Két védett tanú is pontos személyleírást adott arról a három cigányról, akik Marian Cozmát a Patrióta lokál előtt megtámadták.
A Veszprém Megyei Bíróság csütörtöki tárgyalásán egyértelműen kijelentette az NN18-as és az NN13-as jelzésű védett tanú, hogy a nyomozás során már eléjük terjesztett fényképek alapján Raffael Sándor elsőrendű, Németh Győző másodrendű és Sztojka Iván harmadrendű vádlottat azonosították, azaz ők ütötték-verték és rúgták a sportolót az utcán.
A bíróság csütörtöki zárt tárgyalására még a vádlottakat sem állították elő, ugyanis a védett tanúk csak azok távollétében voltak hajlandók a vallomástételre. A sajtó képviselői a tárgyalóterem melletti helyiségben hallhatták kihangosítva a tárgyaláson elhangzottakat. A bíróság a vádlottakkal később ismerteti a védett tanúk vallomásait.
Az NN18-as tanú (egy nő) szerint a „kugli fejű, kopasz cigány volt a legagresszívebb” (Sztojka Ivánban ismerte fel ezt a férfit), aki az utcán bokszolóállásban, trágár szavakat ordítozott a már kint lévő kézilabdásoknak, s azt ismételgette: „na, most mutasd meg, most gyere”. A tanú elmondta, hogy kijött az utcára egy magasabb, „véres fejű cigány férfi” is (ő Raffael Sándor volt), s még két „kopasz, kigyúrt cigány” követte, s az egyikben – a „ferde orrúban” – Németh Győzőt ismerte fel.
A tanú szerint a cigányok támadóan megindultak a kézilabdázók felé, de elsősorban Marian Cozmát vették körül és ütötték. Az NN18-as tanú nyomozati vallomásában szerepel az is, hogy valaki azt kiáltotta: „a pisztolyt ne vedd elő”. A tanú pontos leírást tudott adni Raffael Sándor és Sztojka Iván akkor viselt ruházatáról is, sőt, utóbbit a rendőrségi szembesítéskor még a hangja alapján is felismerte és azonosította, mint a legagresszívebb támadót.
A tanú szúró- vágó eszközt senkinél sem észlelt – 2-3 méternyire állt a verekedő bolytól –, de látta Marian Cozmát a földre zuhanni, akinek a teste „vonaglott még kettőt-hármat”, aztán nem mozdult többet.
A tanú barátnője is azt vallotta – az NN17-es védett tanú –, hogy Cozmát egy „nagy darab és két-három kisebb kopasz cigány férfi támadta”. Elmondta: hallott ő is olyan kiáltást, hogy a pisztolyt vagy fegyvert „ne vedd elő”. Az NN17-es tanú közölte: látta Cozma szívtáji sebét, de az nem vérzett, ugyanakkor a látvány szinte sokkolta őt. Elmondása szerint az utcán óriási pánik, káosz tört ki; Ilyés Ferenc kézilabdás zokogott, „teljesen ki volt borulva”, s mások is sírtak, kiáltoztak.
Az NN13-as védett tanú (egy férfi) szintén felismerte Marian Cozma támadóiban Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt, s ő is azt állította, hogy „a leggusztustalanabbul és legkihívóbban” Sztojka Iván viselkedett. Megerősítette a tanú azt is, hogy „a kigyúrt, agresszív kopasz” (Sztojka) kiabálta: „gyertek, ki kér még?”.
A tanú szerint Cozma három-négy „kigyúrt, kopasz cigánnyal verekedett”, de a „bandából” többen is kint voltak az utcán – szerinte legalább tízen –, ám ők egy csoportba verődve nézték a történteket. Az NN13-as tanú ugyanakkor nem látta Marian Cozma leszúrását és földre zuhanását, mert éppen akkor lépett el attól az ablaktól, ahonnét az utcai verekedést nézte.
A kigyúrt, kopasz férfiak csapatát a tanú úgy jellemezte, hogy „kihívóan viselkedő, a nőket megfogdosó, félelmet keltő és ijesztő banda volt”.
A tárgyalás pénteken további védett tanúk és Uros Vilovski szerb válogatott kézilabdázó, az MKB Veszprém sportolója meghallgatásával folytatódik.
(MTI nyomán)