazoló dokumentumokat kérték, számlát nem, csak egy szállítólevelet tudott mutatni. A VPOP közleménye szerint időközben egy másik ember is előkerült, aki elismerte, hogy a pólókat ő hozta az ingatlanra, de a szállítólevélen kívül más dokumentumot ő sem tudott mutatni. A pénzügyőrök az 1156 darab, több mint 1 millió forint értékű árut lefoglalták, és csempészet gyanúja miatt eljárást indítottak. Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.
A rendőrök és a vámosok a Magyar Nemzeti Gárda budapesti kapitány-helyettesének XVI. kerületi lakásán találták a pólókat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének tájékoztatása szerint egyelőre nem indult eljárás a felirat miatt, az üggyel kizárólag a vámosok foglalkoznak.
Vona Gábor, a mozgalom ötletgazdája a múlt héten újságírók előtt arról beszélt, hogy a gárda a fekete-fehér öltözéket hamarosan zöldre cseréli, mert a gárdisták nem bírják anyagilag az egyenruha viseléséért kiszabott 50 ezer forintos bírságokat.
Novák Előd, a párt alelnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: vasárnap a rendőrök előállítottak egy gárdistát az új, zöld színű pólóban, melyen Magyar Nemzeti Gárda felirat volt olvasható. A képviselő hozzátette: este voltak a rendőrség Gyorskocsi utcai épületében, ahol a rendőrök, közbenjárásukra visszaadták a vidéki fiatal ruháját, így nem kellett félmeztelenül hazautaznia Mohácsra. Novák Előd a vasárnapi vámos akcióról és a lefoglalt gárdista pólókról nem tudott.
(FH)