Nyomoz a rendőrség a Sanghaji Világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatban. A hatóság iratokat, számítógépeket foglalt le és már az ügyben érintett tanúkat is meghallgatta. A kivitelező továbbra is pénzhiánnyal küzd, a KIM viszont tartja magát csütörtöki álláspontjához: a vizsgálat lezártáig nem fizetnek.
Nem csak információkat gyűjt, de hetek óta már nyomozást is folytat a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Sanghaji Világkiállításon való magyar részvétel körüli ügyekben. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya egy magánszemély 2010. július 22-én történt bejelentése után rendelt el hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.
Hogy ki hívta fel a hatóságok figyelmét a kiállítás körül felmerült anomáliákra, nem tudni, az azonban biztos, hogy nem Papcsák Ferenc elszámoltatásügyi kormánybiztos tette.
A rendőrséget a bejelentő arról tájékoztatta, hogy a Sanghaji Világkiállításon a magyar pavilon építési, fenntartási költségei, valamint a kulturális és reklámtevékenységgel kapcsolatban felmerülő költségek fedezetére szolgáló pénzösszeg felhasználásakor túlszámlázások, illetve fiktív számlázások történtek, mely által a magyar államot vagyoni hátrány érte.
A nyomozók több helyszínen házkutatást tartottak, valamint több tanút kihallgattak a bűncselekménnyel összefüggésben, és vizsgálják a házkutatások során lefoglalt iratokat. A Hírszerző értesülései szerint az építészt, és a hongkongi offshore cég többségi tulajdonában lévő kivitelező Genexpo Kft. menedzsmentjét is kifaggatta már a rendőrség.
Galambos Iván, a Genexpo Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy nyomozás folyik az ügyben. Elmondása szerint - távolléte alatt - múlt héten házkutatást tartottak az irodájában, rengeteg mappát, számlát és számítógépet foglalt le a rendőrség és csak egy határozatott kapot arról, miket vittek el. Cáfolta viszont, hogy őt, vagy Déger István ügyvezetőt kihallgatta a nyomozóhatóság.
Ezzel szemben az építész, Ruzsinszky István szűkszavúan bár, de elismerte, hogy vallomást tett, az abban foglaltak részleteit nem kívánta elárulni. "Nem tudom, hogy rajtam kívül kit hívtak be, de nem is érdekel" - szögezte le az építész.
A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság (KIM) csütörtöki közleményében leszögezte: "a magyar kormány számára fontos, hogy a világkiállítás magyar részvétele megfelelő keretek között valósuljon meg, melynek érdekében a kulturális programok megvalósulását a megfelelő vizsgálatok után biztosítja".
Mindez azt jelenti, hogy csak a vizsgálat lezárta után folyósítanak további összegeket, pedig a kínai üzemeltetők a hét közepén nem csak sztrájkoltak, de meg is fenyegették a kivitelező kft.-t, ha nem fizeti ki tartozását, levonulnak a területről.
A Hírszerző szerint a magyar napot nehézkesen, de meg lehet oldani a pavilon nélkül is. Az énekesek, táncosok ugyanis nem a Gömböcnek otthont adó épületben, hanem az expó területén szórakoztatják majd a nagyérdeműt, a megnyitó szempontjából viszont kellemetlen lehet, ha addig le kell húzni a rolót.
A bezárásra pedig komoly esély van. Galambos elmondása szerint a jelenlegi kormánytól még egy fillért sem kaptak, az áprilisi-májusi-júniusi számlákat sem fizette ki a KIM annak ellenére, hogy kifogást egyik ellen sem emelt. Az ügyvezető állítása szerint hiába kereste a téma felelősét a tárcánál. "Egy polgári szerződésnél pedig úgy illik, hogy a felek leülnek tárgyalni, ha problémák merülnek fel" - fogalmazott az ügyvezető, aki a Hírszerzővel folytatott beszélgetés alatt hangsúlyozta: tavaly decemberben érkezett a céghez, kész megbízás fogadta és nem tudja, az államnak "mi baja van" a szerződésekkel.
"Kaptam egy, az állam által is aláírt szerződést, az abban foglalt kötelezettségeinket teljesítjük. Én csak zsoldos vagyok és nem politikus" - szögezte le Galambos. Kérdésünkre, kitart-e a pavilon a magyar napig, nem tudott válaszolni, a KIM illetékese pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által folytatott vizsgálat lezártáig nem kívánt részleteket elárulni.
(Hírszerző nyomán)