Megkezdte országjáró körútját Schmitt Pál köztársasági elnök, melynek első állomása Miskolc volt. A borsodi megyeszékhelyen a látogatás tiszteletére ünnepi közgyűlést tartottak, ahol felszólalt Szegedi Márton, a Jobbik miskolci frakcióvezetője is.


A politikus elsőként felhívta a hallgatóság figyelmét Borsod-Abaúj-Zemplén megye páratlan értékeire, a tokaji bortól a gönci barackpálinkán át egészen a vizsolyi bibliáig. Ugyanakkor szintén a megye jellegzetességének nevezte, hogy sajnálatos módon a vizsolyi bibliát ellopták, a tokaji pincéket rendre feltörik, a gönci barackosokat pedig munkakerülő cigánybűnözők vágják ki, s tüzelik el télen. A képzett fiatalok külföldre menekülnek, a megye falvait, városait segélyeken eltartott, dolgozni nem akaró, bűnözésből élő „sötét tömegek” lepik el. Ennek köszönhetően ma a fiatalok nem tudnak úgy elmenni esténként szórakozni Magyarország egyik legnagyobb városában, hogy hordákba verődött gátlástalan cigányok ne zaklatnák, ne rabolnák ki, ne provokálnák őket. Miskolc és Borsod megye számos része közbiztonságilag egész Európa szégyenfoltjának számít, hangsúlyozta Szegedi Márton.
A Jobbik politikusa beszédében kiemelte, a cigánybűnözés mellett a térségben kirívóan magas a munkanélküliség, ami az elmúlt nyolc év szocialista városvezetésének köszönhetően 50%-kal nőtt. A munkavállalási korú népességnek csupán 48%-a dolgozik, ami annak is köszönhető, hogy a segélyt sokan valódi alternatívának tartják a munkával szemben.


Utalva a borsodi emberek harciasságára, a politikus hozzátette, nem a problémák megoldását várják a köztársasági elnöktől, csupán némi segítséget, amit az elmúlt 20 évben senkitől sem kaptak meg. Ennek részeként szorgalmazta a Miskolc-Kassa autópálya megépülését annak érdekében, hogy a Trianon által szétszakított több mint 1000 éves vérkeringés részben visszaállhasson a megyében.
Beszéde végén Szegedi Márton arra figyelmeztette Schmitt Pált, hogy a térség társadalmi, szociális, etnikai és közbiztonsági helyzete odáig romlott (és ez ellen a Fidesz sem tett semmit kormányra kerülése óta), hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye ma már a polgárháború szélén táncol, ezért az eddiginél sokkal határozottabb fellépésre szólította fel a köztársasági elnököt.
(Kuruc.info)